Tai Chi - sănătate, energie și echilibru prin mișcare

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Descoperă Tai Chi-ul și adu relaxare, energie și echilibru în viața ta

Ai auzit probabil acest termen ciudat, “Tai Chi”, și te-a întrebat ce poate să însemne. Sau poate ai văzut videoclipuri cu chinezi exersând diverse mișcări lente dimineața în parcuri. Tai Chi-ul vine într-adevăr din China și este o practică ce duce la sănătate și longevitate, dar a apărut inițial ca o artă marțială, nu ca un exercițiu pentru sănătate.

Se spune că a fost creat de către legendarul Chan San-Feng, după ce a fost martor la lupta dintre un șarpe și un cocor. Inspirat de mișcările grațioase ale acestora, a creat un stil de luptă care se bazează pe mișcări circulare, relaxare și folosirea corpului ca un întreg. Este o artă marțială internă, adică una care folosește energia internă și nu forța fizică. Datorită faptului că lucrează cu energia, exersarea lui aduce mutle beneficii pentru sănătate.

Ce este Tai Chi-ul în esență

Tai Chi-ul este o formă de mișcare care duce la o circulație mai bună a energiei în corp. Mișcările se fac într-o stare de relaxare, de obicei lent (dar în luptă pot fi executate și rapid) și când practici, înveți să îți miști corpul ca un întreg.

În funcție de școala în care înveți, ți se poate arăta:

În funcție de variantă, modul de antrenament este și el diferit:

Formele pentru sănătate au fost ținute relativ secrete în sânul familiilor care au perpetuat Tai Chi-ul. Ele sunt mai puțin cunoscute. Când înveți o formă pentru sănătate, profesorul pune accentul pe:

Când înveți stilul de luptă, care este foarte rar predat, înveți alte lucruri pe lângă o serie de mișcări:

Care sunt beneficiile practicării Tai Chi-ului?

Tai Chi-ul a fost recunoscut chiar și de Organizația mondială a sănătății pentru beneficii le sale. Iată o parte din beneficiile pe care ți le aduce această practică:

Sănătate și vitalitate:

Echilibru emoțional:

Atenție și coordonare:

De unde știi care variantă ți se potrivește?

Pe scurt, eu zic că ar fi indicat să practici varianta creată de fondator. El a creat de fapt două variante: una pentru luptă și una pentru sănătate. Varianta pentru luptă se numește Tai Chi Chuan, adică “boxul armoniei Tai Chi” (stilul de lupta bazat pe armonia dintre Yin și Yang). Dar este incredibil de dificil de învățat. Varianta pentru sănătate și cultivarea energiei se numește Wuji Gong, sau Qigong-ul primordial.

De ce afirm că Wuji Gong este o variantă de Tai Chi? Pentru că majoritatea oamenilor în ziua de azi înțeleg prin Tai Chi o serie de mișcări benefice pentru sănătate. Majoritatea formelor de Tai Chi care se predau azi, chiar și în China, nu sunt aplicabile în luptă. De aceea spun că pentru tine, Wuji Gong este tot una cu Tai Chi-ul. Dar în plus, este mult mai puternic și a fost creat special pentru sănătate.

Eu te pot învăța și o formă de Tai Chi de sănătate, numită 13 forme (pentru că are 13 mișcări principale). Și aceasta este relativ ușor de învățat. Dar dureaza totusi 8-10 întâlniri, spre deosebire de Wuji Gong care se poate învăța într-o singură întâlnire.

Dacă mergi la cursuri de Tai Chi pentru începători, vei învăța nenumărate mișcări care necesită o foarte bună coordonare, relaxarea corpului și a minții, etc. Și până când nu le practici cât de cât corect, e posibil să nu simți energia. Dacă înveți însă Wuji Gong, e posibil să înveți de la prima întâlnire tot ce ai nevoie ca să practici pe cont propriu. Wuji Gong este o formă ușoară pentru începători, dar în același timp este cea mai avansată formă de Qigong sau Tai Chi pentru sănătate din ce cunosc eu. Este ușoară pentru că are puține mișcări, dar este avansată pentru că nu se bazează pe felul în care te miști tu, ci pe felul în care a fost creată de fondator și transmisă din generație în generație.

Dacă te atrage Tai Chi-ul, eu recomand să alegi una din aceste două variante:

Cursul intensiv de Wuji Gong

Învață seria de mișcări creată de fondatorul Tai Chi-ului.
Fiind creată special pentru cultivarea energiei, ea și-a păstrat esența. Ea îți aduce atât energie, cât și echilibru. Se învață mult mai ușor și este mult mai eficientă decât Tai Chi-ul, care a fost creat pentru luptă.

Grupul de exersare săptămânal

Învață făcând, fără explicații lungi: Tai Chi și meditația
Exerciții de deschidere a meridianelor și centrilor
Cum să-ți întărești energia și sănătatea organelor interne

Fii la curent cu noutățile!

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail