Meridianele şi 9 tehnici de lucru care nu iau mult timp - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Meridianele şi 9 tehnici de lucru care nu iau mult timp

Energia trebuie sa circule. Chinezii spun ca atunci cand energia stangeaza, se impute (la fel ca si apa). Medicul chinez restabileste circulatia energiei pentru pacient prin acupunctura, presopunctura sau remedii din plante. In acest articol vei afla ce poti face tu daca vrei ca energia ta sa circule mereu armonios. Si vei afla ce metode ar trebui sa alegi daca vrei sa iti fie usor sa le aplici zilnic. Deschiderea meridianelor este importanta din doua motive: (1) ca sa te simti bine si sa functionezi bine si (2) ca sa ai o cantitate mai mare de energie. Daca vrei sa ai multa energie, e nevoie ca energia pe care o ai deja sa circule, altfel este greu sa aduci si mai multa din exterior.

Înainte să citești toate informațiile de mai jos, care sunt utile (căci de aceea le-am scris) dar greu de aplicat de către omul modern, care duce lipsă de timp, îți amintesc că pozițiie din Yoga (asanele) deschid meridianele. Există chiar asane care deschid TOATE meridianele. Asta fac la cursurile mele pentru că vreau să-i ajut pe elevi să facă progrese cât mai ușor. Eu asta practic. Și în timp ce stau într-o asană, mai fac și altceva (cum ar fi o tehnică de respirație).

Dar dacă vrei să o iei pe calea chineză, iată cum se face:

Ce sunt meridianele?

Meridianele sunt canalele prin care energia circulă de la un organ la altul, aşa cum sângele circulă prin vasele de sânge. Meridianele, ca şi chakrele, fac parte din anatomia energetică a corpului nostru. Spre deosebire de aspectele superioare ale conştiinţei noastre, care probabil nu vor putea fi măsurate niciodată prin aparate, meridianele reprezintă o parte mai apropiată de nivelul fizic şi acum există deja modalităţi ştiinţifice de evidenţiere a traseelor meridianelor, care corespund exact cu ceea ce se ştia de mii de ani în Medicina Tradiţinoală Chineză. Chiar şi medicii de familie au început să îşi trimită pacienţii la acupunctură, datorită faptului căprin reglarea meridianelor se obţine un efect foarte clar în restabilirea sănătăţii.

Ce tehnici recomand eu sa alegi?

Din experienta mea de peste 10 ani de predare si studiu cu cei mai eficienti maestri terapeuti, cele mai eficiente exerciţii pentru deschiderea meridianelor sunt exerciţiile de la încălzire din Yoga – acele exerciţii aparent simple şi banale, în care roteşti întâi capul, apoi îl mişti pe anumite direcţii, etc. Aceste exerciţii sunt atât de importante încât orice faci după ele este mult mai puternic. Ar fi bine să le înveţi şi tu o dată, de la mine sau de la altcineva, şi apoi să le faci în fiecare dimineaţă fără nicio excepţie, pentru că te vor ajuta foarte mult şi durează puţin. Un alt exerciţiu foarte foarte util este scuturarea corpului cu genunchii îndoiţi (poţi să citeşti despre shaking sau Qigong-ul vibrator), şi scuturarea mâinilor şi a picioarelor, mai ales că acest exerciţiu mişcă şi limfa. Eu le fac cu elevii mei aproape la fiecare curs.

Există 12 meridiane principale ale corpului. Aşa cum sângele circulă prin vasele de sânge, energia circulă de la un organ la altul prin meridiane. Meridianele au şi un suport fizic, dar ele nu sunt dependente de existenţa acestui suport, adică şi în cazul cuiva care nu mai are de exemplu vezica biliară, meridianele rămân.

De asemenea, există un traseu important în corpul tău numit Micul Circuit Ceresc. Acesta urcă de-a lungul coloanei vertebrale şi coboară pe linia mediană prin faţa corpului până în perineu. El este format din 2 meridiane extraordinare care te ajută să duci energia în exces acolo unde este nevoie de ea. Ele se numesc Ren Mai şi Du Mai. Deschiderea corectă a Micului Circuit ne ajută să putem lucra chaiar şi cu energia sexuală şi să o amplificăm foarte mult, fără să simţim dorinţa de a o risipi. Astfel putem să ne bucurăm de ea mult mai mult şi chiar să o transformăm, pentru a hrăni centrii energetici superiori şi funcţiile creierului. De asemenea, dacă energia circulă bine ne ajută să vindecăm mai repede întregul corp şi ne dă o mai bună claritate mentală şi poftă de viaţă. Dacă acest circuit nu este suficient de deschis, atunci munca de acumulare a energiei nu este foarte eficientă, existând şi riscul de a pierde energia foarte repede.

Se spune că energia luată din exterior trebuie să fie mai întâi “digerată” ca să devină “a noastră”, iar acest proces de digestie presupune circularea energiei de câteva ori pe traseul Micului Circuit.

Există 9 tehnici de lucru pe care eu le cunosc şi le practic. Ele nu durează mult şi pot fi făcute la încălzirea dinaintea altor exerciţii energetice, iar altele pot fi făcute în doar 1 minut imediat după trezire sau chiar la duş. Acesta e primul lucru important de înţeles dacă vrem să începem să lucrăm şi cu meridianele, dacă până acum nu am făcut-o. Învăţarea lucrului cu meridianele nu îţi ia timp, ci îţi uşurează munca şi viaţa şi te ajută să păstrezi echilibrul. Eu cred că mai degrabă munca de acumulare a energiei prezintă riscul de a fi o pierdere de timp dacă ulterior pierdem acea energie din cauza agitaţiei noastre. Sau mai rău, dacă excesul de energie ne face să fim şi mai furioşi şi mai nerăbdători cu noi şi cu cei din jur. De aceea, dacă aţi învăţat câte ceva despre creşterea nivelului de energie prin diferite exerciţii, vă recomand să nu vă opriţi din învăţare înainte să primiţi şi tehnicile pentru echilibrarea meridianelor şi chakrelor. Unele din ele durează foarte puţin şi pot fi făcute oriunde şi chiar de mai multe ori pe zi.

Tehnici pentru deschiderea şi curăţarea meridianelor

Conducerea energiei prin:

 • masajul taoist la duş
 • WuJi Gong sau Tai Chi (Wuji Gong fiind mai puternic si mai usor de invatat)
 • intenţie şi respiraţie
 • Stimularea punctelor de pe meridiane prin:

 • presopunctură
 • tapping şi lumină
 • aspirarea luminii
 • Stimularea curgerii energiei prin:

 • scuturarea corpului
 • baterea corpului
 • menţinerea palmelor
 • Cele 9 tehnici simple, care nu iau mult timp

  Insist asupra faptului că nu iau mult timp pentru că cine a practicat Qigong ştie că există o sumedenie de tehnici, iar fiecare alege ce i se potriveşte sau ce primeşte la cursuri, iar de fiecare dată când vrei să mai adaugi ceva, tre să te gândeşti când mai ai timp să faci şi acel lucru. E simplu să zici că o vei face, dar dacă eşti sincer cu tine, trebuie să poţi integra acea practică în programul tău zilnic, ţinând cont de toate activităţile pe care le ai. Faptul că putem face energia să curgă printr-o simplă scuturare a corpului sau făcând o manevră care durează doar 1 minut atunci când facem duş, este un avantaj mă gândesc eu.

  Pentru unele din metode, va fi doar o prezentare, căci ele necesită o comunicare mai directă ca să fie transmise COMPLET.

  De asemenea, nu uitaţi că starea de linişte este esenţială, ea ducând automat la deschiderea şi echilibrarea tutuor meridianelor din corp. Lipsa liniştii e motivul pentru care noi avem nevoie de tehnicile care urmează.

  Mobilizarea energiei prin masajul taoist la duş

  Fiecare poate să-şi amplifice un pic circulaţia energiei prin corp, mai ales după ce a stat foarte mult fără să se mişte şi se simte un pic înţepenit şi moleşit. Putem stimula circulaţia energiei pur şi simplu plimbând palmele pe braţe, picioare şi trunchi în sensul de curgere al energiei. Astfel:

  Vom începe cu picioarele, atingând cu ambele palme gleznele pe partea dinspre interior şi vom plimba ambele palme urcând în sus pe picioare pe partea interioară. Apoi ne vom opri şi vom pune palmele pe partea exterioară a coapselor şi vom coborî braţele până la nivelul gleznelor, atingând mereu.

  Pentru partea superioară a corpului, vom începe de la umărul stâng şi vom plimba palma dreaptă pe partea interioară a antebraţului şi braţului până ajungem la palma stângă. Apoi vom continua mişcarea întorcându-ne spre umăr pe partea exterioară. Apoi vom repeta manevra pentru braţul drept. După aceea, cu ambele mâini vom coborî prin partea din faţă a corpului (de la piept spre abdomen) şi apoi vom urca prin părţile laterale şi ne vom opri.

  Ideal e să repetăm manevrele de 9 ori. Dacă vă e lene să vă aplecaţi, puteţi să faceţi întâi de 9 ori pentru picioare, şi apoi de 9 ori pentru braţe şi trunchi.

  Această manevră o ştiu dintr-o carte a lui Barefoot Doctor şi m-a ajutat de multe ori. Cum glumea şi el, nu este vorba că vechii taoişti ar fi făcut duşuri, dar pentru noi oamenii moderni este foarte util să putem face acest lucru de fiecare dată când facem un duş şi vrem să ne revigorăm şi mai puternic. Manevra poate fi făcută şi în restul timpului, fiind îmbrăcaţi, sau o putem face la duş, folosind şi gelul de duş, iar efectul e mai puternic aşa.

  Conducerea energiei pe meridiane prin Tai Chi şi WuJi Gong

  Există anumite forme de exersare dinamice care au automat ca efect deplasarea energiei. Când le practicăm nu trebuie neapărat să ne gândim cum se mişcă energia, ci doar să fim atenţi la mişcare şi respiraţie. Una din aceste forme este practica Tai Chi Chi Kung. Aceasta este o forma scurtă care are numai 13 mişcări şi se face cu faţa către fiecare punct cardinal. Ea este derivată din Tai Chi Chuan. Apărut original ca stil de luptă, Tai Chi-ul a dat naştere şi multor forme de exersare pentru sănătate care nu mai au legătură cu partea marţială. Avantajul este că ele se învaţă mult mai repede şi efectele benefice pentru sănătate apar destul de rapid dacă practicăm corect.

  O altă formă care este de două ori mai scurtă şi mai uşor de învăţat este WuJi Gong sau Qigong-ul Vidului Primordial. Este unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-am învăţat şi ne ajută să ne echilibrăm, aducand o energie foarte echilibrata si armonioasa. În această formă există câteva mişcări în care chiar “periem” anumite trasee ale meridianelor.

  Conducerea energiei pe meridiane prin intenţie şi respiraţie

  După ce facem ceea ce am spus anterior, putem conduce energia pe aceleaşi trasee folosind de data aceasta intenţia şi respiraţia. Putem freca palmele şi să conducem energia prin meridiane folosind astfel şi energia palmelor. Sau putem sta cu ochii închişi şi să vizualizăm traseul unui meridian. Manevra pe care o fac eu la încălzire durează doar 30 de secunde şi am ajuns acum chiar să simt concret energia mişcându-se prin braţe şi prin picioare – nu e greu deloc.

  Stimularea punctelor meridianelor prin presopunctură

  În unele şcoli se insistă foarte mult pe folosirea diferitelor puncte de presopunctură în scop terapeutic. Omul care m-a inspirat pe mine să caut informaţii despre Tai Chi acum 10 ani, Barefoot Doctor, un acupuncturist şi practicant al artelor vindecătoare taoiste, avea o carte numită Liberation în care, pentru fiecare problemă posibilă (emoţională, de viaţă, de sănătate), recomanda câte un punct pe care trebuia să-l apeşi. Informaţia din fiecare capitol mi se părea fascinantă – fără el poate nu m-aş fi apucat de Qigong. Dar când venea vorba de puncte, mi se părea foarte complicat. Ca să fiu sincer, nu cred că am folosit nici măcar un punct recomandat de el 2 zile la rând, iar majoritatea nu le-am folosit deloc. De ce vă spun toate astea?

  În primul rând ca să accentuez avantajele celorlalte 7 metode prezentate aici. În al doilea rând, ca să vă arăt că înţeleg faptul că pare complicat să foloseşti punctele, motiv pentru care e important să nu ai foarte multe la început şi să ţi le arate un om faţă în faţă. Dacă ţi le prezintă cineva într-o carte, chiar dacă acea persoană practică Tai Chi de 30 de ani şi a tratat mii de oameni, omul acela s-ar putea să nu te inspire pentru că nu ai o comunicare directă cu el.

  Acest lucru e valabil cam pentru toate informaţiile de pe acest site, sau pentru orice metodă pe care, după ce o citiţi, nu vă vine să o aplicaţi cu toate că voi simţiţi că v-ar fi foarte utilă. În al treilea rând v-am spus acest lucru pentru că dacă nu citeam acea carte, nu l-aş fi căutat poate pe primul meu profesor de Qigong şi Tai Chi şi nu aş fi creat până astăzi site-ul Neiqigong.ro.

  Există două modalităţi principale de a stimula punctele prin presopunctură:
  – tonifierea şi
  – dispersia.

  Dacă vrem să întărim circulaţia energiei pe acel meridian, vom folosi manevra de tonifiere. Ea presupune să apăsăm cu degetul perpendicular pe punctul de pe meridian şi să apăsăm tare. Când spun tare, vreau să spun TARE! Nu înseamnă că trebuie să doară, dar dacă aveţi blocaje, atunci punctul într-adevăr o să doară. Deci în acele cazuri, dacă nu apăsaţi suficient încât să vă doară, n-aţi făcut nicio treabă.

  Manevra de tonifiere se foloseşte pentru a disipa excesul de energie şi presupune să apăsăm mai uşor şi oblic şi să rotim degetul cu care apăsăm. Niciunul dintre cei care mi-au prezentat această manevră nu au precizat în ce sens trebuie să rotim şi nici nu i-am întrebat pentru că nu prea folosesc această manevră.

  În altă ordine de idei, sunt metode mai uşoare de a lucra cu meridianele, după cum urmează:

  Stimularea punctelor meridianelor prin tapping şi lumină

  Probabilcă mulţi dintre voi aţi auzit de EFT (Emotional Freedom Technique). Este o metodă simplă de ieşire din orice blocaj emoţional sau mental, dar şi de vindecare la nivel fizic. Ea presupune baterea uşoară a anumitor zone din corp în timp ce ne gândim la problema noastră şi spunem ceva de genul că, deşi avem acea problemă, ne acceptăm complet aşa cum suntem. Există o mie de videoclipuri pe Youtube cu instructori de EFT. Eu am studiat o tehnică similară care vine din Medicina Chineză la unul din cursurile avansate despre vindecare.

  Este o secvenţă străveche de stimulare a 5 puncte într-o anumită ordine, care echilibrează la nivel energetic, emoţional şi mental şi care durează foarte puţin. Ea se numeşte Secvenţa Paravanului de Jad şi este descrisă şi în Tratatul de medicină internă al împăratului galben. Sunt convins că dacă aş fi citit-o acolo, nu aş fi înţeles mare lucru, însă ea este foarte simplă şi o predau şi eu elevilor mei la cursuri. Ea foloseşte tot tapping-ul, ca la EFT, doar că apăsăm cu un un singnur deget într-un punct foarte precis de fiecare dată. În plus, contează ordinea şi contează iniţierea, adică este o manevră al cărei efect poate fi potenţat mult (poate chiar şi de 500 de ori) dacă îţi este arătată de cineva care a primit-o în mod corect şi complet de la profesorul său. Mai există şi o şmecherie legată de folosirea luminii atunci când batem uşor punctele.

  Stimularea punctelor meridianelor prin aspirarea luminii

  Putem de asemenea să aspirăm lumina prin anumite puncte, existând chiar şi tehnici de Qigong (tehnici meditative, în care stăm jos şi lucrăm cu energia prin vizualizare şi intenţie şi observăm senzaţiile din corp). Putem aspira lumina printr-un punct şi să o ducem în altul, după care să hrănim anumite organe, sau doar să o aspirăm pentru a face ca acel punct să se deschidă sau să vizualizăm acolo un soare strălucitor. Unul din punctele importante, de exemplu, este punctul dintre cei doi rinichi, numit Ming Men sau poarta vieţii. Stimularea lui întăreşte rinichii şi asigură buna lor funcţionare.

  Stimularea curgerii energiei prin scuturarea corpului

  Cea mai simplă metodă de stimulare a tuturor meridianelor din corp este scuturarea mâinilor şi a picioarelor sau scuturarea întregului corp. Când scuturăm braţele având încheieturile relaxate, lăsând scuturarea să fie simţită şi la nivelul umerilor sau chiar la nivelul coloanei vertebrale, stimulăm o serie întreagă de meridiane care trec prin tot corpul, deci şi prin organele interne. E ca şi cum ne-am face singuri acupunctură. La fel când scuturăm picioarele, având laba piciorului cât mai relaxată, ca şi cum ne-am scutura de apă. Tehnica scuturării întregului corp presupune să avem neapărat genunchii îndoiţi şi, stând ferm cu greutatea pe ambele tălpi, îndoim genunchii mai mult şi apoi îi îndreptăm un pic (dar nu de tot) făcând acest lucru foarte rapid. Scuturarea poate să fie mai amplă dacă vrem să ne încălzim iarna, sau foarte, foarte subtilă. Scuturarea este foarte importantă pentru că mişcă limfa. Numai mişcarea poate să mişte limfa. Făcând acest lucru, vom putea aduna apoi mai multă energie prin orice tehnică de Qigong. De asemenea, ne putem scutura astfel de griji şi probleme şi gânduri care nu ne mai dau pace, care sunt şi ele tot un fel de energie. În unele şcoli de Qigong această scuturare este o tehnică în sine care se numeşte Qigong-ul Vibrator şi se face cam 20 de minute în continuu. De asemenea, la meditaţiile dinamice create de OSHO sau de discipolii lui (cum ar fi AUM), se foloseşte mult scuturarea sau shaking-ul.

  Stimularea curgerii energiei prin baterea corpului

  Deseori la încălzirea dinainte de Qigong sau Tai Chi se fac anumite exerciţii în care batem uşor corpul, ca un fel de masaj care stimulează anumite zone sau organe interne. De asemenea, putem bate uşor din loc în loc pe traseul meridianelor.

  Deplasarea energiei prin menţinerea palmelor în anumite poziţii

  Există moduri în care putem ţine palmele astfel încât să reglăm circulaţia energiei pe un meridian, al vezicii biliare de exemplu. Persoanele care suferă de o anumită afecţiune pot învăţa astfel de manevre şi de două ori pe zi, timp de 3 minute, să menţină palmele în acele poziţii. Unul din principii este ca, dacă vrem să deplasăm energia dintr-un loc în altul, să ţinem o palmă la o distanţă mică faţă de corp, iar cealaltă la o distanţă cam de 3 ori mai mare. Palma care este mai depărtată de corp va face ca energia să se mişte către zona unde este îndreptată ea. Pentru a învăţa astfel de manevre, puteţi citi cărţile Qigong-ul şi Medicina Tradiţională Chineză de Cezar Culda şi Medicina Sufletului, Minţii şi Trupului de Dr. Zhi Gang Sha.

  Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

  Articol publicat în categoria: Fizic
  Vezi și alte articole care ating subiectul:
  Subscribe
  Notify of

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  CADOU: 5 exerciții speciale

  Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

  Da, vreau să le încerc!

  Subiecte abordate

  Curs online de Wuji Gong

  Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

  Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

  > Mergi la contact

  Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

  Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail

  0
  Ai intrebari sau curiozitati? Scrie in comentarii!x
  ()
  x