Modalităţi de lucru cu primele 7 chakre principale - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Modalităţi de lucru cu primele 7 chakre principale

Lucrul cu chakrele este esenţial fie că practici Qigong, Yoga sau orice altă disciplină. De ce? Pentru că chakrele influenţează toate aspectele vieţii noastre de zi cu zi (cum ar fi finanţele sau luarea deciziilor, precum şi aspecte ale vieţii noastre spirituale (cum ar fi conexiunea cu divinitatea). In acest articol vei afla care sunt metodele cele mai eficiente pentru curatarea, energizarea si echilibrarea chakrelor, metode care provin din India. Practicand chiar si 1 minut pe zi, poti obtine rezultate mai bune decat daca ai citi zeci de articole despre aspectul pe care vrei tu sa-l imbunatatesti (vindecarea insomniei, cresterea energiei, atragerea abundentei, etc.).

In mare sunt 5 aspecte pentru care recomand sa practici zilnic 1-5 minute:
– chakrele
– meridianele (ca energia sa circule)
– o tehnică pentru cresterea energiei, ca sa aiba ce sa circule)
– organele interne (si ele sunt centri energetici si influenteaza deciziile)
– meditaţia sau liniştea care permite pastrarea energiei.

Cele 7 chakre principale guvernează cate o zonă din corp (cea aflata la nivelul chakrei) şi o serie de aspecte mentale, emoţionale şi care au legătură cu exteriorul. Starea chakrelor afectează anumite aspecte din viaţă, dar şi ce se întâmplă în viaţa noastră afectează sănătatea chakrelor. De aceea, pentru a echilibra chakrele trebuie să lucrăm şi cu ele (energetic) dar şi să ne ocupăm de ceea ce avem de rezolvat în viaţa noastră.

Aici prezint metodele energetice concrete de lucru, iar într-un alt articol voi face descrierea fiecărei chakre şi a aspectelor mental-emoţionale pe care le guvernează, precum şi a aspectelor din viaţă pe care le influenţează.

Deschiderea chakrelor prin mişcare

Eu cunosc o metodă de deschidere a chakrelor care implică mişcare fizică (ca un fel de gimnastică de clasa a 3-a, cum interpretează unii din elevii mei), dar care are de fapt o anumită intentenţie ataşată mişcării şi secvenţei în sine (ordinea mişcărilor). De aceea, prin aceste mişcări aparent banale – aplecări, mişcări din şold, de gât, etc. – chakrele se deschid şi ne ajută să avem o practică energetică mai puternică, fie că este vorba de Qigong, Tai Chi sau Pase Magice, sau putem pur şi simplu să ne vedem de treabă în ziua respectivă. Această metodă este în primul rând una de deschidere, vitalizare şi energizare a chakrelor.

Sunetele chakrelor (Bija Mantras)

Folosirea sunetelor sacre ale chakrelor (Bija Mantras, mantre dintr-o singura silaba) este, dupa parerea mea, cea mai eficienta metoda de curatare, energizare si echilibrare a lor. De exemplu, dacă aţi incantat uneori mantra OM, ei bine, se considera ca ea corespunde chakrei 7. Maestri stiu insa (si nu spun totdeauna) ca de fapt AUM este mult mai puternic decat OM si ca este pentru chakra a 6-a, in timp ce pentru chakra a 7-a se foloseste Gayatri Mantra, care are si ea o forma scurta. AUM este de asemenea deosebit de puternica pentru orice scop si sunt chiar lucruri care nu se pot obtine prin nimic altceva decat prin mantra AUM (cu exceptia unor mantre care au o stransa legatura cu aceasta). Dar sa revenim la chakre – un pianist imi povestea că un studiu a demonstrat faptul că fiecărei chakre de la 1 la 6 îi corespunde o notă muzicală (do-re-mi-fa-sol-la-si), iar sunetul acelei note avea un efect măsurabil pe aparate asupra chakrei în sine. În schimb, când au ajuns la nivelul chakrei a 7-a, niciun fel de notă sau acord muzical nu avea absolut niciun efect. După un timp au descoperit că exista totuşi un sunet care avea efect şi asupra chakrei a 7-a, şi acela era sunetul silabei OM. Există câte una pentru fiecare chakră, pe care le puteţi şi găsi pe internet. Eu unul nu le-aş fi practicat până acum dacă nu mi le-ar fi arătat cineva în realitate (adică faţă în faţă), însă cu siguranţă dacă încercaţi, veţi avea un efect, întrucât acelea sunt silabele chakrelor, fie că vi le-a predat cineva sau le-aţi luat de pe internet. Tehnica este puternică şi durează doar 1 minut. Acesta este marele ei avantaj – că poate fi făcută oricând şi de foarte multe ori pe zi. Nu contează cât timp se stă, ci cât de atenţi suntem şi faptul că urmăm paşii care ne-au fost predaţi. De asemenea, tehnica lucrează de fapt cu toate cele 10 niveluri principale ale fiinţei (adică şi cu cele 3 chakre de deasupra capului), însă pentru acelea nu avem silabe sacre audibile cu urechea umană, ci le contemplăm în linişte.

Încărcarea chakrelor prin respiraţie şi culoare

Daca nu ai invatat sunetele chakrelor, ca sa te bazezi pe puterea sunetului, atunci trebuie sa te bazezi pe puterea ta (cat de mult te relaxezi, cat de bine te concentrezi, cat de clar vizualizezi). Metoda standard de echilibrare a chakrelor este inundarea chakrei cu culoarea ei caracteristică. Sunt convins că acest lucru îl poate face oricine. Eu însumi am practicat o vreme această metodă după ce am citit-o într-un material. Practic, se inspira energie pură, iar pe expiraţie se vizualizeaza cum energia ia culoarea roşu, de exemplu, pentru chakra întâi. Culorile le aveţi mai jos. Atenţia trebuie sa fie în centrul chakrei respective. Menţionez aici că există şi teoria conform căreia culoarea standard pentru chakră este culoarea care o energizează, existând şi o altă culoare care trebuie folosită pentru echilibrarea ei. Cu siguranţă însă dacă vă liniştiţi voi înşivă în momentul în care practicaţi, şi folosiţi culoarea pentru energizare, veţi transmite si echilibru pentru ca sunteti linistiti.

Chakra 1 – roşu
Chakra 2 – oranj
Chakra 3 – galben
Chakra 4 – verde
Chakra 5 – albastru
Chakra 6 – indigo
Chakra 7 – violet

Activităţi benefice fiecărei chakre

Aici sunt câteva activităţi simple care pot echilibra charkele. În articolul despre cele 7 chakre şi influenţa lor în viaţa de zi cu zi am detaliat şi cum putem echilibra chakrele ocupându-ne de problemele şi aspectele de care nu suntem mulţumiţi.

Chakra 1 – sport, timp petrecut în natură, a merge desculţi pentru a ne conecta cu Pământul şi fizic, nu doar prin intenţie, a fi în contact cu Pământul stând jos sau punând palmele pe sol, a lucra în grădină.
Chakra 2 – băile cu sare pentru purificare, plimbarea sub luna lină.
Chakra 3 – a face mişcare afară, în soare, a fi activi.
Chakra 4 – a ne deschide către celălalt.
Chakra 5 – a vorbi, dar şi a asculta cu adevărat!, a cânta, a lua decizii mici fără ezitare
Chakra 6 – a privi direct la luna plină (numai în noaptea în care luna este la apogeu), a contempla imaginea lunii pline în interiorul capului în orice moment al lunii.
Chakra 7 – liniştea, rugaciunea, anumite piese speciale create de vindecatori si cercetatori in domeniul neurologiei si sunetului precum Tom Kenyon (pe albumul Aethos este cate o piesa pentru chakrele de la 4 la 7, foarte linistitoare).

O carte in care puteti afla mai multe despre alimente si actiuni care ajuta chakrele este “Secretele Energiei”, scrisa de o vindecatoare foarte puternica numita Alla Svirinskaya. Dar eu va recomand sa invatati de la cineva sunetele chakrelor (le puteti lua si de pe internet, dar nu vor functiona eficient decat DUPA practicarea lor un anumit timp) si sa invatati miscarile de la incalzirea din Yoga, acelea fiind de asemenea unele din cele mai puternice exercitii care, in general, doar maestrii inteleg cat sunt de puternice, incepatorii considerandu-le prea simple.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Energie
Vezi și alte articole care ating subiectul: ,

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail