Wuji Gong (Qigong-ul Vidului Primordial)
Dacă vrei să cultivi în acelaşi timp energia şi echilibrul, combinând mişcarea cu meditaţia, atunci Wuji Gong este una din cele mai eficiente practici pe care le vei întâlni.
Wuji Gong este de asemenea practica pe care îţi va fi cel mai uşor să o faci atunci când eşti obosit(ă), când ai avut o zi stresantă sau când simţi că nu ai chef de nimic şi că nicio altă practică nu ar funcţiona.
Căutăm deseori o soluţie ca să ne relaxăm şi să ne conectăm cu liniştea din noi şi din jurul nostru. În acelaşi timp, am vrea să avem mai multă energie şi vitalitate ca să putem să muncim şi să facem sport. Meditaţia merge mult mai bine când ai energie, iar Osho spunea de exemplu că meditaţia fără energie nu este vie, este lipsită de bucurie. Iar atunci când încerci să îţi creşti energia, ai nevoie de meditaţie ca să nu devii şi mai agitat decât înainte. Încercând să cultivăm aceste două lucruri (energie şi linişte), uneori vrem în acelaşi timp să ne vindecăm. Poate avem o afecţiune mai complicată sau cauzată de stres. Majoritatea bolilor au ca şi cauză excesul de energie (stagnantă) şi nu se pot vindeca pur şi simplu crescându-ne energia. Care este soluţia la toate aceste lucruri?
Despre Wuji Gong
Pentru mine, ca profesor şi terapeut, soluţiile sunt multe pentru că eu am timp să practic mult. Dar din tot ceea ce fac zilnic, Wuji Gong este cea mai rapidă şi eficientă tehincă pentru creşterea energiei fizice şi în acelaşi timp a echilibrului. Wuji Gong este o serie de mişcări creată de unul din cei mai puternici luptători şi practicanţi ai alchimiei interne, şi anume fondatorul Tai Chi-ului, Chan San Feng. Practicată în secret timp de 800 de ani de maeştri şi nemuritori taoişti, ea a fost predată pentru prima dată în public în 1950. Foarte multă lume a auzit despre arta marţială pe care a creat-o fondatorul, şi anume Tai Chi, însă faptul că el a creat şi o formă pentru sănătate şi iluminare, care este Wuji Gong, este mai puţin cunoscut. Totuşi, această formă este mult mai eficientă în cultivarea sănătăţii şi are o serie de avantaje care fac ca un începător să aibă rezultate pe care doar un practicant foarte perseverent le poate obţine prin alte tehnici.
Când practici te conectezi cu cei care au transmis-o de-a lungul generaţiilor.
Energia pe care o primeşti prin conectarea cu acest lineaj este foarte mare.
Energia pe care o aduce este echilibrată şi vindecătoare, neputând crea dezechilibre.
Poate fi practicat şi dimineaţa, dar şi seara înainte de culcare.
Nu are contraindicaţii, putând fi practicat de oricine, în orice afecţiune, chiar şi de femei însărcinate în ultima lună.
Deşi era o tehnică secretă, nu presupune o “iniţiere” propriu-zisă, putând fi învăţat de la orice practicant care o stăpâneşte la rândul lui.
Fiind foarte simplă, poţi să progresezi pe cont propriu, existând materiale video.
Cum arată Wuji Gong?
Este o serie de mişcări care se fac lent, stând în picioare, în ritmul respiraţiei sau chiar fără a ţine cont de respiraţie. În acest timp, te întorci către fiecare punct cardinal şi acumulezi în corp energia din cele patru direcţii. De asemenea, există mişcări prin care te contectezi cu Luna, Soarele şi stelele din Calea Lactee şi cu centrul Pământului. Mişcările mai conduc energia pe anumite trasee energetice, unul din acestea fiind Micul Circuit Ceresc, unul din cele mai importante trasee despre care este bine să ştii indiferent ce sistem practici. Cele două meridiane care formează acest mic circuit urcă din perineu de-a lungul coloanei vertebrale şi coboară prin faţa corpului şi funcţionează ca două lacuri de acumulare. Atunci când eşti obosit, energia stocată de tine în centri vine prin aceste meridiane şi hrăneşte corpul, iar când ai prea multă energie, ca să nu fii agitat, surplusul de energie este condus de aceste meridiane acolo unde poate fi păstrat în abdomen. Există o “secvenţă” a Pământului şi una a Cerului, amândouă durând cam 3-4 minute. Toată forma Wuji Gong presupune repetarea de 4 ori a secvenţei Pământului şi Cerului, începând înspre Este şi terminând tot în Est.
Ce îţi aduce practica Wuji Gong?
Pe lângă beneficiile menţionate anterior (energie, linişte, echilibru), Wuji Gong te ajută de asemenea să adormi mai uşor şi să te odihneşti mai bine. El linişteşte mintea şi te pregăteşte pentru meditaţie, fiind chiar recomandat ca după ce practici să stai în linişte şi să îţi observi corpul în picioare, aşezat sau întins. Se consideră că această practică are chiar puterea să vindece multe afecţiuni. Unul din maeştrii din lineajul nostru (cu câteva generaţii înaintea profesorului meu) se spune că s-a vindecat de cancerul la ficat prin această practică în timpul Revoluţiei chineze. Beneficiile sunt mult mai mari decât simpla încărcare cu energie a corpului fizic. În Wuji Gong, lucrăm cu toate cele 7 corpuri subtile şi cu cele 7 chakre sau centri energetici principali. Prin simplul fapt că activăm aceşti centri, practica ne aduce transformări benefice în ceea ce priveşte toate aceste 7 nivele. Aşadar, ne poate ajuta atât în cultivarea vituţilor (creativitate, deschidere, iubire, bucurie), precum şi în gestionarea emoţiilor şi conectarea cu spiritul nostru. Este bine să ştiţi de asemenea că Wuji Gong este ca un ritual care “deshide o poartă” către ceea ce chinezii numesc “Qi-ul originar” sau “Yuan Chi”, iar particularitatea acestei energii este că ne oferă pofta de viaţă, dar poate de asemenea să hrănească şi să regenereze corpul fizic.
Puteţi învăţa Wuji Gong participând la o sesiune individuală sau la cursuri şi apoi să veniţi la exersări.
Este Wuji Gong acelaşi lucru cu Tai Chi?
Multă lume a auzit mai degrabă de Tai Chi. Am să fac o paralelă între cele două practici pentru că este probabil ca foarte mulţi cititori să fie familiari cu Tai Chi-ul (măcar de pe internet), în timp ce este posibil ca numai 1% dintre ei să fi auzit şi de Wuji Gong. Wuji Gong este de 2 ori mai scurt decât cea mai scurtă formă de Tai Chi care cred că merită învăţată (Tai Chi 13 forme). Ambele au fost create de acelaşi fondator, maestrul Chan San-Feng, care se spune că era nu numai un luptător extraordinar, ci că ar fi fost şi unul din cei mai avansaţi practicanţi ai lucrului cu energia. Potrivit lucrării Magul din Java, el ar fi fost poate cel mai puternic practicant al alchimiei interne din toate timpurile. El a creat forma Wuji Gong pentru sănătate şi iluminare, în timp ce a creat Tai Chi-ul pentru luptă. Tai Chi-ul a fost preluat apoi de alte două familii, Yang şi Chen, care au creat propriile lor stiluri. Problema este că, de-a lungul generaţiilor, esenţa s-a cam pierdut şi 99% din formele de Tai Chi practicate astăzi, deşi eficiente pentru sănătate, nu mai au nicio legătură cu formele autentice. Ele sunt benefice pentru sănătate prin faptul că mişcă energia prin corp. Dar dacă tot doriţi să învăţaţi o formă de lucru cu energia, de ce să practicaţi o variantă modificată a unui stil de luptă, când puteţi să învăţaţi ceea ce fondatorul Tai Chi a considerat că este bine să practicăm ca să fim sănătoşi? Ambele variante sunt bune, dar Tai Chi-ul este mult mai greu de învăţat şi multă lume nu are răbdare şi se enervează, renunţând. Totuşi, dacă vrei cu adevărat să înveţi Tai Chi, eu îţi pot arăta forma terapeutică Tai Chi Chi Kung 13 Forme din şcoala maestrului Mantak Chia. Pot de asemenea să-ţi arăt câteva elemente ale stilului tradiţional, vechi, care are aplicaţii reale în luptă şi vei înţelege exact diferenţa dintre cele două. Mai multe despre Tai Chi gasesti in aceasta pagina care iti va explica foarte bine aceasta arta. Daca vrei poti invata de la mine forma cea mai usor de invatat, Tai Chi 13 forme. Dar eu iti recomand sa incepi tot cu Wuji Gong.