This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Solutii pentru insomnie: plante, soare, muzica, presopunctura si altele
Insomnia are mai multe cauze energetice descrise mai ales în disciplinele orientale precum Medicina Chineză, Ayurveda şi altele. Exită cauze ale insomniei care ne afectau din totdeauna şi cauze apărute mai ales în perioada din ultimii ani. Asta nu înseamnă că aceste cauze în sine produc insomnie. Faptul că noi suntem agitaţi face ca ele să ne afecteze negativ, în loc să producă schimbări benefice în viaţa şi în corpul nostru. Dacă ştim cum să ne echilibrăm, vom putea să dormim liniştiţi. Dacă nu, este de ajutor să învăţăm. Cauzele noi sunt:
– schimbarea vibraţiei sau a frecvenţei energiei predominante a planetei
– agitaţia colectivă care poate să ne afecteze fără să ne dăm seama
– transformările benefice care au loc în noi prea brusc
Le voi relua într-un alt articol, acum vreau să ofer soluţii. În orice caz, exact lucrurile care ne pot face agitaţi în această perioadă sunt în acelaşi timp surse de energie şi transformare pentru noi. Totul e să ne echilibrăm puţin. Să acceptăm să învăţăm despre echilibru. Astfel putem să ne ajutăm singuri şi să-i ajutăm şi pe cei dragi. Am auzi de multe persoane care au probleme cu somnul dar nu vor să facă nimic şi nu vor să ştie nimic despre soluţii. Ştiind că s-ar putea rezolva prin simpla apăsare a unui punct pe încheietura mâinii, sunt pus în situaţia de a-mi exersa detaşarea la maximum. Aşa că încerc măcar să scriu aceste soluţii pentru cei care au decis să facă ceva. Sau pentru cei care vor să ajute o persoană dragă lor, care este deschisă.
Cauzele care se cunosc de peste 3000 de ani, descrise de Medicina Tradiţională Chineză, sunt:
– excesul de foc de la nivelul inimii (mai pe româneşte, grabă şi agitaţie)
– anumite energii care predispun la insomnie, cauzate de un Feng Shui prost al dormitorului
– anumite “semnale” de nemulţumire şi stres care sunt prezente in interiorul nostru
Mai sunt şi altele, dar soluţiile generale veţi vedea că funcţionează foarte bine în multe cazuri.
Plante care ne ajută să dormin liniştit
Pentru un somn liniştit puteţi folosi un ulei esenţial de lavandă pe care să îl luaţi intern. Câteva picături într-un pahar mic de apă sau pe o linguriţă de miere. Nu pot să vă spun sigur de la ce firmă puteţi consuma în siguranţă uleiuri esenţiale pe cale orală, dar eu am folosit la recomandarea profesorilor mei de Qigong şi uleiuri de la Fares, dar şi altele mai scumpe cum ar fi Vivasan (pe care le puteţi lua de la mine) şi doTerra, care costă foarte mult. Dacă nu aveţi încredere puteţi să beţi ceai de lavandă, este foarte liniştitor, sau să folosiţi uleiul esenţial într-o candelă de aromaterapie pe parcursul zilei (nu neapărat seara în dormitor). De asemenea, uleiurile esenţiale pot fi aplicate şi pe piele, abdorbindu-se foarte rapid în fluxul sanguin mai ales dacă sunt aplicate pe tălpi, dar şi anumite zone ale gâtului.
Mai ajută şi ceaiul de sunătoare (bun şi pentru ficat) şi de valeriană (care este mult mai intens ca efect sedativ şi este recomandat pentru anxietate).
Muzică terapeutică oferită în dar de cei mai buni vindecători prin sunet
Vă recomand mai ales muzica lui Tom Kenyon, un vindecător prin sunet a cărui muzică o folosesc foarte des la cabinet şi acasă. Pe site-ul lui există o serie întreagă de piese oferite gratis, foarte liniştitoare, care elimină stresul şi agitaţia de la mai multe niveluri (fizic, emoţional, mental…). Inclusiv stresul acumulat la nivel celular. Una dintre ele se numeşte The Elevatron şi are doar 4 minute. Este bine să le ascultaţi conform instrucţiuilor, având atenţia îndreptată spre corpul vostru şi spre zonele indicate de el.
Alţi artişti care oferă gratuit muzică vindecătoare sunt cei de pe SpiritVoyage.com, site-ul iniţiat de Snatam Kaur. În fiecare vineri se oferă cadou câte o piesă dacă vă abonaţi la newsletter. Desigur, pe Youtube avem gratis cam totul azi şi vă recomand pentru somn piesele Jap Nam şi Ray Man Shabad (Snatam Kaur), Antarjamee şi Narayan Shabad (Ajeet Kaur) de exemplu.
Mantrele pot fi de asemenea un mare ajutor întrucât ele ne curăţă câmpul energetic de semnalele negative de agitaţie, stres şi nemulţumire care ne pot împiedica să dormim. Dacă vreţi să rostiţi chiar voi o mantră, vă recomand mantra Om Mani Padme Hung, întrucât ea poate avea efecte miraculoase în orice tip de problemă şi este una din puţinele care nu necesită iniţiere. Oricine o poate rosti. Întrucât maestrul meu nu ne-a spus că ar conta foarte mult felul în care este cântată (cât de mult lungeşti o silabă, de exemplu), vă recomand pentru somn această variantă a lui Imee Ooi, care sună mai neobişnuit dar este foarte liniştitoare.
Sungazing sau privitul în soare
Pentru a dormi mai bine (şi pentru orice problemă de altfel), unul din cele mai importante şi eficiente lucruri este să priveşti în soare la apus sau la răsărit. Soarele trebuie să fie jos, aproape de orizont, ca să nu îţi afecteze retina. De la Piaţa Crângaşi în Bucureşti de exemplu, acum în septembrie putem vedea răsăritul la ora 7:20 şi este perfect pentru privit în soare. În toate oraşele cred că există locuri strategice din care se poate vedea. Apusul este mai liniştitor, răsăritul este mai energizant, dar ambele vă ajută să vă armonizaţi cu frecvenţele înalte ale energiei care ne ajută să ne schimbăm (sau ne opreşte să dormim) din fiecare perioadă.
Respiraţia
Exită tehnici speciale de respiraţie pe care nu cred că este indicat să le prezint în aces format scris, dar există o tehnică de respiraţie care ajută mult în relaxare care se numeşte Rebirth sau respiraţia renaşterii. Ea ajută şi în depăşirea traumelor emoţionale, este indicată şi pentru creşterea energiei şi este potrivită şi seara înainte de culcare pentru relaxare. Tehnica se realizează inspirând profund şi expirând ca un oftat, dând afară tot aerul din piept fără a încetini viteza cu care aerul iese. Respiraţia trebuie să fie conectată, adică fără nicio pauză (nici după inspiraţie, nici după expiraţie). Recomand să începeţi cu 20 de astfel de respiraţii conectate, căci dacă faceţi mai mult s-ar putea să ameţiţi sau să întraţi într-un proces de vindecare foarte intens şi e bine să fiţi cu cineva. Căutaţi pe Youtube videoclipuri cu Dan Brule şi veţi vedea exact şi cum se face. Oftatul se numeşte “sigh of relief” în engleză.
Un punct de acupuntură simplu de utilizat
Prin apăsarea fermă a punctului Shen Men, cu degetul apăsând vertical, se stimulează curgerea naturală a energiei pe meridianul inimii, ceea ce ne ajută să dormim. Eu am primit acest punct direct de la unul din maeştrii mei şi el ajută la echilibrarea inimii, diminuarea anxietăţii şi reducerea gândurile excesive. Este localizat pe meridianul inimii (Heart) şi de aceea se numeşte Ht7.
Din descrierea în engleză de pe acest site, el ajută cu:
– “Emotional issues, especially those with related sleep or thinking manifestations – insomnia, muddled thinking.
– Heart and Phlegm fire leading to insomnia, anxiety, mania.”
Poziţionarea patului
Ştiinţa Feng Shui, care era aplicată în trecut doar de o elită şi de împăraţi, cunoaşte foarte bine faptul că locul în care dormi poate să afecteze somnul sau chiar să favorizeze apariţia unor anumite boli specifice fiecărei configuraţii energetice care poate exista într-o cameră. E posibil ca locul în care dormi să aibă o problemă sau nu, nu ai de unde să ştii dacă nu faci o experitză. Dar dacă o problemă (fie că e vorba de insomnie, probleme cu dinţii sau probleme cu banii) este cauzată de faptul că dormi într-un sector negativ al camerei, trebuie să fii destul de puternic ca să contracarezi efectele negative fără să muţi patul. Sau poate este suficient să schimbi direcţia spre care stai cu capul. Eu recomand să afli, şi dacă dormi într-un loc negativ să schimbi ceva. Îţi poate afecta viaţa într-o proporţie de cel puţin 33%. Chiar dacă rămâi acolo şi nu poţi schimba direcţia, există anumite remedii.
Nu te baza pe articole şi cărţi, este mult mai precis şi mai matematic decât se crede. O carte care te-ar putea ajuta este cartea de Feng Shui a lui Risvan Rusu, însă cel mai bine apelezi la ajutorul unui consultant. Îl recomand cu căldură pe Florian Mincu, autorul site-ului www.metafizicachineza.ro.
Acestea fiind spuse, recomand oricui are insomnie să facă măcar ceva din tot ce am spus şi mai ales, să cultive liniştea interioară în fiecare moment. E destul de greu să te relaxezi brusc, dacă pe parcursul zilei ai cultivat numai neliniştea.
Daţi şi altora acest articol dacă vi se pare că i-ar ajuta. Orice persoană care are probleme mari poate să vină la grupul de exersare Qigong şi Meditaţie pe care îl ofer, unde pot să-i arăt personal ce să facă pentru a se echilibra. Iar dacă persoana are o situaţie dificilă, s-ar putea să nu fie niciun cost.