Exerciții de respirație - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Exerciții de respirație

În chineză, același cuvânt înseamnă și energie și respirație

Respiraţia e una din metodele prin care poţi ajunge să simţi energia în tot corpul extrem de puternic, oricât ai fi de încordat sau neatent sau plin de îndoieli., dacă foloseşti o metodă specială de respiraţie. Tot respiraţia este un mod de a transforma multe exerciţii fizice în exerciţii energetice, un mod de a da putere unei intenţii sau unui gest şi un mod de a conduce energia prin corp. Am să vorbesc în acest articol despre principiile de bază ale respiraţiei normale, precum şi ale respiraţiei terapeutice sau celei folosite în Qigong, şi am să descriu câteva metode de respiraţie predate în lume la ora actuală.

Unul din cele mai importante exerciții de respirație – Shitali Pranayama

În această tehnică de respirație, inspiri pe gură menținând limba într-o poziție specială și expiri pe nas. Se numește Shitali Pranayama, denumită și Respirația răcoritoare. Este importantă pentru că este una din puținele tehnici de Pranayama care nu are contraindicații și poate fi practicată în siguranță fără un antrenament prealabil.

Printre beneficiile pe care ți le aduce:

Respiraţia energetică şi terapeutică

Aceste tipuri de respiraţie sunt moduri în care respirăm atunci când vrem să declansăm un efect de vindecare sau de curăţare a meridianelor, sau să intrăm într-o stare de conştiinţă elevată. Nu sunt moduri de a respira tot timpul.

Ca să fie clar, nu scriu aceste explicaţii ca cititorii să se apuce să practice singuri, fără îndrumare, ci descriu un pic aceste metode ca fiecare să poată căuta un facilitator sau un profesor cu care să înveţe, înainte de a continua pe cont propriu.

Respiraţia conştientă Rebirth

Rebirth este o metodă de respiraţie terapeutică inventată de Leonard Orr, folosită pentru vindecarea profundă emoţională şi chiar fizică şi pentru eliberarea traumelor, dar şi pentru energizare şi accesarea unor stări de conştiinţă elevată. Ea funcţionează doarte bine pentru frici şi alte emoţii negative, şi poate vindeca traumele din copilărie precum şi prima traumă majoră – trauma naşterii, care lasă urmări adânci pentru tot restul vieţii multor adulţi, dacă ei nu fac ceva pentru a vindeca acest episod.

Respiraţia Rebirth este o respiraţie conectată, circulară, adică fără nicio pauză înainte sau după inspiraţie şi expiraţie. Se respiră de obicei pe gură, efectul fiind mult mai puternic, dar se poate respira şi pe nas pentru un efect mai subtil. Este o respiraţie profundă, inspiraţia fiind de obicei puternică şi completă (folosind cât mai mult din capacitatea plămânilor) – este o respiraţie atât abdominală, cât şi toracică. Expiraţia trebuie să fie relaxată, ca un oftat. Expiratul fără a controla ritmul, în care pur şi simplu dăm drumul aerului să iasă, fără să încercăm să întârziem acest lucru (expriesia din engleză “to let go”) ajută la abandonarea controlului şi astfel putem renunţa nu doar la a ne ţine respiraţia, dar şi la gândurile agitate şi la emoţiile nerezolvate.

La noi în ţară ştiu o singură persoană cerfiticată ca facilitator Rebirth, cu care am lucrat eu însumi şi are site-ul respiratie-constienta.net. Recomand cu încredere. În plus, unul din cei mai mari specialişti în respiraţie Rebirth şi nu numai din lume, Dan Brule, care face acest lucru de vreo 30 de ani, vine cam în fiecare an în România. Pun la sfârşitul acestui articol şi o filmare cu el.

Prin respiraţia Rebirth am simţit energia în tot corpul ca o vibraţie foarte puternică şi clară, ca şi cum aş fi fost băgat în priză. Singurul mod în care am mai simţit acest lucru a fost prin tehnica de relaxare observând corpul, pe care o predau, dar până acum, vibraţia nu a atins intensitatea pe care a atins-o prin Rebirth încă de la prima şedinţă de respiraţie, fără niciun pic de experienţă.

Motivul pentru care scriu aceste lucruri este ca toţi cei interesaţi de lucrul cu energia să ştie că există respiraţia Rebirth şi că pot apela oricând la un facilitator pentru a lucra în acest mod cu emoţiile şi traumele, sau pentru a simţi energia în tot corpul, eliminând astfel blocaje şi tensiunea din întregul corp.

Respiraţia sufletului sau Buteyko

Acest tip de respiraţie era folosit de Dr. Buteyko pentru a vindeca complet astmul în peste 90% din cazuri. Ea poate ajuta pe oricine în depăşirea atacurilor de panică.

Acest tip de respiraţie presupune ca după fiecare expriaţie, să prelungim cât mai mult pauza dinaintea următoarei inspiraţii, dar fără să ne forţăm. Pauza se măreşte gradual, până când putem sta mai mult de 30 de secunde fără a inspira şi fără a simţi nevoia de aer. Dan Brule spune că, dacă după doar 10 secunde de la ultima expiraţie simţi deja acea foame de aer, înseamnă că ai o problemă şi te-ar ajuta să-ţi prelungeşti acea pauză. Dacă nu poţi face decât o pauză de câteva secunde înainte de a inspira din nou, este vorba de un dezechilibru între oxigenul şi dioxidul de carbon din sânge şi este o situaţie ne-naturală, care se poate corecta uşor prin practica respiraţiei Buteyko, numită şi respiraţia sufletului.

Respiraţia de foc pentru curăţarea nadis-urilor

Acesta este un tip de respiraţie accelerată care merge folosit la munte şi în alte locuri mai puţin poluate. Respiraţia se face pe nas, rapid şi puternic. Seamănă cu felul în care respiră un câine care respiră rapid pentru a se răcori, doar că se face cu mai multă putere. Când simţim că ameţim, trebuie să ne oprim şi să inspirăm adânc, apoi să expirăm relaxat, şi apoi putem relua. Această respiraţie curăţă căile respiratorii şi nadis-urile, acele canale subtile de energie despre care se vorbeşte în Yoga şi în practicile energetice tibetane.

Am făcut acest exerciţiu la workshopurile de la munte cu profesorii mei, mergând pe defileul de la Cheile Dâmbovicioarei. De atunci, obişnuiesc să practic această respiraţie în prima zi când ajung undeva la munte, pentru a-mi curăţa nadis-urile şi astfel, să mă pot încărca mai puternic cu energie prin simplul fapt că sunt la munte. Când nadis-urile şi meridianele sunt deschise, energia intră mai uşor în corp, chair dacă nu fac nimic special.

Puteţi vedea şi articolul: Lucrul cu emoţiile prin dans, exprimare şi respiraţie

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Subscribe
Notify of

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Urmărește pagina de Facebook

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail

0
Ai intrebari sau curiozitati? Scrie in comentarii!x
()
x