This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Redu tensiunea în mod natural – despre multiplele roluri ale POTASIULUI în corp
Potasiul este un mineral deseori subestimat, dar el este cel mai abundent mineral din corp (recomandarile generale pentru aportul de potasiu în dietă fiind în jur de 2500-3400 mg. pe zi). Printre altele, el susține activitatea musculară, sistemul nervos și ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Dacă sodiul (în exces) crește tensiunea, potasiul ajută la micșorarea sau normalizarea ei. Așadar, ceea ce este important de fapt este raportul dintre potasiu și sodiu și nu excluderea sodiului din alimentație (ceea ce poate duce la mari probleme).
Este foarte important să te documentezi despre potasiu pentru că, necesarul fiind atât de mare, este destul de dificil să ai un aport suficient dacă nu prea mănânci legume. Și chiar dacă mănânci, dar doar puțin și doar în unele zile.
El se găsește în abundență în:
– cartofi și cartofi dulci
– banane
– legume (dacă mănânci mai multe porții mari)
– semințe și nuci diverse
– fasole
– avocado.
Am creat și un tabel cu nutrienți care se găsește pe contul meu de Patreon, din care îți pot oferi gratuit fila despre potasiu, dacă îmi scrii un mail în care îmi spui câte din simptomele deficienței de potasiu constați la tine.
Ține minte – dacă am lucra împreună, te pot ajuta să-ți crești energia și să te echilibrezi foarte mult chiar dacă nu ai practica (tehnici energetice), prin sfaturile legate de nutriție și stilul de viață. Acesta va fi un mod de a vedea ce îți pot oferi și în același timp, de a regla un aspect important al dietei tale.
Din alimentele menționate mai sus, e bine să știi că:
2 banane îți pot oferi aproape o treime din necesarul de potasiu zilnic. Totuși, nu îți recomand neapărat să mănânci banane pentru că îngrașă. Unii nutriționiști (care au foarte mult succes cu clienții lor) spun că nu e bine să mâncăm fructe dulci (dacă suntem sedentari), dar alții, inclusiv doctorul meu naturopat, spun că fructele naturale nu fac rău. Totuși, fructele dulci ne pot îngrășa ușor dacă nu facem mișcare, iar bananele sunt unul din fructele cu cele mai multe calorii.
Un avocado din nou îți dă o mare parte din potasiul necesar și are multe alte beneficii, având și mult magneziu, etc. Totuși, la fel, dacă mănânci zilnic un avocado întreg, e posibil să te îngrași.
De aceea, probabil cea mai bună abordare ar fi să mănânci zilnic multe legume, adică mai multe porții diferite – broccoli, varză de bruxelles, conopidă, salată de crudități, etc.
Ai grijă să nu introduci prea brusc o cantitate uriașă de legume dacă nu ești obișnuit(ă) să consumi fibre, petru că s-ar putea să te trimită la WC. Dar obișnuiește-te treptat să consumi legume și crește ușor cantitatea, pentru că legumele menționate au multiple beneficii pentru săntate și îți vor asigura și necesarul de potasiu.
Dacă vrei, poți să încerci și un produs numit Pentokan de la Coral Club. Ca să fiu cât mai deschis – eu nu îl consum, dar tocmai de aceea ți-am vorbit întâi de legume. Însă dacă nu reușești deloc să te organizezi și să ai o dietă variată, atunci pe tine ar putea să te ajute. Eu folosesc zilnic un singur produs de la Coral Club, care mă ajută mult să am energie, și anume H-500 (care face apa alcalină și ionizată). Dar din moment ce nu iau suplimente cu potasiu de la nicio firmă, îți pot recomanda doar de la ei, cu care colaborez, mai ales că înscriindu-te poți să obții produsele de la ei la prețuri din ce în ce mai mici dacă recomanzi și altora, iar eu te pot îndruma cu resurse. Te poți înscrie și tu folosind codul meu de membru.
Dacă nu, începe prin a consuma varză de bruxelles și broccoli. Și îți recomand să citești despre cum să faci broccoli mai ușor de digerat folosind semințele de muștar.
Ai grijă de asemenea că, dacă rinichii nu funcționează bine și nu elimină eficient excesul de potasiu, poate fi o problemă. Ar fi bine să discuți cu medicul tău. Dar din câte știu eu, este dificil chiar să te apropii de jumătate din necesarul zilnic, cu atât mai puțin să depășești cantiatea zilnică recomandată.