This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Principii practice şi tehnici pentru sănătatea organelor interne
Există legături clare şi complexe între organele interne şi emoţii, decizii şi elementele naturii. Acest lucru este cunoscut atât în metafizica şi medicina chineză, cât şi în practicile şamanice. În acest articol vorbesc despre echilibrarea organelor şi relaţiilor dintre ele prin acţiuni simple cotidiene, dar şi prin tehnici energetice.
În Medicina Chineză, organele pline (Yin) sunt cele care depozitează energia (rinichi, ficat, inimă, splină şi plămâni). Fiecare din ele are câte un organ pereche gol (Yang), care ajută la transportul energiei (vezica urinară, vezica biliară, intestinul subţire, stomacul şi intestinul gros). Aici aveţi câteva din relaţiile organelor Yin cu restul corpului. Această listă nu este una completă, tocmai ca să fie mai simplu de reţinut.
– Rinichii sunt în legătură cu vezica urinară şi organele sexuale, guvernează sănătatea oaselor, adică partea de profunzime şi au deschiderea la nivelul urechilor.
– Ficatul este în legătură cu vezica biliară, guvernează sănătatea ligamentelor, adică partea de flexibilitate şi are deschiderea la nivelul ochilor.
– Inima este în legătură cu intestinul subţire şi creierul, guvernează sănătatea sistemului circulator şi are deschiderea la nivelul limbii.
– Splina este în legătură cu pancreasul şi stomacul, guvernează sănătatea muşchilor şi are deschiderea la nivelul gurii.
– Plămânii sunt în legătură cu intestinul gros, guvernează sănătatea pielii, adică exteriorul şi au deschiderea la nivelul nasului.
Cum putem echilibra organele prin acţiuni simple, cotidiene?
Modul de acţiune care duce la o stare de sănătate bună este modul natural de a acţiona. Acesta presupune că orice acţiune ar trebui să plece dintr-o stare de linişte (care are legătură cu rinichii). Dacă nu suntem agitaţi, ci începem acţiunea având o stare de linişte, vom avea acces la înţelepciunea acumulată la nivelul rinichilor, precum şi la intuiţia care ne ghidează mereu. Apoi, modul natural de a acţiona presupune să fim spontani şi să acţionăm cu deschidere (ceea ce are legătură cu ficatul). Cu cât acţionăm mai spontan şi cu mai multă deschidere (fără frică, îngrijorare sau planificare excesivă), cu atât mai multe şanse avem să obţinem un rezultat bun, sau măcar să rămânem echilibraţi şi sănătoşi, învăţând, dacă este cazul, din greşeli. Următorul pas ar fi împlinirea acţiunii (care are legătură cu inima), apoi trecerea de la orientarea spre exterior, la orientarea spre interior (ceea ce are legătură cu splina) şi meditaţia asupra a ceea ce am făcut (dacă a fost bine sau rău, ceea ce are legătură cu plămânii). Acest lucru va duce la o acumulare de experienţă şi înţelepciune la nivelul rinichilor, astfel încât următoarea acţiune spontană să fie şi mai înţeleaptă.
În altă ordine de idei, sunt activităţi specifice care ajută fiecare organ, percum şi alimente sau plante speciale. Pentru ficat, de exemplu, este bine să facem mişcare intensă sau să deplasăm energia prin exerciţii precum Tai Chi Chi Kung. De asemenea, cântatul este benefic pentru a promova deschiderea, care ţine de ficat. Pentru rinichi în schimb, este nevoie de perioade de repaus sau meditaţie, contemplarea unui peisaj – orice lucru care nu presupune activarea minţii şi urmărirea unui rezultat, ci calm interior şi relaxare. Pentru plămâni, este benefică tot mişcarea. Pentru inimă este benefic mersul şi în general, este bine să nu ne grăbim tot timpul, întrucât la nivelul inimii de obicei este un exces de energie. În ritmul de viaţă modern, deseori pentru a echilibra inima este nevoie să învăţăm să ne liniştim şi să ne bucură de lucrurile pe care le-am făcut deja sau pe care le avem şi să cultivăm recunoştinţa. La fel, pentru splină, este important să evităm excesul de informaţii, întrucât splina are legătură cu transformarea şi digestia nu doar a mâncării, ci şi a informaţiilor care ne asaltează zi de zi. De exemplu, pentru splină ar fi benefic să nu mâncăm în faţa televizorului sau a laptopului, ci să ne luăm timp să savurăm masa în linişte.
Cum putem lucra concret pe anumite organe sau afecţiuni?
Aici este bine să ne familiarizăm cu anumite pricipii, cu meridianele corpului şi câteva puncte esenţiale de presopunctură, precum şi cu anumite tehnici energetice (Qigong, Reiki) pe care le putem aplica.
Unul din principii ar fi următorul. Dacă o boală sau problemă este cauzată de o insuficienţă la nivelul unui organ, atunci vom folosi ciclul de creaţie. Dacă o boală sau problemă este cauzată de un exces de energie la nivelul unui organ, atunci vom folosi ciclul de control. Ce înseamnă că le vom folosi? Înseamnă că vom practica o tehnică de meditaţie din Qigong care presupune lucrul asupra tuturor celor 5 organe în ordinea dată de ciclul de creaţie. Cel mai simplu este să echilibraţi şi să armonizaţi toate cele 5 organe interne.
Astfel, dacă vrem să întărim un organ, îl putem întări pe cel dinaintea lui. De exemplu, dacă vrem să întărim ficatul, trebuie să întărim şi rinichii. Dacă un organ are prea multă energie e bine să “descărcăm” energia de la următorul organ, de exemplu dacă ficatul are un exces, facem ca splina să descarce energia mai departe către plămâni, astfel încât ficatul să poată descărca şi el către splină.
Există modalităţi concrete de menţinere a palmelor pe corp sau la o anumită distanţă faţă de organele interne, pentru a regla funcţionarea lor. Oricine, chiar dacă nu a studiat o practică de vindecare, poate simţi la un moment dat nevoia să pună palmele pe o anumită zonă a corpului şi astfel, să se simtă mai bine. Punând palmele într-o zonă, direcţionăm propria energie în acel loc. Cu cât avem mai multă, cu atât putem transmite mai mult. În anumite cazuri, s-ar putea să trebuiască mişcată energia, nu amplificată. Sau să trebuiască scos excesul de energie. Cel mai sigur mod de a lucra fără a produce dezechilibre este să folosim doar lumina, nu şi energia. Acest lucru se poate face vizualizând o lumină albă sau aurie care curăţă organul sau zona respectivă. De asemenea, cei care practică Reiki pot lucra cu această energie pură care echilibrează şi nu produce dezechilibre, ţinând cont de recomandările primite de la profesor. Manevrele mai complexe de lucru cu energia Chi (precum în Qigong) pot fi învăţate de la un profesor care practică acest tip de terapie.
Dacă vreţi să acţionaţi asupra unui singur organ în mod special, atunci acţionaţi asupra rinichilor. Rinichii e bine să fie întăriţi întotdeauna pentru că ei susţin energetic toate celelalte organe. Ei sunt bateria energetică a organismului şi la majoritatea oamenilor rinichii nu au suficientă energie. De asemenea, puteţi acţiona direct asupra oricărui organ, inclusiv inima, dacă folosiţi numai lumină, nu şi energie. Vom publica în curând un articol despre folosirea luminii în Qigong. De asemenea, modalitatea orientală cea mai cunoscută în lume pentru a lucra cu lumina vindecătoare este Reiki, existând mai multe sisteme Reiki cu rezultate foarte bune în vindecare.
Când avem un exces de energie mai putem lucra şi cu respiraţia, având atenţia asupra acelui organ şi intenţia ca pe fiecare respiraţie, să scoatem excesul de energie stagnantă în exterior. În cartea sa, Medicina Sufletului, Minţii şi Corpului, Dr. Zi Gang Sha spune că 85% dintre boli sunt datorate excesului de energie. Desigur, se referă la o energie care a stagnat, devenid dăunătoare. Cum spun chinezii, energia care stă se împute. La nivelul rinichilor, în oase sau în centrul din abdomenul inferior (în Dantien), putem aduna oricâtă energie dacă suntem echilibraţi.
Trei cărţi care descriu meridianele şi modalităţi concrete de auto-tratament folosind respiraţia, sunetul şi energia sunt:
– Sundao. Respiratia daoistă şi practica vindecării de Jae-Sheen Yu (varianta eBook)
– Medicina Sufletului, Minţii şi Trupului de Dr. Zhi Gang Sha
– Medicina Tradiţionalã Chinezã şi Qigong-ul Terapeutic de Cezar Culda.
Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni
Vezi și alte articole care ating subiectul: articol pentru practicanţi, cele 5 organe