Filme și cărți deosebite despre energie, alchimie internă, spirit și puterea intenției - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Filme și cărți deosebite despre energie, alchimie internă, spirit și puterea intenției

Știai că s-au făcut filme despre lucrul cu energia internă? Filme în care se vorbește despre controlul funcțiilor corporale, despre cum să ai încredere atunci când faci o tehnică energetică și filme despre cum să fii în prezent și să percepi mai mult din mediul exterior?

Uite câteva dintre ele și subiectele pe care le abordează. O să vezi că uneori ceea ce spun eu că putem învăța din film diferă de ceea scrie pe internet despre acel film.

Street Fighter – Assasin’s Fist
Serial online realizat de Machinima, despre alchimia internă (nei gong)

Aceasta este poate cea mai importantă recomandare din toate. Un film pe care s-ar putea să nu ți-l mai recomande nimeni din toți oamenii pe care îi vei întâlni, pentru că nu au auzit de el. Filmul arată foarte bine, este jumătate în engleză jumătate în japoneză (cu subtitrare) și, chiar dacă este realizat după un joc, este efectiv un film despre nei gong, despre cultivarea energiei interne. Sigur că ce arată în film este SF, dar totul mi se pare foarte relevant și similar cu realitatea. De exemplu:

Peaceful Warrior
Misiune, intuiție, a trăi în prezent

Filmul se bazează pe cartea cu același nume, scrisă de un autor care a fost gimnast de performanță, la fel ca și personajul din carte – Dan Millman. Este vorba de un gimnast pe nume Dan care întâlnește un mentor deosebit căruia îi dă porecla Socrates, care era un maestru cu abilități deosebite dar nu preda nimic în mod public, ci lucra la o benzinărie și Dan începe să îl viziteze des ca să învețe cum ptuea să facă acele lucruri deosebite.

Crunching Tiger, Hidden Dragon
Abilități deosebite dobândite prin meditație și liniște

Unul din cele mai bune filme cu arte marțiale din toate timpurile (nu în sensul că ar fi realist ce se întâmplă), în care e vorba de un războinic legendar numit Li Mu Bai care prin meditație și starea lui interioară își dusese abilitățile de luptă mult dincolo de cele posibile numai prin antrenament fizic, viteză, rapiditate, etc. (de exemplu, putea să bată pe cineva înarmat cu o sabie folosind doar un băț subțire). El avusese o sabie deosebită și fără egal numită The Green Destiny, dar lăsase în urmă viața de luptător, și sabia, ca să caute iluminarea. Însă o tânără luptătoare ambițioasă care încearcă să-i fure sabia îl face să ia o pauză. În film se arată foarte mult un stil de a alerga în care puteai să plutești prin aer, aproape să zbori, prin starea ta interioară, relaxare și echilibru, care probabil nu există în realitate – dar starea pe care trebuia să o ai ca să poți pluti este foarte reală. Și tu trebuie să o cultivi, în realitate, dacă vrei să ai spor în Qigong.

O să pun la unele filme și anumite citate care îți arată de ce nu sunt niște filme obișnuite, sau cărți. Chiar dacă nu știi neapărat la ce se referă citatul până nu te uiți sau citești.

“There are many things you can do with the Green Destiny (sabia). But first, you must learn to hold it in stillness”.

Dune (2000) și Children of Dune (2003)
Autocontrol, stăpânirea funcțiilor și biochimiei corpului prin meditație, detectarea minciunilor, disciplină, cumpătare, intuiție, precogniție, diplomație, construirea unei religii, manipularea maselor

Filmele menționate sunt două mini-serii de câte 3 episoade realizate de Sci-Fi după cărțile lui Frank Herbert. Există mai multe cărți și cel puțin prima este înalt recomandată de mai mulți profesori în lucrul cu energia (profesori de Qigong, șamani). Eu am citit un pic și mi-a plăcut, dar nu mi-am făcut timp încă să parcurg toată cartea, dar am văzut de mai multe ori filmele.

Nu are rost să încerc să explic pe scurt ce se întâmplă, dar ca să îți dau câteva idei, este vorba despre:

O planetă deșertică numită Arakis unde trebuia să fii foarte experimentat ca să nu mori în mai puțin de o zi, dacă umblai prin deșert. În afara marilor orașe, trăia o populație numită Fremeni care practicau o disciplină extremă a apei și încercau să nu irosească nici măcar o picătură. Se considera că este o prostie să plângi dacă cineva drag a murit pentru că iroseai apa care era atât de prețioasă. Ți-am zis că e important să bei apă? 🙂 Mai ales că tu ai din belșug, litrii întregi! Când cineva te amenința că te omoară, îți zicea “I will have your water!” Adică urma să te omoare și să îți ia apa din corp.

Mai este vorba de o sectă de femei care se antrenau în diferite discipline printre care abilitatea de a-și controla corpul până la nivelul chimiei interne, putând să neutralizeze o otravă pe care ar fi înghițit-o – de fapt, acesta era unul din testele prin care treceau la un moment dat. Apropo, asta chiar există în realitate. Dar ele nu erau un fel de călugărițe care să-i învețe pe alții cum să fie echilibrați – nu, ele se ocupau cu manipularea politicii diferitelor state și imperii, ghidându-le evoluția după cum considerau ele că este mai bine.

În film și mai ales în cărți se vorbește despre modul în care puteai să “plantezi” o religie. Adică aceste misionare deseori plantau anumite mituri și legende în diferite zone, cum că o să vină o salvatoare care nu-știu-ce o să facă, și în cazul în care vreodată una dintre ele ajungea printr-o astfel de zonă și avea nevoie de ajutor, putea să se prefacă cum că ar fi salvatoarea aceea din legendă, și să obțină susținerea oamenilor (și să-i controleze în acest fel). Nu zic că așa ar fi și în realitate.

Și mai este vorba de un moștenitor la tron care, având intenții bune, ajunge la un moment dat să devină un fel de mesia și pornește o revoluție care în timp ajunge să coste viețile a milioane de oameni și pe care nu mai poate să o oprească (cu toate că el avea precogniție și putea să anticipeze difȚeritele posibilități ale evenimentelor). Se vorbește mult de liber arbitru, de faptul că uneori, deși cunoști viitorul, nu poți să îl eviți, și multe alte asemenea lucruri.

“Remember – it is one thing to gain control of your perceptions – quite another, to gain control of your desires”

The Grandmaster
Disciplină, învățarea din mers, fără să îți explice cineva

Unul din multele filme despre Ip Man, un luptător legendar de Wing Chun (o artă marțială chineză care se consideră foarte eficientă pe stradă, dar care nu se bazează neapărat pe energia internă, ca Tai Chi-ul). La un moment dat există totuși și o scenă cu Tai Chi.

Bushido Man
Învățarea din mers, fără să îți explice cineva

Un film ciudat, unul din acele filme care este super-serios, dar în același timp este o comedie, adică transmite idei foarte puternice și momente foarte tensionate dar are și momente când nu îl poți lua în serios. E vorba de un luptător care urma o cale deosebită numită The Cosmic Way, și avea un maestru care îl învăța cum să-și cunoască adversarul mâncând mâncarea pe care acesta o mânca în mod obișnuit. Și scopul lui era să stăpânească toate stilurile de luptă, de la lupta cu bastonul la Nunchaku și lupta cu sabia japoneză. El se duce să provoace diferiți luptători foarte buni și învață de la ei în timp ce se luptă!

La un moment dat, în lupta cu un maestru al sabiei care era orb, se leagă și el la ochi, ca să fie la fel ca celălalt, ca să se poată pune în pielea lui. Când nu funcționează, își taie pleoapele cu sabia astfel încât chiar să nu mai poată deschide ochii (până se vindecă), și abia atunci, ne având încotro, reușește să își însușească tehica celuilalt.

E interesantă această idee. În trecut, dacă vroiai să înveți o artă marțială sau Qigong, deseori trebuia să înveți fără foarte multe explicații. Fie profesorul nu vroia să îți explice pentru că vroia să vadă dacă ești serios, alteori profesorul nu era bine intenționat și ținea pentru el, alteori vroia să te prinzi tu de anumite subtilități văzând și făcând. Așa a învățat și unul din profesorii mei de Tai Chi în China, pentru că acolo nu ți se explica atât de detaliat ca aici. Acum, eu încerc să explic cât mai bine posibil. Problema este că uneori, elevii nu vor să facă absolut, dar absolut niciun efort ca să înțeleagă, și atunci consideră mereu că ar trebui să li se mai explice încă o dată, și nu doresc să încerce și să își dea voie să greșească.

De aici în colo o să fiu mai scurt, urmând să fac rezumatele filmelor altă dată.

Vei primi un link cu toate aceste articole pe care le scriu la un moment dat, ca să poți vedea mereu varianta actualizată, care poate fi mai dezvoltată de cea pe care ai primit-o tu când te-ai înscris la newsletter.

The Sorcerer and the White Snake
Legătura dintre energie (Qi) și esență (Jing), nemurire, mantre, demoni, dorință și detașare

Un film în care călugări budiști se luptă cu demoni folosind mantre și anumiți demoni care, având foarte multă esență stocată (Jing), reușeasu să ia forme umane foarte seducătoare și trăiau foarte mult. Unele lucruri din film sunt diferite de realitate, dar altele sunt exact ca acolo (de exemplu, ideea că poți să pierzi din rezervele de energie prin dorință).

Montajul cu toate scenele din Game of Thrones cu Arya Stark
Game of Thrones e un serial iubit de mulți, urât de alții, cu intrigi interesante și scene care îți întorc stomacul pe dos și te enervează la culme. Majoritatea poveștilor sunt despre curaj și lașitate, intrigi, putere și diplomație, dar există o poveste care mi-a plăcut în mod special despre disciplină. Ea se întinde pe mai multe episoade, dar există un montaj făcut pe Youtube cu toate scenele puse cap la cap, care împreună alcătuiesc aproape un film de vreo oră și jumătate. În această poveste, o fată pe nume Arya care își pierduse tatăl datorită unui complot, fuge cu o corabie peste mare într-un oraș îndepărtat unde se antreanează cu o sectă de asasini numiți oamenii fără fețe și inițial, este învățată să își diminueze dorințele.

Mai rar vezi un film întreg numai despre diminuarea dorințelor!

Despre cum să devii “nimeni” astfel încât să poți să faci orice îți propui, pentru a servi o cauză mai înaltă. Mă rog, în serial. acea cauză mai înaltă era servirea unui zeu al morții, care nu se știe exact cine era și ce vroia. Dar cu atât mai admirabil este efortul Aryei, având în vedere că ea nu știa exact unde va duce antrenamentul ei.

Tu știi unde va duce antrenamentul tău: la sănătate deplină, curaj, pace, abilitatea de a-i vindeca pe alții și a fi una cu Divnitatea care este și parte din tine.

“All men must serve. To serve well, a girl must become no one.”

Star Trek
Există vreo 5 seriale diferite din franciza Star Trek. Cel mai mult mi-au plăcut TNG (The Next Generation) – cea cu Picard, DS9 (Deep Space Nine) și Voyager. În serial este vorba în principal de trei subiecte, după părerea mea: etică (și diplomație), disciplină (și datorie) și știință (explorarea cosmosului și a legilor universului). Restul este secundar. Dar unele episoade sunt mai plictisitoare decât altele. Cele care au legătură cu practica ta și cu disciplina sunt următoarele (deși ar fi cam greu de înțeles fără context):

“Time…? What is this… time?”

Filme cu sportivi care se străduiesc să reușească
Fast Girls – despre alergătoare
Goal – cu un fotbalist care ajunge să joace pentru o echipă celebră
Stick It – despre o gimnastă rebelă care este obligată să revină în echipa națională
High Strung – despre o studentă la școala de balet care întâlnește un violonist underground

Filme cu boxiori
Million Dollar Baby – vrei să știi ce înseamnă să ai multă dopamină, și să fii motivat? Asta înseamnă.
Creed si Creed 2 (în care joacă și un român)
Southpaw
Hands of Stone
Girl Fight – rolul din acest film a făcut-o pe Michelle Rodriguez să fie remarcată de Vin Diesel

Battlestar Galactica
Datorie, disciplină, speranță, religie, discriminare
Un serial SF, pe tema căruia s-a discutat și la ONU, atât de bun a fost, în care roboții pe care îi construiseră oamenii se revoltaseră și, după un război, se ajunsese la un armistițiu. Dar după o perioadă în care nimeni nu mai auzise de ei, aceștia revin cu un atact spectaculos, și o parte din ei arătau exact ca oamenii. Și în plus, erau mai religioși decât oamenii, crezând că tot ceea ce fac face parte din planul lui Dumnezeu. Probabil singurii supraviețuitori de pe pământ fug cu o navă militară, împreună cu o flotă de nave civile. Ceea ce te poate inspira este tenacitatea militarilor care continuau să își facă datoria, zi de zi, fără aproape nicio speranță să mai pună piciorul pe o planetă verde, fără vacanță, și fiind aproape siguri că într-o zi vor muri, ei fiind în același timp ultimii supraviețuitori ai rasei umane. Actorii sunt extraordinari și m-au inspirat mai ales comandantul (un activist și în viața reală) și una dintre femeile pilot care am putea spune că este exemplul opus disciplinei, dar avea alte calități de care și tu ai nevoie – curajul, încrederea, intuiția.

Spoiler: Este foarte interesantă în film problema discriminării. În film, efectiv oricine putea să fie un android care se prefăcea că este om – chair și cel mai bun prieten al tău, chiar și soția ta, chiar dacă avea o istorie întreagă pe planeta pământ – fusese învățător la o școală sau fusese în armată, avea nenumărate decorații etc. Nu știai cine e cu adevărat om și cine e android. Și androizii puteau să creadă ei înșiși că sunt oameni până la un anumit moment dat când erau programați să își înceapă misiunea.

Filme și seriale cu spioni
Covert Affairs – un alt exemplu despre ce înseamnă un om hotărât, care nu se mai oprește, un om care are multă dopamină și face ce trebuie, în continuu, fără frică, fără lene, fără ezitare. În serial unul din personajele principale este orb, un fost soldat, care acum este foarte bun cu computerele, dar se orientează destul de bine și în multe alte situații (de exemplu, cunoaște Istambulul mai bine decât mulți localnici). Te poate inspira.
Quantico – un pic copilăresc uneori dar totuși bun. Important este că e un serial întreg despre antrenament – despre cum să fii mai rapid, mai atent, mai detașat, mai hotărât. Multe seriale arată spionul în acțiune, dar puține pun accentul în mod detaliat pe modul în care s-a antrenat ca să ajungă așa.
Atomic Blonde – personajul principal, o agentă britcanică, face băi cu gheață, bea vodka și se luptă în mod brutal cu ruși care o aleargă prin Berlin. Băile cu gheață pot ajuta foarte mult pentru imunitate și controlul stresului – citește despre nervul vag.
Seria cu Jason Bourne – mai ales despre percepția mediului înconjurător. Nu prea arată însă CUM percepe atât de mult, și cum s-a antrenat ca să poată face asta. Dar te face să vrei să fii atent. Cum, îți arăt eu.
Newcommer – despre un nou recrut într-o echipă de agenți de elită care, chiar la începutul filmului, face o mare prostie. Filmul arată cum, dacă ești foarte preocupat să observi ceva, riști să pierzi din vedere altceva mai important, chiar dacă ai antrenament.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria:
Subscribe
Notify of

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Urmărește pagina de Facebook

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail

0
Ai intrebari sau curiozitati? Scrie in comentarii!x
()
x