This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Osteopatia – o medicină manuală ce se adresează întregului corp
Vreau să prezint câteva noţiuni despre Osteopatie, o disciplină minunată, o medicină a secolului 21, o artă şi o tehnică de diganostic şi restabilire a sănătăţii la copii şi adulţi. Am avut ocazia în ultimul an să aflu multe lucruri despre această meserie şi chiar am urmat câteva module de formare, pentru a înţelege mai bine corpul uman şi cum pot să fiu de folos elevilor mei la Qigong care suferă de afecţiuni cronice.
Osteopatia a apărut iniţial ca o metodă de tratarment al problemelor articulare şi al coloanei, evoluând apoi într-o ramură avansată a medicinei care se adresează întregului corp. Prin osteopatie se pot trata afecţiuni ale aparatului digestiv, ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor sau disfuncţii ale organelor interne şi nu numai. Se poate lucra asupra articulaţiilor, muşchilor, fasciilor sau chiar asupra nervilor.
Un osteopat bun este un excelent diagnostician şi se poate adapta aproape oricărui tip de pacient şi oricărei afecţiuni, putând să trieze de asemenea cazurile (rare) care nu se pretează acestui tratament, inclusiv urgenţe, şi să recomande aţi specialişti pacientului. După chirurgi, osteopaţii ştiu cea mai multă anatomie, putând evalua situaţia celor mai grave şi mai complexe probleme. Tratamentul se realizează manual şi manevrele pot fi mai blânde sau mai energice, în funcţie de nevoia pacientului. Se poate lucra numai asupra oaselor craniului, se poate lucra asupra tensiunilor fine din fascile corpului, sau se pot “trosni” anumite articulaţii care sunt deplasate (fie din cauza unui accident sau din cauza poziţiei defectuase).
Tratamentul se poate aplica atât adulţilor cât şi copiilor şi chiar bebeluşilor. Se poate adresa chiar şi nou-născuţilor de o zi, pentru a preveni şi corecta eventual anumtie defecte care dacă nu sunt rezolvate imediat după naştere, sunt aproape imposibil de corectat mai târziu. Este eficient atât în cazul gravidelor, cât şi în cazul persoanelor în vârstă sau celor care au suferit accidente.
Prin osteopatie se pot rezolva parţial sau total multe afecţiuni care sunt greu de tratat sau de diagnosticat altfel. Una din problemele medicinei de astăzi este că medicul nu mai pune mâna pe pacient, iar supra-specializarea (împărţirea medicilor în specializări tot mai diferenţiate) face să existe foarte puţini diagnosticieni care pot lua în considerare întregul corp şi toate sistemele sale. Acesta este avantajul osteopatului – el realizează el însuşi diagnosticul cu ajutorul mâinilor şi cunoaşte foarte bine toate sistemele corpului. Astfel, se pot trata probleme de echilibru şi chiar afecţiuni ale sistemului nervos. În cazurile în care problema nu se poate vindeca în întregime, se poate oricum ameliora starea de sănătate şi confortul fizic şi psihic al pacientului, îmbunătăţind astfel efectul altor tratamente pe care acesta le urmează.
Osteopatia este recunoscută oficial de mai mulţi ani în Franţa, Statele Unite şi alte ţări dezvoltate, fiind practicată şi existând acolo mai multe şcoli de formare chiar dinainte de recunoaşterea ei. În România, există medici care au făcut şi câteva cursuri de tehnici osteopatice, dar numai două persoane (după cunoştinţele mele) care au urmat o formare de 6 ani numai în osteopatie, la standarde occidentale, şi numai una dintre ele locuieşte tot timpul anului în România. Legături către site-urile lor veţi găsi la sfârşitul articolului. În 2013, la Bucureşti a fost inaugurată prima şcoală de osteopatie accesibilă oricărei persoane care a terminat liceul (nu numai medicilor).
Rezultatele apar deseori într-o singură şedinţă, mai ales în cazul durerilor şi problemelor de articulaţii sau accidentărilor. În general se lucrează în sesiuni succesive o dată pe lună, după care corpul se realiniază şi se reechilibrează singur continuând vindecarea. În cazul unei persoane sănătoase, care apelează la această terapei pentru întreţinerea sănătăţii şi eliminarea tensiunilor din corp sau a stresului, se recomandă o sesiune o dată la 6 luni.
Arta osteopatului se distinge prin faptul că el ştie să pună un diagnostic specific osteopatic şi să determine dacă starea şi nevoia pacientului din acel moment se poate trata sau ameliora prin acest tratament (şi în majoritatea cazurilor se poate) şi poate decide cum să intervină în funcţie de diagnosticul pe care îl realizează manual.
Mai multe resurse:
Şcoala de osteopatie OSTEORE
Cabinet – Mircea Laurenţiu, D.O.
Cabinet – Vasile Pătraşcu, D.O.
Filmări şi emisiuni TV despre osteopatie în română: