Observatorul şi schimbarea fără efort
Observarea şi intenţia sunt cele mai importante lucruri la care mă pot gândi, dintre toate lucrurile existente. Observarea este o caracteristică a Spiritului, aşa cum dorinţa obsesivă este o caracteristică a ego-ului. Dacă oamenii s-ar observa pe ei înşişi, nu ar mai avea nevoie de profesori, terapeuţi sau coachi, pentru că şi-ar auzi sufletul şi ar şti întotdeauna ce au nevoie şi ce să facă.
Observatorul
Primul lucru important pe care vreau să-l transmit este că observatorul nu este mintea care se focalizează asupra a ceva. Observatorul este o cu totul altă parte a noastră, cu toate că în mod concret, el va folosi mintea pentru a se manifesta. Acest lucru nu este atât de abstract dacă ne gândim la un exemplu concret: momentele în care încercăm să ne liniştim mintea. Poate aţi constatat uneori că noi nu prea putem să oprim mintea cu mintea, oricât am încerca. Putem să-i punem stop minţii pentru o secundă, dar apoi ea reîncepe să alerge. Ei bine, cum vă explicaţi faptul că prin observare PUTEM să oprim mintea? În general cu oricine am stat 20 de minute şi i-am explicat cum să-şi observe corpul, a reuşit să-şi oprească mintea sufucient timp încât să simtă energia pulsând prin întregul corp foarte clar şi concret, fără să trebuiască să facă nimic ca să genereze aceste efect. Explicaţia este simplă: Obsvervatorul este singurul care poate opri mintea.
Mintea
Mintea este o unealtă utilă, dar un stăpân groaznic. Dacă o folosim pentru a trăi viaţa noastră (a sufletului), este minunat. Dar dacă noi, sufletul, trăim viaţa minţii, atunci ea ne va consuma toată energia până nu mai rămâne nimic din noi.
Şamanii din unele culturi spun că mintea este “o instalaţie străină”. Dacă cineva vrea să înveţe şi să meargă pe calea cunoaşterii, până când nu reuşeşte să-şi oprească mintea, un şaman nu prea are ce să discute cu el. Îl poate încuraja şi îmboldi uneori de la spate, dar de obicei elevul va înţelege numai ce vrea el atâta timp cât este dominat de gândirea pur raţională, liniară.
În Qigong se spune că Inima este suveranul şi acolo ar trebui să stea “Spiritul originar”, dar de fapt, după naştere, pe tron se instalează uzurpatorul. Din această cauză, deseori se spune că inima are legătură cu minea şi cu dorinţele grăbite ale ego-ului, nu cu sufletul. Acest lucru se întâmplă atâta timp cât omul este agitat. Când omul este liniştit, atunci sufletul preia din nou conducerea.
Când vrei să te schimbi sau să înţelegi, observă 1 singur lucru odată
Noi suntem făcuţi aşa fel încât avem putere maximă în momentul în care suntem focalizaţi pe un singur lucru – un singur gând, o singură intenţie. Aceasta este ceea ce şamanii numesc “intenţie neînduplecată”. La fel şi când vrem să ne schimbăm şi să ne comportăm altfel cu cei din jur, să ne schimbăm obiceiurile alimentare sau să reacţionăm altfel la frică sau atunci când suntem criticaţi. Dacă te gândeşti la o mie de aspecte pe care vrei să le schimbi, atunci ai nevoie de un coach care să te ajute să te concentrezi pe un singur lucru, atrăgându-ţi atenţia în permenent dacă deviezi de la obiectivul pe care tu însuţi l-ai stabilit la începutul sesiunii de coaching. Dar dacă observi câte un singur lucru, atunci poţi să fii propriul tău coach – nu contează că eşti implicat personal în poveste. În momentul în care observi, tocmai acesta este avantajul, că te detaşezi şi poţi să vezi clar. Observatorul se activează, detaşarea apare – nu asta e problema. Unde greşesc mulţi oameni este că încearcă să observe 20 de chestii odată şi atunci îşi disipează atenţia şi puterea, rezultatul fiind zero.
Inspiraţie
Ceea ce m-a determinat pe mine să să încep să mă observ a fost inspiraţia pe care am primit-o pe parcursul vieţii. Fără o astfel de inspiraţie, mi se pare greu ca cineva să dorească să facă aşa ceva, să-i vină să facă aşa ceva. Observarea nu e pe placul minţii, pentru că mintea ştie că observarea o va face să piardă controlul, iar noi vom deveni mai disciplinaţi şi nu ne vom mai irosi energia în lucruri dăunătoare, pe care de fapt nu le dorim. Disciplina înseamnă a înţelege şi a folosi corect energia. Odată ce începi să te observi, disciplina de dezvoltă în mod natural şi fără efort.
Cea mai puternică inspiraţie pentru mine a fost, după cum vă aşteptaţi probabil, învăţătura primită în relaţia directă cu mai mulţi profesori foarte speciali, la un curs de Qigong sau la un pahar de vin la munte, nu de pe un site sau dintr-o carte.
Totuşi, există o carte care m-a inspirat foarte mult (pentru o carte pe al cărei autor nici măcar nu-l cunosc) – The Opening of the Way de Isha Schwaller de Lubicz, pe care a recomandat-o Vlad Popescu pe blogul lui, sfat.info. Atât de mult m-a inspirat cartea asta, încât consider că citirea ei valorează aproape cât o sesiune individuală de Qigong în care o oră am vorbi numai şi numai despre observare şi disciplină şi am practica în linişte totală.
La fel, dar în mai mică măsură, m-a inspirat mini-seria Dune şi Children of Dune realizate de Sci-Fi şi primele 50 de pagini din primul volum Dune de Frank Herbert. Acolo, personajele principale, Muad’dib şi mama sa, o iniţiată în cele mai rafinate tehnici de auto-control al minţii şi fiziologiei corpului, Lady Jessica, se mută pe o planetă deşertică împreună cu tatăl lui Muad’dib, care moare asasinat în primul capitol, după care începe o luptă pentru supravieţuire şi o călătorie iniţiatică în arta de a vedea viitorul, trecutul şi prezentul simultan şi o perfectă disciplină care-l ajută pe Muad’dib să devină împărat. Liga din care făcea parte Lady Jessica (o ligă de femei iniţiate care se ocupau cu spionajul şi uneltiri politice) deţinea secrete care-i ajutau să detecteze cele mai subtile intenţii în orice nuanţă a comportamentului uman, să se controleze în situaţii extreme şi chiar să-şi stăpânească organismul în asemenea măsură, încât cele mai şmechere dintre ele, numite Reverend Mothers, puteau să transforme şi cea mai puternică otravă şi s-o neutralizeze.
Dacă vă plac filmele SF, alte surse de inspiraţie despre observare (dar mai mult despre disciplină, care este unul din fructele observării de sine) ar fi Star Trek (vulcanienii) şi Mass Effect 2 (Samara, una din cele mai puternice luptătoare care folosea energia şi care medita după fiecare zi asupra evenimentelor care s-au petrecut), iar dacă vă plac filmele cu arte marţiale, puteţi învăţa multe despre disciplină din The Grandmaster, Ip Man: The Final Fight, Hero cu Jet Li şi Crunching Tiger, Hidden Dragon (personajul Li Mu Bai).
Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni
Vezi și alte articole care ating subiectul: observatorul, schimbare
