Observarea şi obiceiurile alimentare
Cel mai uşor mod de a ne schimba un comportament legat de alimentaţie sau orice altceva este să ne observăm pe noi înşine. Spre deosebire de situaţia în care ne forţăm, dacă suntem atenţi la noi, schimbarea apare în cu totul alt mod – simplu, spontan, natural, fără efort. Am experimentat, am învăţat şi m-am gândit mult la acest subiect şi pe măsură ce l-am înţeles prin practică, s-au clarificat în mintea mea ideile de mai jos.
Natura motivaţiei noastre e foarte importantă
Oamenii pot simţi impulsul de a face o schimbare în obiceiurile lor fie din cauză că păţesc ceva care-i sperie (o boală, o problemă emoţională sau scăderea performaneţor fizice sau intelectuale), fie pentru că vor să aibă mereu energie şi să fie în formă. La NLP şi în multe alte sisteme de dezvoltre personală se învaţă că fiecare om este motivat de lucruri diferite şi astfel, unii oameni pot fi motivaţi de un lucru negativ pe care vor să-l îndepărteze, iar alţii de ceva pozitiv către care să tindă. Dar acest lucru este valabil mai ales la începutul schimbării. Ca schimbarea să fie de durată, este nevoie să fii motivat totuşi şi de ceva pozitiv, chiar dacă iniţial te-a pus în mişcare un lucru negativ cum ar fi o problemă de sănătate.
Din punctul de vedere al funcţionării organelor interne şi al emoţiilor pe care organele le generează, se spune că o acţiune pornită dintr-o stare negativă nu poate să genereze un rezultat pozitiv. Când cuiva i-e frică să îmbătrânească şi de aceea mănâncă sănătos, poate să rămână tânăr o vreme, dar acţionând dintr-o stare de frică, rezultatul final va fi tot frica, iar această frică va afecta funcţionarea rinichilor, deci şi tinereţea.
Ideea de bază este că, dacă eşti atent la tine şi la corpul tău, nu ai cum să nu faci lucruri bune pentru el şi, în plus, le vei face fără efort. În loc să ne gândim permanent cum să ne schimbăm ca să nu mai fim nepotriviţi, poate ar fi mai bine să ne observăm pe noi înşine aşa cum suntem acum, pentru că schimbarea va veni în mod automat. Iar atunci când va veni, va fi o schimbare sigură şi de durată.
A face lucruri bune pentru noi cu plăcere
Multă lume nu-şi dă seama că cei care fac anumite alegeri mai puţin convenţionale (mănâncă vegan, fac Qigong în parc iarna, etc.) chiar fac aceste lucruri cu plăcere. Unul din maeştrii mei spunea că a face lucurile cu plăcere este o condiţie ca ceea ce faci să îţi iasă mereu şi cu rezultate bune.
E important să EXISTE o comunicare între suflet şi corp
Un alt motiv pentru care este important să existe o conexiune între minte şi corp este că forţa spiritului poate să afecteze corpul la nivel celular doar dacă între suflet şi corp există o bună legătură sau comunicare. V-aţi pus vreodată întrebarea “ce anume face ca forţa unui gând de vindecare chiar să aibă efect asupra corpului fizic?”?
Există tehnici în care vizualizăm de exemplu lumina albă sau galben-aurie într-o anumită zonă, genunchiul stâng să zicem, sau ficatul, şi ne relaxăm intrând într-o stare de linişte cât mai profundă pentru a ne vindeca. Liniştea permite ca intenţia noastră să nu fie doar mentală, ci să fie o intenţie a sufletului care, dacă este impecabilă, devine o comandă a Spiritului. Dar dacă nu există o bună comunicare între suflet şi corp, e posibil ca rezultatele să fie nesatisfăcătoare chiar dacă noi ne simţim bine şi chiar dacă avem senzaţii fizice atunci când practicăm.
Cum cultivăm o bună legătură între spirit şi corp? Pentru a cultiva această legătură este important să fim atenţi la noi şi în restul zilei, nu numai atunci când practicăm. Atunci când facem o acţiune, să fim atenţi şi la noi, să vedem ce simţim când dăm drumul la acţiune, ce simţim în centrul inimii după ce am finalizat acţiunea, şi aşa mai departe.
Mai reflectaţi un pic şi mai ales, testaţi şi experimentaţi zi de zi, şi dacă nu reuşiţi să faceţi tot ceea ce vreţi ca şi alegeri alimentare sau ca stil de viaţă, reveniţi la acest articol pentru câteva idei noi.
Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni
