Cum lucrăm cu lumina în Qigong - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Cum lucrăm cu lumina în Qigong

Alături de diferite exerciţii pentru corp, practica Qigong include o serie de tehnici care presupun vizualizarea energiei care vindecă un anumit organ, curăţă meridianele sau umple întregul corp reglând funcţionarea acestuia din toate punctele de vedere. Energia poate fi adusă astfel prin intenţie, aşa cum în exerciţiile dinamice este adusă cu ajutorul mişcărilor şi respiraţiei. Şi aici intrăm în subiectul articolului:

În Qigong putem să lucrăm şi cu lumină în loc de energie.

Dintre toţi profesorii şi terapeuţii de la care am învăţat despre Qigong şi Neigong, nu am auzit decât unul singur care să menţioneze faptul că se poate lucra şi cu lumină. El insista foarte mult asupra acestei idei şi ne explica mereu cum se face acest lucru, când este de preferat această variantă şi care este atitudinea care permite practicantului să lucreze cu lumin şi nu cu energie. De la el am învăţat că, la fel ca în Reiki sau atunci când spunem o rugăciune sau ne conectăm la lumina vindecătoare a Soarelui, şi în Qigong putem lucra cu lumina ne-polarizată care curăţă şi vindecă fără a crea excese de energie.

Un alt lucru pe care l-am auzit (şi mi s-a părut ciudat) a fost ideea că “a lucra cu energia Pământului înseamnă a lucra cu întuneric”. Din câte ştiu eu, de la Pământ ne luăm energie vitală (“jing” sau esenţă, dacă vreţi), dar energia Mamei Pământ nu este întunecată. Pământul sau mai bine zis, spiritul pământului (Gaia sau Geea) are o vibraţie foarte mare şi toţi profesorii şi maeştrii care mi-au vorbit despre acest lucru spun că ea şi-a ridicat mult vibraţia în ultima perioadă, iar noi, majoritatea oamenilor şi chiar a practicanţilor, suntem cei care suntem în urmă şi trebuie să ne ridicăm vibraţia ca să ţinem pasul. Totuşi, atunci când lucrăm cu energie, fie ea şi de vibraţie mare sau foarte mare, problema este că putem să ne amplificăm blocajele dacă procedăm greşit şi dacă suntem foarte dezechilibraţi.

Lumina şi energia sunt două forme de manifestare diferite ale energiei universale. Lumina vine şi echilibrează, armonizează şi reglează funcţionarea celulelor, curăţă şi vindecă. Energia poate face acelaşi lucru, dar poate şi să dea foc la o foaie de hârtie, să dizolve pietrele de la rinichi sau să arunce un adversar dintr-o parte în alta a camerei.

Nu am să dau aici o definiţie a luminii, dar am să explic tot ceea ce trebuie ştiut din punct de vedere practic! Pentru cei care se întreabă totuşi, aş putea încerca o explicare parţială a conceptului de lumină (spirituală). [spoiler show=”Click aici pentru o explicaţie mai lungă.”]

În Medicina Chieză şi practica Qigong se vorbeşte despre trei forme ale energiei: Jing (esenţa corporală), Chi (energia care curge prin corp şi meridiane) şi Shen (energia spirituală sau Spiritul). Ele se pot transforma din una în alta, de exemplu când energia omului se termină, atunci o parte din esenţa lui corporală se transformă în energie pentru ca el să-şi poată continua activitatea.

Am să folosesc următoarea triadă, exprimată sub diferite forme:

Energia Chi este fie energie Yin, fie Yang şi poate să fie chiar şi mai specializată sau modulată, de aceea în Medicina Chineză se vorbeşte despre cele 5 forme pe care le ia energia – apă, foc, lemn, pământ, metal. Veţi vedea însă ce înseamnă toate aceste lucruri imediat, când abordăm problema din punct de vedere al practicii concrete. În terapie de exemplu, energia poate să vindece o problemă, dar poate să o şi agraveze dacă terapeutul nu ştie ce face, sau dacă ne facem singuri terapie. Unele boli sunt cauzate de excesul de energie, nu de insuficienţa ei. Lumina în principiu reglează şi echilibrează, nu agravează problema. Totuşi, şi în cazul luminii, ea poate să agraveze probleme precum infecţiile sau tumorile. În funcţie de vibraţia sau calitatea energiei celui care lucrează, atât lumina cât şi energia pot fi folosite în orice tip de afecţiune cu rezultate benefice, iar în cazul problemelor mai grave, poate fi necesară folosirea unei energii de vibraţie (sau putere) foarte mare.

—–[/spoiler]

În funcţie de ce urmărim şi de natura afecţiunii pe care vrem să o tratăm, sunt cazuri în care trebuie să alegem dacă să aducem energie în interior sau dacă e mai bine să lucrăm doar cu lumină. Mai ales celor care au probleme grave de sănătate, vreau să le ofer prin acest articol o variantă sigură pe care o pot folosi până când ajung (şi vă recomand să se ducă!) la un maestru care face diagnostic şi tratament prin Qigong, sau la un terapeut holist, osteopat sau practicant de acupunctură.

Legat de lucrul cu lumina, sunt câteva aspecte importante de înţeles prin practică şi meditaţie, nu doar teoretic:

Motivaţia

Fie că vrem să ne vindecăm pe noi sau să tratăm o altă persoană, de fiecare dată când acţionăm în scop terapeutic este posibil ca această acţiune să vină din ego (frica de boală sau de moarte, dorinţa de a-l ajuta pe celălalt ca să ne fie recunoscător, dorinţa de a ne demonstra nouă înşine că putem să tratăm o boală) sau din spirit (pur şi simplu acţionăm pentru că simţim, pornind dintr-o stare de linişte). Varianta în care lucrăm cu lumină are legătură cu spiritul, în timp ce varianta în care lucrăm cu energie deseori are legătură cu dorinţa ego-ului. Ea poate să fie şi o acţiune făcută cu intenţii pure, dar asta presupune ca cel care acţionează să aibă o stare de linişte şi echilibru interior. Motivaţia va determina natura intenţiei cu care începem să lucrăm.

Natura intenţiei

În general, dorinţa este o caracteristică a ego-ului, iar intenţia este o caracteristică a spiritului. Eu pot să am intenţia de a vindeca şi fără să-mi DORESC să vindec. De fapt, cu cât îmi doresc mai puţin, cu atât am mai multă putere, pentru că a-mi dori presupune a fi ne-mulţumit de starea prezentă şi a mă gândi la viitor. Cea mai mare putere terapeutică o ai atunci când eşti focalizat pe prezent. Intenţia corectă este importantă indiferent dacă folosim energia sau lumina, dar chiar dacă avem o intenţie pură, modalitatea de lucru concretă diferă în funcţie de ce alegem să folosim.

Modalitatea concretă de lucru

Într-una din şcolile de Qigong în care am învăţat, când vrem să lucrăm cu lumina folosim afirmaţia “este ca şi cum”. După ce am intrat într-o stare de linişte spunem “este ca şi cum o lumină strălucitoare curăţă şi vindecă ficatul”, de exemplu. Dacă am vrea să lucrăm cu energia, am folosi o altă formulare, precum “energia adevărată a universului pătrunde în corpul meu, ajunge la nivelul ficatului, îl curăţă şi-l vindecă”. De aceea, când lucrăm cu energia deseori se lucrează într-un mod care asigură faptul că vom păstra echilibrul. De exemplu, în loc să aducem energia direct în ficat, putem să facem tehnica echilibrării celor 5 organe interne, astfel încât să armonizăm toate organele şi relaţiile energetice dintre ele, astfel încât atunci când ajungem la ficat, să nu creăm un dezechilibru. Fiecare modalitate de lucru presupune şi o anumită atitudine interioară.

Atitudinea practicantului

În general, când lucrăm cu energie ne concentrăm şi ne focalizăm, iar în cazul luminii, ne deschidem şi doar observăm. Şi în cazul energie trebuie să observăm, adică trebuie şi să acţionăm, şi să observăm în acelaşi timp. Acest lucru fiind mai greu, de multe ori când suntem prea implicaţi emoţional şi dorim neapărat să se întâmple un anumit lucru, dacă alegem varianta folosirii luminii este mai uşor să ne detaşăm, datorită modului în care se lucrează odată ce am decis că vom folosi lumina şi nu energia.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Energie
Vezi și alte articole care ating subiectul: , , ,

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail