Alegerea locului, momentului si directiei
Locul, momentul şi direcţia contează chiar şi la nivele foarte avansate de practică, precum şi în viaţa de zi cu zi, când dormim, când stăm la birou sau când negociem.
Voi vorbi în acest articol despre cum, unde şi când putem practica tehnici energetice cât mai eficient, dar şi despre cum aplicarea acestor informaţii ne poate influenţa toate activităţile de zi cu zi. La fiecare capitol voi oferi mai multe exemple din practica personală, dar şi din ce am învăţat de la profesori foarte buni, chiar dacă nu vă pot învăţa eu însumi acele metode.
Găsirea unui loc benefic
Dacă vrem să practicăm o tehnică energetică sau meditaţia şi să ne putem linişti cât mai uşor, conectându-ne cu Pământul şi cu Cerul, putem să o facem oriunde, dar un loc potrivit ne poate ajuta destul de mult. Omul sfinţeşte locul, dar există şi locuri de putere. În cazul în care nu avem de ales, putem încerca să îmbunătăţim locul în care ne aflăm.
În practica Qigong, cel mai bine este să fim undeva la munte, la înălţime, pe pământ umed. La munte de obicei ne încărcăm foarte puternic cu energie, chiar dacă nu facem niciun exerciţiu, ci doar ne plimbăm. La mare, în schimb, creşte esenţa corporală (numită în practica Qigong, “jing”). În oraşe, cel mai bine este în parcuri sau la noi acasă (unde putem crea un mediu care să ne susţină), sau acasă la profesor sau într-un centru de exersare unde se face foarte mult timp în fiecare zi acest tip de lucru cu energia. Pentru mine în general nu contează cât de greu se ajunge, de multe ori am mers în locuri foarte îndepărtate pentru a învăţa, şi îmi pare bine că am făcut-o.
Parcurile sunt mai bune pentru a simţi mai bine energie şi a ne încărca mai uşor. De asemenea, acolo putem face diferite tehnici de contemplare a peisajului pentru a intra într-o stare profundă de linişte. În plus, dacă ştim cum, putem lucra cu copacii sau putem privi în Soare imediat după răsărit sau înainte de apus. Acasă, e mai bine pentru meditaţie, fiind un mediu mai ferit.
De asemenea, dacă nu avem (încă) o vibraţie (o calitate a energiei) foarte mare, e bine să fim departe de sursele de poluare electromagnetică şi de radiaţii (mobil, divere antene), de aceea eu uneori mă mai duc la Pădurea Băneasa unde practica merge cam de 5 ori mai puternic decât în Herăstrău. Dezavantajul este că pierzi timp (şi energie) pe drum, de aceea sunt foarte atent când aleg să mă duc până acolo, şi când mă abţin. Adevărul este că poţi practica cel mai bine acolo unde eşti tu cel mai în formă – dacă ai mai multă energie, ai mai mult spor, chiar dacă eşti într-un garaj. Dacă eşti obosit, poţi să fii şi la munte şi nu simţi mare lucru (decât dacă stai întins şi te relaxezi). Dar dacă eşti mereu în formă, atunci înţelegi avantajul de a te duce, de exemplu, la o pădure sau la munte, pentru că eşti pregătit să aduni energie.
Dacă suntem în casă, este bine să avem lângă noi ceva care poate să creeze un câmp de protecţie, cum ar fi o sferă sau piramidă de Shungit, Turmalină neagră sau Obsidian, sau există diferite dispozitive de protecţie. Astfel ne creăm un mediu mai bun în jurul nostru, aşa cum ne place de asemenea să fie curat pe jos sau să nu miroasă urât în casă. Nu înseamnă că ne e frică sau că ne limităm. Aşa cum ne spălăm pe faţă, aşa cum putem bea un pahar de apă înainte de exersare, putem să aşezăm şi o sferă de Shungit sau de Turmalină lângă noi, şi să lăsăm telefonul mobil pe hol.
Acestea fiind spuse, în fiecare parc şi casă, există anumite locuri precise care sunt mult mai puternice energetic decât restul. Poate fi o poiană într-un parc în care te simţi mult mai bine şi practici mai cu spor. Uneori, locul unde este cel mai linişte şi nu se aud maşini, nu este şi locul cel mai încărcat energetic. Poluare oricum este peste tot. Trebuie să ţinem cont că noi nu ne încărcăm numai cu energia din jurul nostru, ci ne conectăm cu Pământul şi cu Soarele prin tălpi şi prin chakra coroanei, deci este important să alegem un loc puternic. De asemenea, există reţeaua de noduri Hartman, deci dacă observăm că ne simţim prost într-un loc anume, putem încerca să ne mutăm 1-2 metri mai alături şi să vedem cum ne simţim. Este destul de uşor să evităm a nimeri din nou tot pe un astfel de nod. La fel şi în casă. În plus, în casă de multe ori una din camere este benefică iar cealaltă poate fi foarte nefavorabilă locuitorilor. Trebuie făcută o analiză Feng Shui profesionistă (combinând datele despre anul de construcţie, planul casei şi direcţia ei, dar neapărat ţinând cont şi de principiile astrologiei chineze BaZi). Feng Shui-ul casei ne poate influenţa sănătatea, relaţiile şi cariera într-o măsură atât de mare, încât din punctul meu de vedere nu merită să nu o faci.
Alegerea momentului optim
Momentul cel mai bun pentru practica de acumulare a energiei este dimineața cât mai aproape de răsărit. Atunci energia este în creștere, Yang-ul este în creștere și ne putem încărca mai puternic. Seara putem face meditațiile la fel de bine că și dimineața. Evident, răsăritul și apusul sunt momente bune și pentru că atunci putem să ne uităm direct în Soare, să facem sungazing. Acesta e unul din exercițiile cele mai importante pentru evoluție și pentru a ține pasul cu schimbările care se întâmplă pe planetă și în Soare. Prin urmare, dacă putem alege și locul de practică astfel încât să putem face sungazing câteva minute, fie înainte de practică, fie pe drumul către locul de practică, ar fi excelent. În funție de oră la care plec de acasă, uneori văd soarele dintre blocuri, la o oră suficient de devreme că să nu fie dăunător pentru ochi. La ora la care ajung în parcul Herăstrău, deja Soarele este prea sus că să mă mai pot uita în el.
Există zile mai încărcate energetic și zile nefavorabile, unele valabile pentru toată lumea, altele doar pentru anumite persoane în funcție de harta lor natală. Luna de asemenea influențează viața pe Pământ, creând chiar şi mareea. Şi practicanţii avansaţi pot ţine cont de fazele lunare. Când luna este în creștere, favorizează începuturile și acumularea de energie (dar și inflamația în corp, de exemplu), iar când este în descreștere favorizează interiorizarea și liniștea.
De asemenea, dacă vreţi să infuzaţi cel de-al trelea ochi cu energie pură lunară, puteţi privi direct în lună dar numai în nopţile cu lună plină. Nu o zi înainte, nu o zi după. Dacă vreţi să lucraţi cu luna în alte zile, o puteţi face în alt mod – conectându-vă cu ea prin intenţie. În realitate, luna este mereu “plină”, contează doar cum se vede ea din locul în care o privim, fiind luminată de Soare. Dar tocmai de aceea, dacă alegem să folosim ochii fizici, atunci contează cum se vede din locul în care privim. Dacă ne conectăm prin intenţie – nu contează. Putem să vizualizăm o lună plină şi strălucitoare rotindu-se în interiorul capului, acest lucru promovând o mai bună claritate mentală şi intuiţie. Dar în noaptea de lună plină, putem să punem şi cristalele să se încarce la lumina ei.
În viața de zi cu zi, există zile favorabile și momente ale zilei favorabile pentru începerea unor activități. Contează extrem de mult când începi un anumit lucru, indiferent cât durează. Sau când lansezi un anumit lucru (un site, un proiect, o invitație) chiar dacă ai pregătit-o dinainte. Asta numai cineva care cunoaște bine astrologia chineză (Bazi) și artă selectării datelor (Zeri) vă poate spune. Ce puteți voi învăța din acest articol al meu este că, dacă nu simțiți să începeți un anumit lucru, nu trebuie să vă învinovățiți, pentru că s-ar putea ca amânarea începutului să fie incredibil de benefică, pentru că veți nimeri într-un moment mai bun conform metafizicii chineze, chiar dacă o faceți inconștient. Lăsați lucrurile să curgă și faceți ce simțiți, dacă nu aveți informații precise.
Alegerea direcției optime
Direcția contează și ea, întrucât fiecare persoană are anumite direcții favorabile. Ele pot fi determinate în funcție de momentul nașterii sau pot fi simțite. Există cele 4 direcții favorabile care rezultă din anul nașterii conform metafizicii chineze (este unul din puținele lucruri care se poate spune cunoascand doar anul, nu și ziua și oră exactă). Dintre acestea, o direcție arată de unde ne vine mai multă energie (Sheng Qi), care poate fi folosită pentru activități dinamice, pentru direcția biroului sau direcția în care stăm cu față când practicăm. Există o direcție pentru vindecare, una pentru liniște și una pentru relații.
De asemenea, unii din profesorii mei mi-au spus că în momentul nașterii și circumstanțele ei, se stabilește automat o anume direcție care ne va fi cel mai ușor de folosit, care poate să coincidă sau nu cu direcțiile benefice conform metafizicii chineze. Pentru a știi care este trebuie să fim în contact cu sufletul nostru, iar dacă nu, cineva care “vede” poate să ne spună și chiar să ne-o schimbe, astfel încât să coincidă cu o direcție bună pentru noi (cum ar fi Sheng Qi, direcția de unde primim cea mai multă energie).
Va recomand sa practicati tehnicile energetice cu fata la Est dimineata si daca practicati la pranz, puteti incerca si directia Sud.
Daca va luati dupa astrologia chineza, va recomand sa alegeti directiile favorabile in functie de elementele voastre favorabile, nu dupa teoria folosita de multi consultanti, in care una din directi e Sheng Qi, etc., pentru ca aceea nu este corecta.
În viața de zi cu zi, direcția influențează modul în care ne vor ieși activitățile pe care le facem când stăm pe acea direcție. În casă, e bine să alegem să stăm în primul rând în zonele benefice, și dacă se poate, să stăm și pe o direcție favorabilă. Dacă nu, nu trebuie să ne facem prea multe probleme. Dacă avem noroc, vom locui într-o casă în care 3 dintre pereți sunt direcții favorabile, și atunci e simplu. Cealaltă direcție va fi pe colț. Dacă acea casă nu ne e favorabilă, atunci vom avea 3 dintre direcțiile favorabile pe colțuri, și doar una către un perete. Asta nu prea e bine pentru că nu poți să pui patul orientat spre colț. Oricum, oamenii își aleg de multe ori case favorabile în mod intuitiv. Dar dacă am avut șansa în viața aceasta să avem accesul la cunostere, putem să o folosim, și în paralel să ne exersăm și intuiția, în funcție de ce simțim.
Uneori poți alege să mergi cu ochii închiși că să îți exersezi echilibrul, alteori poți stă cu ochii deschiși că să ajuți pe cineva.
Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni
Vezi și alte articole care ating subiectul: alegerea locului, direcții, momentul potrivit
