Informaţie, vibraţie, energie – a şti, a înţelege, a putea să aplici

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Informaţie, vibraţie, energie – a şti, a înţelege, a putea să aplici

Căutăm deseori informaţii despre posibilităţile care există pentru noi şi vrem să le înţelegem şi apoi să le trăim concret în viaţa noastră.

De obicei căutăm 3 lucruri:
1) informaţia despre cum putem face ceva
2) înţelegerea despre cum putem folosi acea informaţie (ceea ce are legătură cu vibraţia)
3) să avem puterea să punem în practică acea informaţie cu rezultate reale (ceea ce are legătură cu energia).

Informaţia, vibraţia şi energia sunt 3 aspecte care caracterizează orice lucru care există, iar înţelegerea lor ne poate ajuta să înţelegem altfel viaţa şi să profităm de ea la maximum. În experienţa mea am văzut că majoritatea oamenilor cred că informaţia, de exemplu, este mult mai puţin decât am învăţat eu. De exemplu, ei ştiu că există unde radio care pot transmite informaţia unui cântec cu toate că noi nu le vedem. Dar totuşi, când vine vorba de un profesor care ţine un curs, ei nu cred că acel profesor poate să transmită ceva şi atunci când tace. Sau că prin câteva cuvinte simple, el poate să transmită de 100 de ori mai mult la nivel subtil.

Fiecare din aceste 3 concepte – informaţie, vibraţie şi energie – înseamnă mult mai mult decât îşi imaginează cei care nu le-am explorat în profunzime. Înţelegerea insuficientă a acestor concepte poate face un om foarte cult şi bine documentat să respingă cu înverşunare mai ales învăţătorii şi cărţile spirituale de cea mai mare profunzime, tocmai acestea părându-i-se mai superficiale din cauză că le priveşte doar la nivelul raţiunii.

Informaţia

Prima idee care mi se pare esenţială este să înţelegem că transmiterea informaţiei se face simultan pe două căi: cea perceptibilă cu simţurile noastre obişnuite (cuvinte, imagini, sunete) şi cea subtilă, transmisă în mod imperceptibil pentru majoritatea oamenilor, care poate fi incredibil de complexă şi de profundă, uneori de neînţeles pentru minte.

A doua idee este că după ce primim o informaţie, nu totdeauna o şi înţeglem cu adevărat sau putem să o aplicăm cu rezultate reale în viaţa noastră. Motivul este că o informaţie se află pe un anumit plan vibraţional, iar vibraţia fiecărei persoane determină în ce măsură ea poate accesa, înţelege şi jongla cu acea informaţie.

A treia idee este că, deşi avem anumite informaţii şi am înţeles exact cum să le punem în aplicare, uneori nu reuşim să facem nimic cu ele. Încercăm şi vedem că nu ne iese. Puterea de a folosi o informaţie depinde de cantitatea de energie pe care o avem la dispoziţie.

Informaţia

Lumea obişnuită nu înţelege ce înseamnă informaţie şi crede că informaţia este numai de genul celei conţinute în cărţi şi calculatore, informaţia despre operarea unui aparat sau despre anatomia corpului uman, sau informaţia transmisă de un cântec, adică versurile pe care le cântă acel cântăreţ. Trebuie înţeles că informaţia conţinută în ceva poate fi mult mai bogată şi mai subtilă decât ceeea ce percepem noi. Informaţia transmisă în mod subtil este uneori mult mai complexă comparativ cu cea transmisă verbal, într-o carte sau la un curs. Uneori ea este chiar dincolo de posibilităţile de înţelegere ale minţii raţionale. De multe ori, fără această informaţie subtilă nu putem pune în aplicare corect ceea ce învăţăm.

Ca să dau acelaşi exemplu simplu la fiecare capitol:

Dacă eu îţi spun că poţi să-ţi vindeci rinichii stând în linişte şi repaus şi contemplând senzaţiile din corp timp de o oră pe zi, nu înseamnă că ai înţeles totul despre cum să vindeci rinichii prin această metodă. Dacă îţi spune asta un maestru sau un nemuritor taoist contemporan cum este Wang Liping, sau dacă l-ai întâlni pe Babaji, vei înţelege mai multă informaţie decât dacă îţi spun eu. Dacă îţi spune asta cineva care nici măcar nu practică Qigong, probabil nu vei înţelege decât nişte vorbe goale.

Există multe exemple care ilustrează modul non-verbal şi non-fizic de transmitere a informaţiei. Soarele transmite permanent către noi informaţie necesară în evoluţia noastră. Homeopatia funcţionează pe princpiul folosirii informaţiei conţinute în plante (nu al substanţelor active) pentru a produce schimbare în corp. O melodie cântată de cineva care are versuri simple şi repetitive poate conţine în ea o informaţie menită să-l vindece pe cel care o ascultă sau dimpotrivă, să îl destabilizeze emoţional. O afirmaţie spusă de un maestru tibetan, de exemplu “de acum încolo poţi folosi mantra aceasta şi ea te va ajuta” poate conţine în ea o întreagă iniţiere tibetană în acea tehnică. Un aliment sau apa, de exemplu, poate conţine informaţie care poate fi benefică sau nocivă sănătăţii omului.

O ştire publicată în ziare, de genul “Preţurile o să crească din nou” nu conţine doar mesajul că “preţurile o să crească”! Ea poate conţine o serie întreagă de alte mesaje, idei şi comenzi care nu sunt spuse verbal, de exemplu “trebuie să vă fie frică, sunteţi neputincioşi, nu puteţi să vă asiguraţi traiul fără ajutorul băncilor, etc.”. Vă rog să îmi permiteţi să folosesc exprimarea generală “voi, tu, etc.” pentru a ilustra nişte idei, chiar dacă mulţi dintre voi deja la cunoaşteţi prea bine. Când te expui unor astfel de surse poţi să fi influenţat de informaţia pe care nu o percepi conştient. Poate să înceapă să-ţi fie frică şi să începi să te comporţi prosteşte din cauză că ţi se implantează o convingere sau o idee, dar eu cred că oamenii devin vulnerabili mai ales din cauză că nu cred că este posibil să li se transmită şi altceva decât aud. Când crezi că informaţiile care ţi se transmit sunt doar cele pe care le auzi, te simţi în control. Crezi că poţi să analizezi mental tot ce ţi se spune şi să-ţi foloseşti raţiunea ca să filtrezi lucrurile cu care nu eşti de acord. Ele se pot filtra, dar nu doar mental ci prin intenţia de a ne curăţa de programele negative. Trebuie ca oamenii să înţeleagă în primul rând că orice afirmaţie implantată cu o anumită intenţie poate deveni un program după care să rulezi, chiar dacă nu eşti de acord cu acea afirmaţie! Prin urmare, ca să le filtrezi îţi trebuie tot intenţie. Dar oamenii ce fac? Ei cred că sunt stăpâni pe gândirea lor şi că nu sunt influenţabili. Ei cred că mintea lor funcţionează potrivit educaţiei lor şi convingerilor de la nivel în care cred. Problema este putem rula după un program chiar dacă noi nu suntem de acord cu el. Nu este nevoie să crezi că eşti neputincios ca să te simţi neputincios. Nu este nevoie să crezi că este bine să fumezi, ca să îţi vină să fumezi. Chiar dacă nu crezi că o afecţiune de care suferi este incurabilă, s-ar putea să nu reuşeşti să te vindeci. Prin urmare, numai fiind conştineţi de acest aspect putem să ne scoatem aceste programe nedorite.

Revenind la utilizările menite să ajute, cei care fac muzică terapeutică de multe ori canalizează coduri vindecătoare şi forme geometrice de lumină prin sunet, precum Tom Kenyon. Una este ce cântă sau mormăie el acolo, şi alta este informaţia vindecătoare pe care o transmite de la Hathori sau de la Kwan Yin, de exemplu. Puteţi descărca gratuit meditaţia vindecătoare cu Arhanghelul Raphael unde vorbeşte la început despre acest lucru, sau Aethos Sound Meditation, tot de pe site-ul lui.

Floarea Vieţii din antentul acestui site nu este doar o poză. Ea conţine tiparul perfect al creaţiei de oriunde din acest univers. Un videoclip cu nişte imagini oarecare poate conţine o informaţie despre cu totul altceva. Sau nişte imagini cunoscute ca fiind benefice pot transmite mult mai mult decât ce înţelegem noi din acele imagini. Vezi de exemplu Ceremonia Inocenţei Originale.

Atunci când primeşti un mesaj sau o învăţătură foarte simplă de la un maestru extrem de puternic, poţi să te trezeşti că începi să o pui în practică zilnic şi că îţi este uşor. Mai mult decât atât, s-ar putea să descoperi că ceea ce încercai să faci înainte, acum îţi iese mult mai uşor. S-ar putea să citeşti o carte pe care o aveai în bibliotecă de ani de zile şi să descoperi că acum înţelegi altfe ceea ce scrie acolo şi mai mult, poţi să aplici cu rezultate bune tot ce scrie acolo. De aceea eu am considerat întotdeauna că merită să dai oricât pentru o şedinţă de coaching sau terapie cu cineva care ştie ce face, pentru că ceea ce primeşti depăşeşte aproape întotdeauna banii plătiţi. Mai ales că mulţi dintre noi tindem să cheltuim banii pe prostii mai ales când ne simţim stresaţi.

Ceea ce e interesant de remarcat aici este că realitatea este alcătuită din limbaj, din informaţie. Informaţia este primară. Uitaţi ce spune Terence McKenna în acest speech:

“Cred că prima idee profundă care a fost stabilită acum, la sfârșitul secolului 20, contribuția principală a secolului 21, dacă vreți, este de a fi înțeles, în sfârșit, că informația este primară. Că această lume, acest cosmos, această trup si suflet sunt toate făcute de informații. Informația este un concept mai profund și mai primar decât spațiul, timpul, materia, energia, sarcina, spin-ul sau momentum-ul cinetic. Lumea este făcută din limbaj. Implicațiile pentru generaţia digitală este că realitatea poate fi, prin urmare, hack-uită. Dacă realitatea este făcută de limbaj, de fapt afirmi că ea este cod. Și dacă realitatae este cod, atunci este mult mai profund susceptibilă manipulării decat am visat noi vreodată.”

Vibraţia

Vibraţia personală influenţează ceea ce percepem, ceea ce înţelegem, sursele de informaţie din care putem să ne inspirăm şi tipurile de energie cu care putem să lucrăm. Ca să fiu mai tranşant, dacă vibraţia unui om nu este suficient de înaltă, el nici măcar nu o să dea peste o carte precum Spaţiul Sacru al Inimii sau Secretul Florii de Aur sau Legea lui Unu. El nu va afla că există o formă de vindecare numită Reiki sau că orice om se poate hrăni cu energia Pământului şi a Soarelui. Dacă vibraţia lui creşte un pic, el va auzi de aceste lucruri, dar va spune că sunt o prostie. Dacă vibraţia lui mai creşte un pic, el va spune că aceste lucruri i se par o idee bună, dar că nu vede cum s-ar putea aplica în viaţa lui de zi cu zi. Dacă vibraţia lui mai creşte un pic, el s-ar putea chiar să meragă la un profesor şi să înveţe aceste lucruri, dar după ce încetează să mai meargă la profesorul lui, n-o să-i mai vină să le facă şi uşor, uşor, va înceta să le mai folosească. În schimb, dacă vibraţia unui om este extrem de ridicată, simplul fapt că va citi o dată într-o carte sau la Tom Kenyon pe site că “este foarte important să fim în rezonanţă cu centrul Pământului şi cu Centrul Galaxiei” îl va face imediat să acţioneze conform acestei idei, să o încerce, şi nu oricum, ci cu succes, cu rezultate reale.

Revenind la exemplul cu rinichii:

Dacă eu îţi spun metoda menţionată mai sus, nu înseamnă că vei considera această informaţie utilă, aplicabilă şi uşor de folosit şi că vei simţi să o faci şi atunci când eşti într-o pasă mai proastă. Dacă în schimb ţi-ai ridica vibraţia, şansele să faci acest lucru ar creşte. De asemenea, şansele să dai peste un maestru de Qigong mult mai puternic ar creşte şi ele.

Unii dintre elevii cu care am făcut Qigong, după ce le-am arătat o singură dată un exerciţiu, au început să îl facă acasă în fiecare zi şi să simtă energia imediat. Eu în primii 2 ani de Qigong nu practicam în fiecare zi şi nu simţeam energia nici măcar în palme.

Aş putea să spun cuiva, de exemplu că modul în care iau oamenii decizii de obicei este contrar naturii potrivit Medicinei Chineze, şi anume teoriei despre cele 5 organe interne. Aş putea să vă spun care este circuitul celor 5 organe şi cum îl putem folosi pentru a lua mereu decizii bune şi înţelepte, pornite spontan din experienţa pe care am acumulat-o în viaţă, acest mod de a acţiona ducând permanent la o acumulare şi mai mare de înţelepciune la nivelul rinichilor. Cu toate acestea nici eu, şi probabil majoritatea practicanţilor de Qigong, nu luăm întotdeauna decizii într-un mod natural şi generăm astfel conflicte interne, indecizie şi frustrări. Vibraţia unui om determină dacă el va putea înţelege o anumită informaţie profund, sau doar la nivel mental. Raţional, un om inteligent poate înţelege aproape orice idee filozofică spusă de orice mare iniţiat, dar de înţeles în profunzime numai cineva cu o vibraţie suficient de mare poate să înţeleagă. Pentru mine, a înţelege ceva înseamnă a şti cum să aplici în mod concret acel lucru. Faptul că ai auzit o idee nu înseamnă neapărat că vei şti cum să o pui în practică. Dar dacă un maestru este cel care îţi spune acea idee, el îşi transmite foarte multă informaţie subtilă, ceea ce poate duce la punerea cu succes în practică de către elev. De aceea în Qigong se vorbeşte despre diferenţa dintre cunoaştere şi înţelepciune. Cunoaşterea ţine de minte, înţelepciunea ţine de rinichi, şi odată ce ai înţeles cu adevărat un lucru, vei acţiona întotdeauna potrivit acelei înţelegeri în mod spontan, fără să trebuiască să te controlezi sau să stai să te gândeşti.

Pentru exemple de cărţi puternice, care transmit informaţie de o calitate incredibil de înaltă şi care au o vibraţie foarte mare, încercaţi să citiţi cărţile lui Castaneda (unde mesajul este de fapt al lui Don Juan), The Opening of the Way, Magul din Java, Deschiderea Florii de Aur şi altele. Vedeţi ce simţiţi faţă de principiile conţinute în aceste cărţi. Vi se par foarte clare şi vi se pare că ştiţi cum să le puneţi în practică în viaţa vostră de zi cu zi, pe stradă, la serviciu, când sunteţi epuizaţi, când sunteţi fericiţi sau când sunteţi rugaţi să ajutaţi pe cineva? Sau vi se pare că sunt prea complicate şi abstracte şi nu vi se pare că au nicio utilitate practică în viaţa unui om care trăieşte în Bucureşti şi lucrează într-o corporaţie şi are 2 copii şi facturi de plătit? Când citiţi acolo în The Opening of the Way “Silence is always fruitful”, vă ajută să începeţi să cultivaţi o stare de linişte interioară mai des? O carte cu o vibraţie puternică te ajută să îţi însuşeşti învăţăturile, dar dacă nu ai deja o vibraţie suficient de mare, s-ar putea să nu ai chef s-o citeşti sau să te împotmoleşti pe la mijloc şi apoi să uiţi de ea.

Energia

Sunt câteva lucruri care fac din energie unul din factorii care determină în mod decisiv dacă tu poţi sau nu poţi să faci un anumit lucru. Este necesar să ai energie ca să poţi să aplici ceea ce ştii. Să presupunem că voi ştiţi că puteţi să vă armonizaţi cu Soarele astfel încât să nu fiţi afectaţi negativ de radiaţii şi de explozile solare (de care se ţine cont şi în sistemul medical în alte ţări mai occidentale), şi vrem să fim afectaţi numai în mod pozitiv de către Soare. Să zicem că vreţi să vă amplificaţi câmpul electromagnetic şi cineva vă spune şi cum. Şi dacă încercaţi şi apoi constataţi că nu s-a schimbat nimic şi vă simţiţi tot un pic agitaţi, un pic debusolaţi, parcă aveţi o stare aiurea care nu ştiţi de unde vine, sau aveţi nopţi când adormiţi mai greu? Ce este de făcut? De ce nu a funcţionat tehnica pe care aţi primit-o? Ei bine, unul din secretele ştiute şi de chinezi şi de alţi iniţiaţi este că, pentru a lucra la un nivel înalt cu energie, e nevoie ca întâi să ai energie. Eu de exemplu, dacă mă simt obosit şi fără energie, nu pot să fac cu spor tehnicile de Qigong. Îmi ies mult mai bine atunci când sunt în formă şi de aceea, încerc (şi reuşesc) să le fac dimineaţa, ori înainte să mănânc, ori la un timp după ce am mâncat ceva hrănitor şi uşor de asimilat. Unii oameni cred că este la îndemâna oricui, dacă se strădieşte, să trăiască numai cu crudităţi sau cu lumina soarelui, să fie imun la radiaţii fără să se folosească de niciun ajutor exterior, să nu-i fie nici cald nici frig şi aşa mai departe. Aceste lucruri sunt posibile, dar mai întâi trebuie să ai foarte multă energie.

Revenind la exemplul cu rinichii:

Dacă tu ai înţelege bine cum să foloseşti acea metodă şi ai şi simţi că este utilă, potrivită şi valoroasă, nu înseamnă neapărat că vei avea puterea să-ţi regenerezi rinichii făcându-i ca la 18 ani, în condiţiile în care tu ai avea acum 20, 30, 40 sau chiar 80 de ani. Ca să reuşeşti, trebuie să ai suficientă energie, uneori acesta fiind un cerc vicios din care poţi ieşi doar cu disciplină, răbdare, alimentaţie sănătoasă, cu ajutorul cristalelor, al dispozitivelor de protecţie faţă de radiaţii, mergând la munte, la mare şi desigur, cu ajutorul unui terapeut sau profesor puternic care să te susţină.

Energia ne permite şi să ne menţinem la un nivel de vibraţie înalt, pentru că dacă suntem slăbiţi, obosiţi şi vai de capul nostru, vom fi foarte vulnerabili la radiaţiile din exterior şi la influenţele mentale colective şi va deveni dificil să rămânem, cum s-ar spune, “zen”. Energia determină inclusiv capacitatea ta de a înţelege o informaţie (subiectul despre care am vorbit anterior). Inclusiv potrivit medicinei chineze, creierul este hrănit de energia rinichilor. Tot la nivelul rinichilor se găseşte înţelepciunea.

De asemenea, informaţia poate fi accesată şi direct de la Sufletul nostru sau de la Soare, ca să nu intrăm în tot felul de lucruri de genul channeling şi alte lucruri, care se pot face, dar există şi multă abureală pe tema asta. Dar să zicem că vrei să-ţi auzi Sufletul, să afli un lucru important pentru tine. Ca să ai puterea să faci lucrul ăsta, ai nevoie şi de o vibraţie înaltă, dar şi de energie.

Am publicat şi un alt articol strâns legat de acesta, numit “Ieşirea din apatie şi iluzia neputinţei”, în care am abordat problema tot prin prisma celor 3 idei.

Qigong-ul (despre care tot scriu pe site-ul meu) este una din modalităţile prin care ne străduim să obţinem cât mai multă energie pe care să o stocăm în centrii energetici, astfel încât să o putem folosi atunci când avem nevoie sau să realizăm manevre ieşite din comun, cum ar fi transformarea energiei în esenţă pentru reîntinerirea corpului fizic, sau folosirea energiei în terapie.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Energie
Vezi și alte articole care ating subiectul: , ,

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail