This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Indicii de calitate a aerului
Te-ai intrebat vreodata cum se masoara calitatea aerului? Vreau sa scriu o serie de articole despre purificarea aerului si, apropo de asta, am creat un grup gratuit de Telegram unde o sa pun foarte multe informatii despre vitalitate si tehnologii care ne pot ajuta, pentru un timp limitat, dupa care o sa sterg grupul sau o sa il transform in altceva, astfel incat membrii sa nu fie tentati sa AMANE explorarea informatiilor cum au oamenii obiceiul. Te poti alatura si tu aici.
Toate informatiile pe care vi le dau provin in mare parte de la un autor foarte destept care a creat canalul de Youtube si Substack-ul numit “Ionizer Ions” (Nidal), informatii care se verifica din cate am observat si pe alte site-uri si surse oficiale (el insusi citand multe astfel de surse, dar aducand mai ales o interpretare mai corecta si care le scapa majoritatii).
Eu studiez de asemenea cum se construiesc aparate de masurare a calitatii aerului.
Asadar, aerul poate fi “poluat” in mai multe moduri diferite. In aerul din casa ta pot exista:
- particule in suspensie (numite PM2.5, etc.)
- compusi volatili organici (VOC)
- mucegai
- bacterii si virusi
- monoxid de carbon (CO)
- oxizi de azot (NOx)
- oxizi de sulf (SOx)
- Radon
Particulele in suspensie sunt clasificate de obicei in functie de dimensiuni – PM10, PM 2.5, PM1 și PM0. Acestea au un diametru mai mic de 10, 2,5, 1 si respectiv 0,1 µm (micrometri, numiti neoficial “microni”).
Un fir de par se spune ca are grosimea intre 17 μm to 181 μm.
Asadar, particulele PM10 includ si praful vizibil de pe santiere, polen, etc. Particulele PM2.5 provin printre altele de la emisiile cauzate de diferite arderi. Particulele PM1 provin din cate stiu eu de la gazele de esapament. Partea aceasta cu provenienta lor nu am studiat-o asa aprofundat.
In functie de diametrul lor, ele pot patrunde in diferite zone ale corpului (in medie):
- particulele PM10 raman in general in tractul respirator superior
- particulele PM2.5 ajung si in tractul respirator inferior
- particulele PM1 pot ajunge in alveolele pulmonare si in sange
- particulele mai mici de 0,1 µm pot ajunge usor in sange si in tot corpul.
Particulele PM2.5 care sunt deseori masurate (purificatorul meu de exemplu are senzor pentru ele) se masoara in µg (micrograme) pe metru cub (µg/m3). Adica se masoara efectiv masa acestor particule care se gaseste intr-un metru cub de aer.
Standardele variaza, dar din ce am gasit eu:
0-4 – Excelent
4-12 – asa si asa
>12 – foarte rau
Purificatorul meu (care nu e cel mai rasarit) detecteaza in general peste 11 µg / m3 atunci cand ii dau drumul (dupa ce am aerisit) si, dupa functionarea lui un anumit timp (20-30 de minute sau mai mult), se ajunge la 5-7 sau uneori mai mult.
Compusii volatili organici, cand se masoara, sunt notati tVOCs (total Volatile Organic Compounds) si se grupeaza de obicei, masurandu-se numarul lor total. Standardele ar fi:
0-220 – Excelent
221-659 – asa si asa
660+ – periculos
Ozonul, dioxidul de carbon (CO2), monoxidul de carbon (CO) se masoara in “parts per bilion” sau ppb si ideal ar fi sa fie:
Ozonul – sub 40
CO2 – sub 800
CO – sub 5
Pentru mai multe informatii si un tabel colorat, va recomand pagina de pe site-ul Ionizer Ions.
In Romania, puteti sa vedeti calitatea aerului de afara pe site-ul celor de la uRad Monitor.