Ieşirea din iluzia neputinţei – a şti cum; a simţi s-o faci şi a reuşi - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Ieşirea din iluzia neputinţei – a şti cum; a simţi s-o faci şi a reuşi

Vreau să transmit de la bun început că abilitatea de a ieşi din iluzia că nu poţi să faci nimic pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia ţine de 3 lucruri foarte puţin înţelese de către cei care nu şi-au pus niciodată această problemă. Este vorba de informaţie, energie şi vibraţie. Am să explic de 3 ori acelaşi lucru, pornind de la simplu la complex, aşa că vă rog să-mi permiteţi să exprim cele 3 idei în felul meu şi cât mai concis posibil, pentru început.

Când dorim să ne schimbăm viaţa sau căutăm rezolvarea unei probleme, de obicei căutăm:
1) cum să facem acest lucru (informaţia, dar şi partea ei subtilă, de exemplu, experienţa omului care ne transmite acea informaţie)
2) cum să utilizăm acea informaţie concret, în viaţa noastră, dar mai ales să ne vină să o folosim (ceea ce voi corela cu vibraţia)
3) să reuşim să punem informaţia în practică, adică să o aplicăm şi să ne şi iasă (ceea ce ţine de energie).

Pe scurt:

Când vine vorba de primul punct, informaţia, o cantitate enormă de informaţie poate fi ataşată de o simpă imagine, de un obiect, o melodie sau o afirmaţie verbală. Deci una este ce se transmite prin cuvinte, imagine sau sunet, iar alta este totalitatea informaţiei care se transmite simultan.

Ca să avem voinţa de a aplica informaţia, dar şi flerul, e important să ştim câteva lucruri. Când primim o informaţie, nu totdeauna vom înţelege tot ce avem nevoie ca să o putem folosi. Motivul este că informaţia poate fi situată pe nivele diferite de vibraţie, iar vibraţia noastră personală trebuie să ne permită să o înţelegem, altfel vom înţelege lucrurile doar mental şi nu vom fi capabili să acţionăm folosind acele informaţii, nu le vom considera utile sau nu ne va veni să le folosim. Iar asta, deşi ştim bine că ne-ar putea ajuta. Unii spun că înţelegerea învăţăturilor spirituale, precum şi şansa de a afla despre ele, depinde şi de Karma exprimată prin “fotografia” hărţii cerului în momentul naşterii, studiată până la un grad de complexitate înfiorător de către chinezi prin Cei 4 stâlpi ai destinului (BaZi).

Ca să reuşim să o aplicăm, e nevoie să avem şi suficientă energie. Nu totdeauna putem să punem în practică o informaţie doar pentru că o avem şi o înţelegem corect. Chiar dacă am mai pus-o în practică înainte, e posibil ca în momentul prezent să nu putem s-o mai punem în practică cu rezultate reale, în mod constant. Abilitatea de a pune în practică depinde de cantitatea de energie pe care o avem.

Informaţia

Când căutăm ieşirea dintr-o situaţie căutăm printre altele informaţii care să ne ajute. E adevărat că uneori răspunsul se află în noi, dar ca să ajungem acolo în general căutăm în exterior. Vrem să ştim cine ne poate ajuta, care sunt paşii de urmat, care sunt cele mai bune căi de acţiune, etc. Unii oameni fug de reţete spunând că ceea ce a funcţionat pentru altul nu e neapărat potrivit şi pentru ei. Ei bine, dacă citeşti de exmplu o carte a unui om foarte şmecher care a făcut cu succes un lucru, în timp ce o citeşti nu primeşti doar câteva informaţii mentale pe care le poţi aplica mecanic la rândul tău. Nu asta e important. Citind cartea unui om, primeşti efectiv o parte din cunoaşterea şi din experienţa de viaţă a acelui om. Primeşti mai mult sau mai puţin, în funcţie de cât de mult transmite pe cale non-verbală autorul cărţii şi în funcţie de cât de bine reuşeşti tu să te conectezi cu el. Deci atunci când te conectezi cu o sursă benefică de informaţii (aleasă de tine în funcţie ce simţi că ţi se potriveşte) primeşti simulan o serie de informaţii subtile care nu sunt verbale. Acesta este un aspect. Celălalt aspect este faptul că atunci când eşti expus diferitelor surse generatoare de hoas, de exemplu ştirilor de la televizor, poţi fi influenţat de o serie de idei nedorite, care nu îţi aparţin, nu eşti de acord cu ele, dar îţi rămân în minte, mai ales datorită faptului că nu crezi că este posibil să ţi se întâmple asta. Am explicat mai pe larg în articolul anterior.

Prin urmare, sfatul meu este să avem grijă cu ce surse de informaţie interacţionăm zilnic, şi să încercăm să conştientizăm ce se transmite non-verbal în timpul unei discuţii cu un terapeut, în timpul citirii unei cărţi, în discuţia cu un prieten care ştie multe. Propun ca, simţind efectele în viaţa noastră, să începem să înţelegem beneficiile citirii unei cărţi puternice precum The Opening of the Way. Să înţelegem că putem primi enorm de mult din aceste surse, pe lângă cuvintele pe care le auzim sau le citim. Limbajul poate fi foarte simplu, dar cunoaşterea extrem de complexă. Un profesor poate să fie cum vrea el în aparenţă şi comportament, dar dacă el are pace şi iubire în interior, o simpă afirmaţie de la el te poate ajuta enorm. Dacă el îţi spune de exemplu că nu eşti o victimă şi trebuie să-ţi asumi responsabilitatea faţă de tot ce ţi se întâmplă, s-ar putea să descoperi că în zilele, săptămânile şi chiar lunile următoare, tu nu te mai simţi o victimă şi începi să gândeşti mult mai creativ şi să găseşti soluţii la problemele tale.

La capitolul informaţie, oamenii se simt neputincioşi pentru că:

Concluzia este că abilitatea noastră de a acumula informaţii complete ţine de conştientizarea faptului că trebuie să primim şi informaţia subtilă, fără a ne crampona de aparenţa superficială a modalităţii de transmitere, felul cum vorbeşte un profesor, că înjură sau că fumează, sau de simplitatea unei imagini sau sonoritatea plăcută sau neplăcută a unui cântec.

Vibraţia

Vibraţia influenţează capacitatea oamenilor de a întreţine o idee, de a se raporta la ea şi de a simţi că li se potriveşte, că pot să o aplice concret în viaţa lor.

De exemplu, ideea că veniturile tale depind de atitudinea ta interioară şi nu de stat, corporaţii şi bănci, este o idee de o vibraţie foarte mare. În plus, este o idee contrară mentalităţii colective. Dacă nu îţi ridici vibraţia şi nu ai grijă să ţi-o menţii zilnic la un nivel ridicat, nu vei simţi că această idee are o utilitate practică. Dacă vibraţia ta mai creşte un pic, vei cocheta cu ideea, dar nu vei şti cum să o pui în practică.

La capitolul vibraţie, oamenii se simt neputincioşi pentru că:

Concluzia este că abilitatea noastră de a înţelege, folosi şi jongla cu informaţii puternice ţine de vibraţie şi de karma dar şi de conştientizarea avantajelor pe care le putem obţine dacă ne creştem vibraţia şi o păstrăm la un nivel înalt.

Energia

Energia condiţionează capacitatea ta de a aplica ceea ce ai învăţat.

Don Juan îi explică foarte clar acest lucru lui Carlos Castaneda în cartea “Poveşti despre putere”, chiar în primul capitol:
-Nu contează ce dezvălui sau ce ţii pentru tine. Tot ce facem, tot ce suntem, stă în puterea noastră personală. Dacă avem destulă, un singur cuvânt dezvăluit ar fi suficient pentru a ne schimba viaţa. Dar dacă nu avem destulă putere personală, ne pot fi dezvăluite şi cele mai minunate părţi de înţelepciune, dar revelaţia nu va avea nici cea mai mică importanţă.
Apoi şi-a coborât glasul, ca şi cum mi-ar fi destăinuit un secret.
-Îţi voi dezvălui probabil cea mai importantă cunoaştere pe care o poate exprima cineva. Să văd ce poţi face cu ea. Ştii că, exact în acest moment, eşti înconjurat de eternitate? Şi ştii că poţi folosi această eternitate, dacă doreşti?
După o pauză lungă, în timpul căreia m-a îndemnat cu ochii să fac o afirmaţie, am spus că nu îneţelegeam despre ce vorbea.

La capitolul energie, oamenii se simt neputincioşi pentru că:

Concluzia este că abilitatea noastră de a aplica cu succes o învăţătură primită ţine de energie şi de puterea personală, dar şi de disponibilitatea de a recunoaşte că stăm pe loc şi deschiderea către a cere şi a primi ajutor atunci când ne dăm seama că treaba nu merge.

Om, Mediu, Destin. Atitudinea luptătorului

Până acum am vorbit despre om – cum îşi poate folosi energia, cum poate acumula energie, cum îşi poate ridica virbaţia şi cum succesul în a face aceste lucruri îi permite să acceseze şi să înţeleagă o informaţie şi să o poată pune în practică.

Chinezii spun că Omul se află între Cer şi Pământ. Viaţa depinde de Norocul Pământului (Feng Shui), Norocul Cerului (Configuraţia energetică cu care ne naştem) şi de Norocul Omului (cel pe care omul şi-l face cu mâna lui prin diferitele acţiuni pe care le întreprinde, prin Qigong, Neikung, meditaţie şi altele).

Nici iniţiaţii nu sunt scutiţi de influenţele exterioare, dar un iniţiat ştie cum să le folosească în folosul lui. El ştie să re-orienteze pulsiunile negative exacerbate de astre şi de mediul în care trăieşte către aspectele benefice ale lor. El poate transforma furia în dorinţă de acţiune şi aşa mai departe. În plus, configuraţia energetică cu care ne naştem, tot noi o alegem, pentru a putea să ne continuăm lecţiile de unde am rămas atunci când am murit data trecută.

Neputinţa atribuită pe seama mediului şi resurselor

Feng Shui. Coaching. Intuiţie. (A optimiza mediul. A vedea soluţiile. A şti ce să faci.)

Prin Feng Shui îţi poţi îmbunătăţi energetic spaţiul în care locuieşti. Astfel, el poate deveni un spaţiu care să susţină creativitatea, găsirea de soluţii noi, uşurinţa în afaceri sau în comunicare.
Câteva lucruri care ar trebui înţelese despre Feng Shui:
– s-ar putea să fie deja bun
– e relativ uşor de schimbat dacă nu ai casa plină de mormane de lemne şi mobilă veche
– dacă nu poţi să-l schimbi cel puţin poţi să foloseşti zonele bune sau să foloseşti culoarea ca remediu
– la omul obişnuit, el influenţează cam o treime din viaţă – adică un feng shui prost nu înseamnă că nu o să ai bani, de exemplu, ci că o să-ţi fie mai greu să faci bani trăind în acea casă
Voi vorbi într-un articol separat mai în detaliu.

Apoi se pune problema de a vedea cele mai bune soluţii din mediu şi să ştii cum să-ţi foloseşti resursele. Prin coaching poţi să fi ajutat să le vezi şi să-ţi vină idei noi, creative.

Apoi, uneori avem nevoie şi de intuiţie. De fapt asta face şi un coach bun printre altele, te ajută să-ţi accesezi intuiţia. Totuşi, este foarte important să facem linişte în interiorul nostru ca să ne putem auzi intuiţia şi să ne dăm seama în ce direcţie s-o luăm.

Neputinţa atribuită ghinionului sau limitărilor proprii

BaZi. Evoluţie. Dorinţa sufletului. (A te cunoaşte. A te schimba. A-ţi auzi sufletul.)

Sunt oameni care atribuie totul pe seama soartei, şi oameni care dau vina numai pe ei înşişi. La primii, problema este că ei nu înţeleg faptul că soarta sau ce îţi spune un astrolog arată ce ţi se va întâmpla dacă nu faci nimic, dar dacă tu acţionezi ai puterea să schimbi sau să foloseşti acele elemente predestinate în favorea ta. La cei din categoria a doua, problema este că ei nu vor să-şi cunoască configuraţia energetică, şi deşi ei pretind că sunt 100% responsabili pentru viaţa lor, ca să fie 100% responsabili au nevoie întâi să cunoască ceea ce le este înscris în configuraţia energetică de la naştere, ca să poată apoi să acţioneze în consecinţă. Până la urmă, tot noi suntem cei care ne-am ales anumtie lucruri pentru această viaţă de la naştere, şi nu tre să ne revoltăm împotriva propriului nostru suflet, ci să încercăm să înţelegem ce ne-am propus să facem şi de ce.

A te schimba ţine de ce am vorbit în primele capitole şi în articolul despre informaţie, vibraţie şi energie, dar ţine şi de Qigong, de a face linişte în interior şi a fi atent la viaţa ta, precum şi de a-ţi asuma riscuri.

Odată cu creşterea gradului de conştientizare, începi să poţi să-ţi auzi sufletul, sau cel puţin aşa se spune, căci nu am ajuns încă acolo.

A fi dispus să îţi pui la îndoială credinţele şi ideile din prezent

Nu experienţa de viaţă este cea care determină dacă vei rezona cu o idee care te-ar putea face să înţelegi că eşti singurul responsabil pentru propria viaţă şi că nimic din exterior nu îţi poate influenţa universul propriu fără permisiunea ta. Mai degrabă, experienţa ta ca suflet de-a lungul mai multor vieţi. Măsura în care tu poţi să fii în contact cu sufletul tău sau nu depinde în prezent de vibraţia ta, şi unii spun că şi de karma ta. Eu nu vorbesc de karma. În orice caz, dacă există aşa ceva, atunci nu vei putea să te menţii la o vibraţie înaltă, aflând despre lucruri înţelepte şi punându-le în aplicare constant, până nu îţi rezolvi din karma. Dar să trecem peste asta. Ce vreau să spun este că există informaţii care îţi sunt utile şi te-ar putea scoate din nămol, dar cei mai mulţi oameni se agaţă de informaţiile inutile adunate de-a lungul unei vieţi. Ca să avansezi pe calea cunoaşterii se spune că trebuie să uiţi ceea ce ai învăţat. Chiar şi un personaj de film, master Yoda, spunea “You must unlearn what you have learned.”. Filmele sunt foarte profunde şi unele informaţii ni se transmit prin filme, pentru că dacă ni s-ar spune direct, oamenii le-ar refuza din start. În “Bucuria”, Osho spunea cu umorul caracteristic că foarte puţini oameni îşi examinează cu adevărat viaţa şi şabloanele comportamentale şi prin urmare, cu cât înaintează în vârstă, odată cu experienţa de viaţă acumulează şi lucruri care nu sunt adevărate, ca să nu reproduc exact ce spunea el acolo. Castaneda a avut foarte mutle dificultăţi în a se deschide către învăţătura lui Don Juan, motiv pentru care a trebuit să folosească atâtea plante de putere care altfel nu erau necesare, tocmai pentru că era foarte rigid în convingerile pe care le acumulase de-a lungul vieţii, el fiind antropolog, un om cu studii superioare şi destulă experienţă practică. Norocul a fost că Don Juan era un adevărat luptător care avea puterea să-i provoace convingerile rigide prin extraordinara putere pe care o arăta. Dacă dai de un profesor bun, dar mai puţin puternic, şi începi să-l contrazici mereu cu toate cunoştinţele pe care le-ai acumulat la facultatea de medicină sau de ingingerie, s-ar putea să nu vă puteţi înţelege nicicum. Şi atunci o să-i dai banii degeaba şi o să te şi superi pe el. Iar dacă o să te înveţe pe gratis, atunci o să se supere el pe tine dacă nu este suficient de detaşat.

A pleca de la premiza că este posibil

Un cercetător specializat în fenomene PSI, Dean Radin, spune că şi ştiinţa se bazează pe credinţă: ca să faci o cercetare ştiinţifică, trebuie să crezi că ai şanse să descoperi ceva. Sigur că te poţi baza pe experienţele anterioare şi pe probabilităţi. Dar de multe ori te bazezi şi pe probabilitatea să primeşti fondurile necesare, pe probabilitatea ca restul comunităţii ştiinţifice să te susţină şi să nu te considere un nebun, etc. Ralph Gerald spunea că “raţiunea poate răspunde la întrebări, dar imaginaţia trebuie să le pună”.

Eu nu înţeleg de ce unii oameni nu se întreabă “cum” pot face un lucru. Dacă eşti mereu obosit, cum poţi să nu te întrebi “cum pot avea mai multă energie?”? Dacă ai început să îmbătrâneşti, cum să nu te întebi “cum pot să rămân tânăr?”? Dacă nu reuşeşti să îţi determini cursul vieţii din cauza situaţiei în care te afli, cum poţi să nu îţi pui întrebarea “cum pot să trăiesc viaţa care simt că mi s-ar potrivi?”?

Mulţi oameni justifică această lipsă de curiozitate prin faptul că este imposibil să schimbe ceva. Ei cred că ştiu deja răspunsul la toate întrebările: “este imposibil”. De unde le-a intrat în cap lucrul ăsta, habar nu am. Nu este aceasta tot un fel de credinţă? Ei nu cred în existenţa Sufletului, într-o formă de divinitate sau de aspect conştient al Universului (Dumnezeu, Tao, Intenţia, Câmpul Unificat de Conştiinţă, sau cum vreţi să-i spuneţi), dar cred într-un tip foarte pericols de idol – opinia colectivă. Ei cred că nu poţi să ai bani dacă nu aparţii deja clasei de sus. Ei cred că nu poţi să ai parte de timp liber dacă ai un job. Ei cred că nu poţi să fii sănătos dacă ai peste 60 de ani. Ei cred că este normal să trăieşti mai puţin de 100 de ani. Ei cred că nu poţi să primeşti ajutor de la un terapeut bun dacă nu ai bani şi că nu poţi ajunge la un curs valoros dacă nu ai o grămadă de bani. Înainte să întrebe, ei presupun că nu se poate. Multe din aceste scuze ne-au fost induse prin educaţie şi prin interacţiunea cu ceilalţi. Aceste scuze şi acest mod de gândire face parte din subconştientul colectiv, nu din intenţia sufletului nostru.

Aşa că propun să lăsăm scuzele şi să trecem la treabă!

Am publicat articolul iniţial pe site-ul meu, neiqigong.ro (Ieşirea din iluzia neputinţei)

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Energie
Vezi și alte articole care ating subiectul: , ,

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail