Cum ne putem curăța aerul: filtre HEPA, ionizatoare sau ozon?

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Cum ne putem curăța aerul: filtre HEPA, ionizatoare sau ozon?

Te-ai intrebat poate care e cea mai buna metoda de purificare a aerului. Eu unul stiu ca am amanat mult timp sa imi iau purificator de aer pentru ca eram convins ca unul bun ar costa foarte mult. Si ma gandeam ca un purificator bun ar trebui sa aiba si ionizator si ma temeam ca unul ieftin va emite ozon.

Intre timp am cercetat foarte mult si am ajuns, zic eu, la niste concluzii. In plus fata de asta, eu studiez si cum sa fac detectoare de calitate a aerului plecand de la niste senzori deja existenti, si acest lucru imi va permite sa imi si dovedesc aceste concluzii.

Apropo, am creat si un canal de Telegram unde voi pune pentru o perioada foarte multe informatii despre vitalitate si tehnologie si apoi il voi sterge sau il voi transforma in altceva, pentru a-i incuraja pe cei interesati sa nu amane la infinit parcurgerea informatiilor, ci sa isi salveze informatiile cu care rezoneaza, sa le cerceteze si chiar sa le aplice.

Cum purificam aerul din casă?

Cum spuneam in articolul despre poluanti, avem nevoie sa adresam mai multe probleme, printre care:

Exista 3 metode principale:

Pe lângă asta, unele purificatoare folosesc un filtru cu 3 straturi:

Problea este că filtrul cu cărbune activ de fapt nu elimină decât foarte puțin din compușii volatili organici și la fel, mucegaiul. Mult mai eficient este un ionizator.

De asemenea, unele folosesc și o lampă UV, care la fel, nu este la fel de eficientă ca un ionizator bun și poate descompune compușii volatili organici, fără a îi anihila complet.

Deci pre-filtrul și filtrul HEPA sunt cei care sunt cu adevărat eficiente (unul prinde particulele mai mari, scame) iar filtrul HEPA filtrează particulele în suspensie.

Problema este că filtrul HEPA este foarte ineficient când vine vorba de compușii volatili organici și de mucegai, acesta putând să rămână pe filtru, să se dezvolte în continuare, să fie emis mai departe sau să emită spori.

Explică foarte bine Nidal de la Ionizer Ions și arată și un studiu despre eficiența filtrelor HEPA comparativ cu ionizatoarele. Articolul se numeste “Hepa filters are awful” dar nu este despre faptul ca n-ar functiona, ci despre faptul ca, fara un ionizator, nu rezolva decat partial problema.

în plus, uneori mici particule DIN filtrul HEPA sunt împrăștiate de asemenea în aer. Și mai există problema că, pe măsură ce este folosit, el devine mai puțin eficient sau se îmbâcsește cu diferiți compuși, inclusiv mucegai, dacă nu este întreținut bine și curățat cu ajutorul unui ionizator bun.

Gasiti mai multe informatii in pagina aceasta cu tutorialele lui Nidal despre curatarea aerului, unde arata si vizual ce se intampla.

Acum să vorbim de ionizatoare

Ionizatoarele curata aerul cu ajutorul ionilor – molecule care au castigat sau au pierdut un electron. Ionii negativi (considerati de obicei “buni”) au castigat un electron, cei pozitivi au pierdut unul. In general purificatoarele emit ioni negativi sau, in cazul tehnologiei Plasmacluster, ioni negativi si pozitivi, asa cum sunt in natura.

Ionii se ataseaza de particulele mici cum ar fi cele din fumul de tutun, facandu-le sa se aglomereze si sa cada pe suprafete. Astfel, pot neutraliza mirosurile, dar si virusii, bacteriile si mucegaiul. Evident, in cazul virusilor, se pune problema si in cat timp reusesc sa faca asta, dar de facut, o fac (sunt studii pe tema aceasta).

Ionizatoarele sunt mult mai eficiente in netrualizarea compusilor volatili organici, in ciuda a ceea ce scriu unele site-uri precum Healthline. Nu toate ionizatoarele sunt la fel si e posibil ca in unele experimente sau chiar studii sa se fi folosit un ionizator extrem de prost.

Ionizatoarele la care ma refer sunt cele de la Panasonic (Nanoe Generator), facute in Japonia, precum si Sharp, cu tehnologia Plasmacluster. Unele dintre acestea nici macar nu se gasesc in Romania sau in Europa, cel putin nu modelele din Asia.

Un astfel de ionizator se poate folosi acolo unde iese aerul curat din purificatorul tau HEPA, ca sa imprastie ionii cat mai bine, dar din cand in cand ar trebui folosit si pentru a curata filtrul HEPA. Sau ar putea fi folosit unul si la intrare, ca sa curete un pic aerul inainte de a patrunde in purificator.

Exista si purificatoare Sharp care au si functie de ionizare, si emit cantitati mici de ioni, dar totusi semnificative (cam 6-7000 de ioni pe m3, intr-o camera de dimensiunea pentru care este recomandat purificatorul). Specificatiile sunt de obicei in manual. Aceste purificatoare au deseori si functie de umidificare.

Un ionizator auto tot de la Sharp de exemplu, poate genera cam 75000 de ioni negativi intr-o masina, intr-un punct aflat aproximativ acolo unde se specifica in prospect (evident, ionii nu vor fi distribuiti chiar egali). Iar ionizataorele Panasonic emit “trilioane” de ioni negativi pe secunda.

Ionizatoarele Panasonic iti usuca aerul, pentru ca ele folosesc umezeala din aer ca sa genereze acei ioni, deci e important sa ai o umiditate de cel putin 40% ca sa functioneze eficient. Dar din cate am inteles, sunt cele mai eficiente in detoxificarea saltelelor, de exemplu – pot curata salteaua de acarieni s in interior si in exterior.

Sunt ionizaoarele periculoase si emit ele ozon?

E bine de stiut ca purificatoarele Sharp nu emit aproape deloc ozon, in timp ce Panasonic emit foarte putin ozon care nu se acumuleaza si in acelasi timp, ele REDUC ozonul total. Da, desi ele emit ozon, ele reduc ozonul total. De ce? Pentru ca ozonul se produce in mod natural din compusii volatili organici pe care ii ai deja in aerul din casa, si prin faptul ca ionizatoarele reduc compusii organici, reduc ozonul total – acest lucru se poate masura cu parate speciale.

Ai aici un video cu un experiment facut de Nidal care arata ca un ionizator de purtat la gat, care emite cantitati foarte mari de ioni negativi, nu creste ozonul din camera (masurat in ppb sau “parts per billion”), in timp ce un generator de ozon (tot mic, pe USB), creste foarte mult cantitatea de ozon intr-un timp foarte scurt.

Generatoarele de ozon

Cele care sunt intr-adevar periculoase sunt generatoarele de ozon, dar si ele au rolul lor, putand sa curete casa mai in profunzime.

Doar ca ele nu se folosesc cat timp esti in camera.

Ele se pornesc, ideal de la distanta, si se lasa sa mearga un timp, dupa care se asteapta pana la 4 ore inainte sa intri inapoi, desi ozonul ar trebui sa se disipe mult mai repede de atat. Cand stai la bloc, cred ca trebuie avuta si mai multa grija sa nu ajunga la vecini pe sub usa. Dar daca stai la casa, generatoarele de ozon pot fi un aliat pretios.

Exista si purificatoare pentru frigider care folosesc ozon (probabil, pentru ca frigiderul este inchis ermetic) si generatoare de ozon portabile, pe USB.

Voi reveni cu detalii in alte articole.

 

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Fizic

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail