Lucrul cu emoţiile prin dans, exprimare şi respiraţie

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Lucrul cu emoţiile prin dans, exprimare şi respiraţie

Prin dans şi respiraţie putem să lucrăm cu emoţiile experimentându-le din plin şi învăţând să le acceptăm. Unul din cele mai frumoase moduri de a lucra cu emoţiile este experimentarea şi exprimarea lor liberă. Putem face asta atât în viaţa de zi cu zi, provocându-ne zilnic, cât şi în contexte create special pentru a facilita acest lucru, cum ar fi meditaţiile active Osho, unde dansezi, îţi exprimi emoţiile sau te descarci de furie, într-un mediu prietenesc care te susţine.

Un demers mental sau cognitiv (psihoterapie sau consiliere) ne poate ajuta să identificăm blocajele şi să le depăşim prin acţiune (să le experimentăm). Una din acţiunile posibile este chiar dansul despre care voi vorbi. Dar uneori avem nevoie şi să lucrăm şi energetic asupra lor, iar acest lucru îl putem face prin respiraţie şi tehnicile de care voi vorbi în partea a doua.

Lucrul cu emoţiile prin dans

Dansul poate fi un mod de a ne debarasa de blocaje. Putem participa pur şi simplu la cursuri de dans, fie salsa, fie dansuri de club sau moderne. Dar putem merge şi la procese terapeutice cum ar fi Trance Dance, unde se dansează cu o banderolă pe ochi pe nişte ritmuri şi melodii special create pentru a provoca o stare de transă sau de catharis. De asemenea, există meditaţii active create de Osho care îmbină dansul cu repsiraţie şi alte metode de lucru cu noi înşine, cu emoţiile, dar şi de contectare cu ceilalţi.

Lucrul cu emoţiile prin respiraţie

Respiraţia este foarte puternică întrucât este singurul proces care este simultan conştient şi inconştient, adică putem să ne controlăm respiraţia, dar putem şi să o lăsăm liberă şi ea va continua fără atenţia noastră. Când ne punem însă atenţia asupra respiraţiei, minunile încep să se întâmple. Există moduri de a lucra cu respiraţia în fiecare moment al zilei, şi exită tehnici specifice. Unele din aceste tehnici se fac la început cu ajutorul unui profesor, şi apoi pot fi făcut oricând.

Respiraţia conştientă Rebirth este o respiraţie terapeutică, circulară, fără pauze între inspiraţie şi expiraţie. Este o tehnică folosită în anumite momente, pentru a ne ajuta să scăpăm de blocaje energetice sau chiar fizice, şi a răscoli puternic şi a vindea emoţiile conflictuale din interiorul nostru. Cu ajutorul respiraţiei realizate în acest mod, putem să eliminăm urmele emoţiilor negative până la nivel celular, şi chiar din momentul naşterii.

Conştinetizarea respiraţiei normale, de zi cu zi, ne poate ajuta în orice moment din zi şi din noapte când simţit că suntem depăşiţi de situaţie şi nu reuşim să ne liniştim.

Respiraţia sufletului sau Buteyko este o altă tehnică de respiraţie care ne ajută să intrăm într-o stare de calm şi iubire, îndepărtând atacurile de panică. Este metoda pe caer Buteyko o folosea cu mare succes în cazul persoanelor cu astm.

Recapitularea este o altă tehnică foarte puternică prin care putem depăşi urmele unei amintiri traumatice, şi vine din şamanism. Este descrisă pe larg în cărţile lui Castaneda şi în cărtea Trecerea Vrăjitorilor de Taisha Abelar, şi foloseşte de asemenea respiraţia pentru a ne aduce înapoi energia noastră, rămasă la o altă persoană cu care am avut un conflict nerezolvat.

Mai multe despre aceste tehnici voi scrie tot aici, după un timp. Aceasta a fost doar o introducere.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Fizic

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail