Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Disciplina

Profesorii mei spun ca fara disciplina nu exista libertate. Practica Qigong şi tot ceea ce predau eu pot sa ne dea o mare libertate faţă de multe lucruri care ne ingradesc, dar pentru a pune în practică tehnicile şi învăţătura e nevoie de multă disciplină. Practicând constant putem deveni liberi din punct de vedere al sănătăţii (să nu depindem de sistemul medical şi nici măcar de industria alimentară), liberi să alegem liniştea indiferent de situatie, liberi de probleme financiare (practica include şi măiestia intenţiei care poate fi folosita pentru a ne descurca în viaţă). Practicând rar şi prost, nu vom face decât să stăm pe loc. Singurul progres va fi în stăpânirea exerciţiilor, dar până când nu le facem constant mai multe zile la rând, rezultatele nu vor apărea.

Totusi, este foarte important de înţeles că disciplina nu înseamnă a ne forţa să facem ceva; disciplina înseamnă folosirea corectă a energiei. Cine înţelege cu adevărat acest lucru dă dovadă de disciplină cu uşurinţă. Îi este mai uşor să acţioneze aşa decât să irosească energia şi să piardă timpul.

Cărţile lui Castaneda, dar şi mulţi profesori minunaţi cu care am studiat, m-au ajutat să înţeleg acest lucru şi să îl pun în practică. Prin urmare, voi vorbi aici despre cum putem să dezvoltăm disciplina înţelegând cum să utilizăm corect energia, în speranţa că voi putea transmite, chiar şi online, măcar o parte din esenţa acestui mod de a fi. Ca şi consilier, eu pot ajuta fiecare persoană să găsească propriul său mod de a se motiva şi a fi disciplinat. Dar ca şi profesor de Qigong, susţin că există un mod corect de a înţelege disciplina, fără de care tentaţia de a irosi energia va continua să apară oricâte tehnici mentale am aplica. Acest mod corect apare intuitiv şi spontan în momentul în care înţelegi, din ce în ce mai profund, dinamica energiei şi gestionarea ei eficientă. Prin acest articol încerc să îl sugerez, să “arăt” în direcţia lui prin următoarele paragrafe, deşi cred că discutarea acestui subiect faţă în faţă ajută mult mai mult.

Câte puţin în fiecare zi

De fiecare dată când începem ceva, mai ales o practică de genul Qigong sau Reiki, este important să practicăm constant, câte puţin în fiecare zi. Acest lucru ne ajută să observăm cum creşte treaptat, dar sigur, abilitatea noastră de a face acel lucru, cum apar rezultatele şi ne dă o satisfacţie greu de obţinut dacă facem câte o oră şi jumătate o dată pe săptămână.

Acţiunea corectă trebuie să apară spontan

În articolul “Cum luăm decizii folosind armonia organelor interne, am explicat că doar atunci când acţionăm natural, acţiunea poate decurge fluid şi noi să rămânem echilibraţi. E necesar să acţionăm înţelept, dar şi spontan. Dacă acţionăm înţelept pentru că ştim la nivel mental care e acţiunea corectă, lucrurile nu vor merge neapărat bine. Dacă acţionăm spontan, dar învăţăm din experienţa pe care o declanşăm, avem şanse ca data viitoare să acţionăm mai înţelept, dar fără să trebuiască să ne gândim. Ne va veni spontan să acţionăm corect, fără efort. La fel şi în cazul disciplinei. S-ar putea să ştim ce trebuie să facem, dar dacă ne vine să pierdem timpul, să consumăm un aliment pe care am vrea să-l evităm sau să urmărim un serial, e nevoie uneori să facem acele lucruri, dar să ne observăm pe noi înşine. Nu putem corecta un comportament de tipul amânare cu forţa minţii.

Dacă ne impunem să ne abţinem de la ceva, cum ar fi un obicei alimentar nedorit sau serialele TV, comportamentul va reveni, sau va apărea un alt comportament care ne va irosi timpul. Calea naturală este să ne dăm voie să facem prostia, dar să ne observăm pe noi înşine, şi în acelaşi timp să găsim moduri de a face ceea ce e important astfel încât să ne vină natural. Să găsim plăcerea de a face lucrurile importante, nu să ne forţăm. Dacă nu ne face plăcere să facem un lucru important, dar simţim tentaţia de a face o acţiune inutilă, înseamnă că nu am înţeles cu adevărat că primul lucru e important, iar a doua acţiune e inutilă.

Înţelegerea unui lucru nu e ceva mental

Calea pe care o descriu aici se bazează pe dorinţa de a înţelege mai profund ce e important şi ce e inutil, nu de a ne forţa să facem ceea ce ne gândim raţional că e important.

De aceea, una din chei este să nu credem că am înţeles deja ceva, atâta timp cât nu acţionăm în virtutea acelei înţelegeri. Uneori poate ajuta să mai auzim o dată acel lucru de la un om care trăieşte acel principiu în fiecare moment din viaţa lui. Astfel, el ne poate transmite o parte din înţelegerea lui profundă, nerostită.

Vibraţia determină motivaţia noastră de a face ceva care să ne ridice

Vibraţia noastră determină cum vedem lumea şi cum tindem să acţionăm. Ea determină şi nivelul şi calitatea informaţiilor pe care le putem mânui în orice moment. Mai sus am vorbit despre înţelegere. Totuşi, chiar dacă am înţeles un lucru (la nivel profund), pentru a-l putea folosi e nevoie să ne menţinem vibraţia la nivelul la care era atunci când am înţeles acel lucru. Dacă nu, el va rămâne acolo în profunzime. Dar s-ar putea să nu ne mai vină să îl folosim până când nu ne ridicăm vibraţia din nou.

Cine ne papă zilnic energia şi de ce?

În timp ce acţionăm inconştient, căzând pradă dorinţelor împrăştiate şi poftelor de toate felurile, atragem în jurul nostru o serie de “paraziţi” care se hrănesc cu energia noastră. Aceştia ne determină să alergăm după câte o acţiune sau obicei inutil (să bem repede o cafea proastă, de exemplu) pentru a “scoate” din noi o cantitate de energie sub forma unei emoţii de moment, un moment de plăcere sau euforie care de obicei este incomplet şi ne lasă nesatisfăcuţi la sfârşit. Dar acea emoţie, acea energie care iese din noi, este folosită de paraziţi care apoi ne alimentează aceste porniri ca să poată folosi în continuare energia noastră. Cum scăpăm de aceşti paraziţi?

Profesorul care m-a învăţat cel mai mult despre păstrarea energiei şi Nei Gong folosea următoarea metaforă: dacă eu aş fi un copac şi tu ai fi un om, şi ai vrea să-mi furi fructele, cum pot să te opresc?

Răspunsul este, evident, că dacă vreau să te opresc să-mi iei fructele, trebuie să le fac otrăvitoare.

Astfel, pentru a scăpa de paraziţi, noi trebuie să facem ca energia nostră să aibă o calitate care nu este pe placul paraziţilor, iar această calitate este dată numai de disciplină. Prin disciplină, energia noastră devine ne-palatabilă pentru paraziţi, care nu au de ales decât să ne lase în pace. În acel moment, un aspect de o calitate superioară al aurei noastre energetice, numită de Castaneda “strălucirea conştiinţei”, începe să se refacă uşor-uşor. Ce este această strălucire a conştiinţei?

Strălucirea conştiinţei

Strălucirea conştiinţei este o calitate specială a energiei noastre. Pe căile şamanice, se spune că aceastră strălucire este la început foarte mică, sub nivelul gleznelor, dar odată cu disciplina, ea începe să crească treptat învăluind întregul corp. În momentul acela, energia noastră inaccesibilă paraziţilor şi în acelaşi timp, ne face extrem de atrăgători pentru oamenii care rezonează cu noi şi sunt pe un nivel de vibraţie similar.

Vă invit să citiţi în cărţile lui Castaneda despre strălucirea conştiinţei sau “the glow of awareness”.
Citirea unor cărţi cum sunt acestea, sau “The Opening of the Way” de Isha Schwaller de Lubicz, cărţi cu o mare putere de produce transformări în cel care le citeşte, poate ajuta foarte mult în înţelegerea şi dobândirea disiplinei.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Acţiune şi strategii
Subscribe
Notify of

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

CADOU PENTRU TINE:

Abonează-te la newsletter și vei primi prima parte din 3 cursuri: cel cu pozițiile pentru creșterea energiei din Qigong, cel cu 22 de tehnici de respirație pentru energie, echilibru și prosperitate și cel de Wuji Gong (o serie de mișcări creată de fondatorul Tai Chi-ului).

Da, sună bine!
Urmărește pagina de Facebook

Subiecte abordate

Ai vreo întrebare pentru mine? Mergi la Contact.

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail

0
Ai intrebari sau curiozitati? Scrie in comentarii!x
()
x