Despre Qigong (Chi Kung) - Adu energie, liniște și bucurie în viața ta

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Adu energie, liniște și bucurie în viața ta, prin Qigong

Prin cultivarea energiei si linistii, cultivam sanatatea si cauzele fericirii.

Qigong este arta de a lucra cu energia. Scris uneori și Chi Kung (știu, este tot “chineză” pentru tine :D), se pronunță “ci kung”. Primul cuvânt înseamnă energie vitală. Și tu ai această energie, chiar dacă poate nu ai simțit-o niciodată. Este interesant că același cuvânt înseamnă și energie și respirație în chineză. Al doilea cuvânt înseamnă măiestrie sau abilitatea de a lucra cu această energie.

În Qigong există cam toate genurile de exerciții pe care ți le poți imagina. De la poziții statice la mișcări complexe și tehninci de respirație. Și meditația face parte din practica Qigong. Deci nu avem un singur exercițiu sau set de exerciții. Dar reține că esențialul este faptul că lucrezi cu energia. Contează mai puțin prin ce tehnică. Ce înveți este cum să:

  1. te echilibrezi, ca să ai o stare de liniște, pace și relaxare
  2. îți crești energia vitală, ca să fii mereu în formă
  3. faci ca energia să curgă natural, ca să nu apară blocaje care duc la boli
  4. faci ca fiecare organ intern să aibă suficientă energie, ca să poată funcționa bine
  5. echilibrezi relațiile dintre organele interne, ca să echiilbrezi emoțiile și mintea

La nivel avansat, odată ce corpul fizic este sănătos și puternic, surplusul de energie te ajută să ai o viață spirituală mai bogată: te bucuri mai mult de viață, apare intuiția, apare liniștea, poți să-i ajuți pe alții și poți să îți întărești conexiunea cu spiritul tău.

Având la bază principiile Medicinei Chineze şi cunoaşterea lor despre meridiane, organele interne şi fazele transformării energiei, Qigong se practică de mii de ani. Poate chiar peste 5000. Este o cale a echilibrului şi a armoniei cu natura şi propriul corp.

Un principiu esențial în Chi Kung este conectarea cu Cerul şi cu Pământul. Când aduci aceste energii în interiorul tău și le armonizezi, te simți mai echilibrat și mai sigur pe tine. De obicei, după practica de acumulare a energiei se aduce această energie în abdomenul inferior. Acolo se consideră că este un rezervor de energie (numit Tantien sau ocean de Chi) unde poți să o păstrezi. Când ai suficientă energie în acest centru, te simți mai pregătit să faci față oricărei situații, chiar și unei situații de urgență, cum ar fi atunci când te întâlnești cu ursul în pădure. Mai există și un alt centru la nivelul pieptului, care ține de compasiune, și unul la nivelul capului, care ține de înțelepciune și intuiție.

Etapele practicii ar putea fi clasificate astfel:

  1. Deschidere (Curăţare + Relaxare)
  2. Aspirarea energiei
  3. Deplasarea energiei
  4. Alchimia internă (Nei Kung)

Întâi ne deschidem spre energie, iar pentru asta ne curăţăm de energia stagnantă şi ne relaxăm. Apoi putem aspira energia benefică şi să o deplasăm pe anumite trasee, ceea ce ne curăţă şi ne deschide şi mai tare. Energia ne ajută în tot ce facem în viaţă. După ce cultivăm energia în tot corpul, stocăm energia în Tan Tien sau rezervorul din abdomenul inferior şi urmează sublimarea energeiei în scopuri mai înalte, prin alchimie internă (NeiGong).

Află mai multe despre principii, tehnici și benefici, sau încearcă și tu

Ești curios de ce site-ul se numeşte Nei Qi Gong? Acel “nei” înseamnă pur și simplu intern. Prin aceste practici avem grijă de interiorul nostru: să avem energie, să fim echilibrați, să trezim abilitățile la nivelul lor maxim, etc.

Există mai multe tipuri de Qigong (Taoist, Medical, Militar, etc.) şi multe şcoli care au anumite exerciţii specifice, dar esenţa este simplă şi este aceeaşi.

Cele două aspecte cheie în practica Qigong sunt adunarea energiei şi stabilizarea ei. După ce adună energia trebuie neapărat să o liniştim astfel încât ea să se ducă acolo unde trebuie şi să nu rămână doar în partea de sus a corpului. Dacă intrăm într-o stare de linişte, toate meridianele se deschid şi se relaxează iar energia poate curge în mod natural şi să ajungă în Dantien (centrul din abdomenul inferior), de unde corpul îşi va la mereu atât cât are nevoie. De asemenea, există metode de contemplare a acestui centru energetic, sau de relaxare şi de observare a corpului pentru a intra astfel în meditaţie şi a permite energiei să se stabilizeze în mod natural.

Întrebări frecvente despre Qigong (Chi Kung)

Am înțeles ce este Qigong, dar care-i treaba cu “Nei Gong”?

Am putea spune că Qi Gong înseamnă lucrul cu energia în tot corpul, iar Nei Gong înseamnă lucrul numai în interiorul abdomenului inferior, unde se află un rezervor de energie special numit Dantien.

Există și o practică numită “nei gong”, dar făcută ca la carte, este mai avansată și nu toți practicanții au nevoie să o practice sau disciplina necesară să reușească. La cursurile mele am grijă să le explic elevilor ce anume trebuie să știe ca lucrurile să meargă bine. Dar dacă te interesează poveștile fascinante despre maeștrii din trecut, cum ajungeau ei la abilități deosebite și cum se băteau între ei ca să dovedească cine este mai bun, cartea Magul din Java îți poate da mai multe lămuriri, precum și filmul Street Fighter: Assasin’s Fist (este efectiv un film despre alchimia internă).

Seria de mișcări pe care o predau, Wuji Gong, se spune că a fost creată de unul din cei mai avansați maeștri de Nei Gong din toate timpurile. Cartea Magul din Java (deși nu are legătură cu Wuji Gong) spune că el ar fi fost chiar cel mai avansat din toate timpurile.

Care este diferenţa dintre Qigong şi Tai Chi?

Tai Chi-ul a fost creat ca un stil de luptă şi se practică acum pentru sănătate. El are efecte asupra sănătăţii pentru că mişcă energia prin corp și deschide meridianele. Nu neapărat toate meridianele. Qigong, în schimb, conține și tehnici în care echlibrezi energia unui anumit organ, echilibrezi felul în care organele interne comunică unul cu celălalt, etc. Poți să extragi energia bolnavă dintr-un anumit loc și să o scoți din corp, sau poți să transformi energia nagativă în energie pură, benefică sănătății. Qigong include și meditația care te ajută să îți liniștești mintea. Meditația se consideră că duce la apariția înțelepciunii. Starea de liniște duce la apariția unor acțiuni inspirate. Și Tai Chi-ul se practică într-o stare de liniște, este un fel de “meditație în mișcare”, dar nu este chiar același lucru. Poți să faci Tai Chi foarte bine și să poți arunca un adversare cu o mișcare foarte ușoară, dar să nu poți să îți oprești mintea.

Avantajul Tai Chi-ului este pentru oamenii care au probleme de stagnare a energiei la nivelul ficatului şi splinei, pentru că pompează energia cu mai multă putere prin corp. Acesta nu este însă singurul mod de a rezolva problema. Tai Chi-ul este foarte frumos. Dar, pentru că oamenii n-au răbdare să înveţe, prefer să predau o serie de mişcări mai simplă, numită Wuji Gong. Este similară din toate punctele de vedere, dar eu o percep ca fiind mult mai puternică. Ea a fost creată special pentru sănătate. Totuși Tai Chi-ul, fiind mai greu de învăţat, ne ajută să ne dezvoltăm inteligenţa de mişcare, realizând noi conexiuni neuronale. Dar la fel o face și dansul, și snowboard-ul, și cântatul la flaut. Citeşte mai multe despre practica Wuji Gong şi despre Tai Chi.

Ceva interesant legat de numele acestor practici: dacă scrii Qigong sub forma Chi Kung, acel Chi nu este același cuvânt cu cel din “Tai Chi”. Tai Chi nu înseamnă “marele Chi”. Înseamnă marea armonie (între Yin și Yang, feminin și masculin dacă vrei). Numele complet al artei marțiale este “Tai Chi Chuan”, unde Chuan înseamnă pumn sau box. Este “boxul marii armonii” sau “stilul de luptă care folosește principiul armoniei dintre Yin și Yang”. Și se pronunță “tai gi ciuen” sau, în funcție de dialect, poate fi și “tai ți” sau “tai dzi”.

Există contraindicaţii în practica Qigong?

Întrucât este puternic, Qigong-ul poate avea efecte diferite în funcţie de modul în care-l folosim. De aceea e important să punem accentul şi pe echilibru atunci când ne creştem energia. Altfel, energia poate să ne facă mai agitaţi şi poate să ne accentueze blocajele energetice. Acest lucru nu se poate întâmpla însă decât dacă nu ţinem cont de recomandările despre drumul corect în Qigong.

De asemenea, în Qigong putem lucra într-un mod mult mai blând, cu lumină în loc de energie. Ca şi atunci când ne rugăm sau când facem Reiki, putem aduce o energie mult mai subtilă, noi o numim lumină, care vindecă şi echilibrează fără să poată face rău. În anumite cazuri e mai bine să lucrăm întâi cu lumină şi nu cu energie.

De unde știm că funcţionează Qigong-ul?

Pe lângă faptul că este vechi de peste 5000 de ani, personal știu că funcţionează pentru că văd efectele la toţi elevii mei şi la mine. Ne ajută să fim mai în formă toată ziua şi să nu ne îmbolnăvim. Ne ajută să fim mai rezistenţi la frig, la efort şi de asemenea, faca ca anumite influenţe nefavorabile care ar trebui să ne afecteze, conform astrologiei Chineze sau Europene, să nu ne afecteze. Qigong-ul funcţionează pe aceleaşi principii ca şi acupunctura care este acum practicată în multe spitale.

În plus, pe lângă efectele benefice ale lucrului cu energia, putem simți chiar energia în sine, la modul concret. Eu o simt. Mie mi-a luat 2 ani până am început să simt (și până am întâlnit profesorii care mi-au arătat realmente cum să o simt), dar am văzut că mulți elevi de-ai mei simt energia chiar de la prima sesiune, chiar și elevii care nu au mai practicat înainte tehnici energetice.

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail

0
Ai intrebari sau curiozitati? Scrie in comentarii!x
()
x