Dantienul inferior (Xia Dantien) - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Dantienul inferior (Xia Dantien)

Dantien-ul inferior (Xia Dantien) este cel mai important centru energetic pentru stocarea energiei vitale. Fiind unul din cei mai importanţi centri ai corpului, el nu este folosit doar în Qigong. În practicile energetice japoneze (Reiki, HaDo), este numit Hara. Când mergeam la antrenamentele de Karate, la începutul fiecărui antrenament respiram şi ne imaginam un fir de lumină care mergea către acest centru şi îl umplea. De asemenea, în practicile şamanice şi în Hermetism se cunoaşte foarte bine acest centru.

În Qigong, aproape după fiecare tehnică, excesul de energie se direcţionează către Dantien-ul inferior. Aici putem stoca o cantitate aproape infinită de energie care, ulterior, poate fi folosită pentru a hrăni centrii superiori. La început însă, o condensăm în Dantien pentru a putea să o păstrăm în siguranţă. Energia Chi are tendinţa să ascensioneze şi să evadeze, iar dacă se ridică la nivelul pieptului, tinde să accentueze orice emoţii întâlneşte acolo. Dacă suntem agitaţi sau avem multe dorinţe, excesul de energie ni le va amplifica. Dacă energia urcă la nivelul capului, e posibil să ne doară capul. De aceea, e important să avem în vedere două aspecte: starea de linişte şi coborârea energie în partea de jos a corpului şi în Dantien.

Când exersăm având o stare de linişte, o parte din energia acumulată prin practică se va duce în mod natural în tot corpul, în organele interne şi în oase, stocându-se acolo, dar ceea ce este prea mult şi nu poate fi distribuit eficient în tot corpul, se dirijeaă în mod deliberat în Dantien.

Concentrarea energiei în Dantien se face în principiu prin atenţie, adică vom lăsa atenţia să se odihnească în acest centru. Principiul de bază este că energia urmează atenţia sau conştiinţa. Există şi anumite moduri de a mişca energia în acest centru pentru a îl consolida, precum şi o poziţie în care putem aşeza palmele. De asemenea, există o poziţie statică în picioare (Zhuang) prin care acumulăm energia direct aici. Poziţia arată ca şi cum am ţine mîinile pe un balon mare aflat în zona abdomenului, cu palmele orientate spre abdomen. După cum vedeţi, există multe şmecherii şi reglaje fine pentru a face ca energia Chi acumulată în timpul exerciţiilor să nu se risipească, ci să se acumuleze de la o zi la alta.

Stocarea Chi-ului de la o zi la alta este un aspect esenţial şi o provocare majoră pentru practicanţii care nu au un maestru adevărat care să-i îndrume. Eu însumi sunt doar un practicant mai avansat şi profesor pentru cei care mă aleg. Totuşi, cu toate că nu sunt un maestru, am avut marele noroc să primesc nişte informaţii şi metode foarte avansate de la profesori foarte buni, iar înţelegerea aceasta mă ajută să-i îndrum pe alţii sau măcar să-i trimit acolo unde este nevoie, după caz.

Întrebarea pe care sper că şi-o pun mulţi este: “cum îmi dau seama dacă energia se acumulează şi rămâne în Dantien?”. Răspunsul este simplu: dacă practicaţi serios şi vedeţi că nivelul vostru energetic sau vitaltiatea voastră este aceeaşi pe măsură ce trec săptămânimle şi lunile, atunci probabil că nu acumulaţi. În acest caz, puteţi apela la un maestru care are capacitatea să facă diagnostic, sau puteţi discuta cu cineva ca mine şi să aplicăm tot ceea ce ştiu eu, după care dacă tot nu se acumulează, aveţi nevoie de un profesor cu o foarte mare putere, care poate să vă repare Dantien-ul şi să vă înveţe cum să lucraţi singuri cu el. Şi eu ştiu cum putem lucra cu Dantien-ul, dar sunt anumite manevre pe care nu am cum să vi le transmit decât teoretic. Adică mie îmi ies, dar nu pot să le dau mai departe decât ca teorie. Sunt tehnici pe care e nevoie să ţi le arate cineva care a atins un grad de măiestrie în acea tehnică, nu doar cineva căria îi iese acea tehnică pentru sine.

Mai este un aspect important legat de aducerea energiei în exces în Dantien: Micul circuit ceresc. Este vorba de un circuit format din două meridiane speciale (sau extra-meridiane) care formează o buclă închisă, unul urcând pe coloană şi terminându-se în vârful limbii, iar celălalt începând deasupra buzei buzei superioare şi mergând în jos până în perineu unde se uneşte cu celălalt. Practica deschiderii acetui circuit esenţial este unul din exerciţiile de bază din Qigong, regăsite în toate şcolile sub o formă sau alta. Dacă acest circuit funcţionează cum trebuie, atunci energia în exces ar trebui să-şi găsească drumul mult mai uşor către Dantien.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Energie
Subscribe
Notify of

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Urmărește pagina de Facebook

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail

0
Ai intrebari sau curiozitati? Scrie in comentarii!x
()
x