This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
6 lecții din cursul online – Tehnici de respiratie Yoghine, Tibetane si Hermetice
În această pagină poți vedea 6 tehnici din cursul meu online care are 22 de tehnici de respirație: 12 tehnici yoghine și hermetice și o serie de 10 respirații tibetane.
Atentie! Poti sa reglezi calitatea video! Clipurile sunt pe Youtube. Poti alege calitatea video de la acea rotita dintata din dreapta jos. Daca ai o conexiune mai slaba, e posibil sa iti arate clipul la cea mai joasa calitate, chiar daca tu de fapt ai putea sa il vezi la calitatea 720p de exemplu.
Tehnici care se pot face din mers
Fiecare din cele două tehnici e foarte utilă într-o situație specifică.
1. Respiratia pe pasi pentru incarcarea cu energie si esență
Aceasta tehnica se face din mers si e un mod bun de a ne incarca energetic atunci cand mergem printr-un loc incarcat precum un parc dupa ploaie sau o padure, mai ales daca nu avem timp sa practicam sa nu ne simtim inca pregatiti sa incepem practica.
Atentie – poti face aceasta tehnica si atunci cand te indrepti spre serviciu, nu doar in parc. Mai ales daca drumul tau trece pe stradute, printre blocuri unde sunt multi copaci. In aceasta tehnica nu respiram mai profund decat de obicei.
Clipul este lung! Esenta tehnicii este pur si simplu sa inspiri si sa expiri in rimtul pasilor, alegand un numar par, cum ar fi 6 pasi si sa dai putin umerii pe spate pentru a deschide mai mult meridianul plamanilor.
Dar ceea ce explic aici este ca sa iti vina sa practici si sa intelegi mai bine importanta incarcarii cu energie dimineata devreme, in aer liber.
2. Respiratia focului
O tehnica mai “intensa”, care nu e neaparat recomandata pentru oricine sau de facut la oras, dar care poate fi foarte benefica daca este facuta la munte sau intr-un loc curat, pentru deschiderea meridianelor.
Ea nu este recomandata daca ai hipertensiune, posibil si in cazul anumitor probleme de inima, atunci cand ai hernie de disc sau pentru femeile la menstruatie sau in timpul sarcinii. Daca ai dubii, e bine sa te consulti cu un medic sau osteopat.
Tehnici care folosesc ritmul respiratiei
Sunt tehnici care se bazeaza pe ritmul respiratiei, in sensul ca respirăm noramal, nu facem ceva deosebit cu respirația, dar in schimb reglam durata inspiratiei, expiratiei si a apneei (pe plin si pe gol).
3. Respiratia patrata
Ea iti aduce echilibru si calm si te pregateste pentru a face fata mai usor stresului. O practica si unii membri ai trupelor speciale si exista chiar si un fost comandant de Navy SEALs (Mark Divine) care o preda, atat este de importanta.
Aceasta e tehnica pe care eu o practic in general dimineata, inainte sa mananc, fiind una din primele tehnici care m-au ajutat pe mine sa imi creez o rutina de practica de care sa ma tin aproape in fiecare zi, cu placere si cu usurinta.
4. Respiratia tactică sau parasimpatică (4-8)
5. Respiratia bioenergetică (7-1-7-1)
Tehnici unde puterea vine din FELUL în care respirăm
Ele ne aduc o cantitate mai mare de energie fara ca eficienta sa depinda de puterea noastra de vizualizare, dar, in schimb, e nevoie sa ne perfectionam tehnica.
6. Respiratia răcoritoare sau Shitali Pranayama
7. Respirația coloanei
8. Tehnica Rebirth
Tehnici care aduc energie vitală sau de alte tipuri
Ele te ajută să aduci energia de care ai nevoie pentru vindecare, prosperitate și echilibru și se bazează pe inteție. Și ele sunt tehnici în care respirăm normal.
9. Aspirarea energiei vitale din toate directiile prin toti porii
10. Aspirarea unei energii specifice: energia prosperitatii
11. Deblocarea unor trasee prin respiratie: “respiratia banilor”
12. Lucrul cu elementele (o tehnică avansată)
Pasii pregatitori:
– stai cu spatele drept într-o poziție relaxată, fie intr-o asană fie pe marginea scaunului
– îți delimitezi spațiul sacru printr-un cerc de lumină albă desenat mental, începând din față, spre dreapta, spate și înapoi în față
– poți spune Eu sunt Cel ce sunt
– este ca și cum tu ești în mijlocul elementului Universal Foc (respectiv Apă etc.)
Metoda 1:
– Inspiri elementul din toate direcțiile prin toți porii
– Pe expir contempli interiorul corpului ca să se acumuleze elementul
– După ce ai terminat cele 7 respirații sau mai multe de acumulare, expiri elementul înapoi în univers cu intenția de a rămâne într-un echilibru perfect (inspiri doar aer și pe expirație vizualizezi cum expiri elementul)
Metoda 2:
– faci doar 7 respirații, dar nu mai expiri elementul după ce l-ai acumulat
– ai intenția să inspiri exact atât cât ai nevoie din acel element ca să… (spui intenția)
– inspiri elementul din toate direcțiile prin toți porii
– pe expir contempli interiorul corpului
Cum trebuie să vizualizezi elementele și ce senzații ar trebui să apară (inițial poți doar să ți le imaginezi):
Focul – roșu, senzația de căldură
APa – albastru-verzui, senzația de răceală
Pămânutul – un maro de o nuanță plăcută pentru tine, senzația de greutate
Aerul – albastru deschis, senzația de ușurime.
Notă – în cartea Inițiere în Hermetism, culorile pentru pământ sunt galben, gri sau negru. În orice caz, Franz Bardon spune că simțul tactil este mai important, iar culorile pot fi folosite doar dacă te ajută, la început. El spune “După ce a practicat aceste exerciţii pentru o perioada mai lungă de timp, fiecare student trebuie să poată produce, când vine vorba de elementul Foc, de exemplu, o căldură atât de mare încât şi un termometru ar indică o stare de febră.”.
Cele 10 respiratii tibetane
Aceste tehnici pe care le-am invatat de la Adrian Bajenaru si care se regasesc si in cartea lui, Respiratia Primordiala, fac parte dintr-o serie de 10 respiratii si se pot face toate de 7 ori, desi personal prefer sa le fac de 3 ori, momentan. Ele sunt puternice, usor de practicat si se bazeaza de obicei pe asocierea respiratiei cu o miscare a corpului, cu exceptia unora in care modul in care respiri este elementul principal, cum sunt primele doua.
In majoritatea tehnicilor, inspiram pe nas, puternic si expiram pe gura cu sunetul “Hoooooo”. Cu exceptia primei si ultimei tehnici.
Atenție – majoritatea acestor tehnici se bazează pe o MIȘCARE făcută împreună cu respirația – sau în timp ce ne ținem respirația.
Poti vedea gratuit respiratia a 4-a, una din preferatele mele:
4. Respiratia “Creatorul aurei”
Bonus:
Voi adauga si cateva lucruri extra, cum ar fi sunetul vindecator al plamanilor, un exercitiu care stimuelaza un punct care ne ajuta sa respiram mai profund etc.
Recomandari de tehnici suplimentare
Aici îți recomand și alte tehnici pe care sa le explorezi pentru alte scopuri, de exemplu cand vrei sa fii mai creativ(a) la un instrument muzical.
1. Pentru creativitate, iti recomand respiratia “oceanica” sau “Ujjaji”.
2. Pentru stari de anxietate sau pentru astm, exista o respiratie numita Buteyko, ce implica a-ti tine respiratia cat mai mult pe gol, inainte de a trage aer in piept. Unul din profesorii mei o numea respiratia sufletului si spunea ca atunci cand ti-e frica, e important sa iti tii respiratia pe gol, pentru ca in acele momente respira sufletul.