Cursul de respiratie – prima parte

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Cursul de respiratie – prima parte

Atentie! Primele 4 clipuri vor ramane mai mult timp. Dar dupa ce incep sa le pun pe urmatoarele, oricare din ele poate sa dispara dupa 3 zile sau mai mult, pentru ca vreau ca cei interesati sa se uite, nu sa amane pentru “alta data”. Daca iti notezi o tehnica, o poti practica toata viata chiar si fara sa te mai inscrii la curs.

Poti sa reglezi calitatea video! Clipurile sunt pe Youtube. Poti alege calitatea video de la acea rotita dintata din dreapta jos. Daca ai o conexiune mai slaba, e posibil sa iti arate clipul la cea mai joasa calitate, chiar daca tu de fapt ai putea sa il vezi la calitatea 720p de exemplu.

Cine va dori sa aiba cursul mai mult timp poate sa se inscrie SI poate sa ceara ca o lectie pe saptamana sa fie refacuta intr-un alt format, ca sa se auda mai bine. Si atunci vor exista 2 variante de lecftie.

Mie unuia imi place mult formatul asta pentru ca locul in care inveti sau afli prima data o tehnica poate sa iti ramana in minte si sa iti VINA sa practici.

Pentru ca asta este specialitatea mea – iti arat cu sa iti vina sa faci ceea ce tu iti doresti sa faci, dar ti-e lene.

I. Tehnici care se pot face din mers

Fiecare din cele două tehnici e foarte utilă într-o situație specifică.

1. Respiratia pe pasi pentru incarcarea cu energie si esență

Aceasta tehnica se face din mers si e un mod bun de a ne incarca energetic atunci cand mergem printr-un loc incarcat precum un parc dupa ploaie sau o padure, mai ales daca nu avem timp sa practicam sa nu ne simtim inca pregatiti sa incepem practica.

Atentie – poti face aceasta tehnica si atunci cand te indrepti spre serviciu, nu doar in parc. Mai ales daca drumul tau trece pe stradute, printre blocuri unde sunt multi copaci. In aceasta tehnica nu respiram mai profund decat de obicei.

2. Respiratia focului

O tehnica mai “intensa”, care nu e neaparat recomandata pentru oricine sau de facut la oras, dar care poate fi foarte benefica daca este facuta la munte sau intr-un loc curat, pentru deschiderea meridianelor.

Ea nu este recomandata daca ai hipertensiune, posibil si in cazul anumitor probleme de inima, atunci cand ai hernie de disc sau pentru femeile la menstruatie sau in timpul sarcinii. Daca ai dubii, e bine sa te consulti cu un medic sau osteopat.

Tehnici care folosesc ritmul respiratiei

Sunt tehnici care se bazeaza pe ritmul respiratiei, in sensul ca respirăm noramal, nu facem ceva deosebit cu respirația, dar in schimb reglam durata inspiratiei, expiratiei si a apneei (pe plin si pe gol).

3. Respiratia patrata

Ea iti aduce echilibru si calm si te pregateste pentru a face fata mai usor stresului. O practica si unii membri ai trupelor speciale si exista chiar si un fost comandant de Navy SEALs (Mark Divine) care o preda, atat este de importanta.

Aceasta e tehnica pe care eu o practic in general dimineata, inainte sa mananc, fiind una din primele tehnici care m-au ajutat pe mine sa imi creez o rutina de practica de care sa ma tin aproape in fiecare zi, cu placere si cu usurinta.

4. Respiratia tactică sau parasimpatică (4-8)

5. Respiratia bioenergetică (7-1-7-1)

Tehnici unde puterea vine din FELUL în care respirăm

Ele ne aduc o cantitate mai mare de energie fara ca eficienta sa depinda de puterea noastra de vizualizare, dar, in schimb, e nevoie sa ne perfectionam tehnica.

6. Respiratia răcoritoare sau Shitali Pranayama

7. Respirația coloanei

8. Tehnica Rebirth

Gasesti mai multe clipuri cu fondatorul, Leonard Orr. Varianta in care demonstreaza respiratia pe gura nu am mai gasit-o, insa aici e un clip in care demonstreaza varianta pe nas si iti arata un tipar de respiratie in plus – 4 respiratii scurte si una lunga.

Tehnici care aduc energie vitală sau de alte tipuri

Ele te ajută să aduci energia de care ai nevoie pentru vindecare, prosperitate și echilibru și se bazează pe inteție. Și ele sunt tehnici în care respirăm normal.

9. Aspirarea energiei vitale din toate directiile prin toti porii

Atenție – în această tehnică nu aspirăm energia propriu-zis prin respirație, deși coordonăm respirația cu intenția de aspirare a energiei. Noi aspirăm energia prin imaginație! De aceea, poți face această tenică și într-o intersecție aglomerată, pentru că te poziționezi ca și cum tu ești în centrul universului.

10. Aspirarea unei energii specifice: energia prosperitatii

11. Deblocarea unor trasee prin respiratie: “respiratia banilor”

12. Lucrul cu elementele (o tehnică avansată)

Acest clip va aparea probabil ultimul, asa ca grabeste-te sa le vezi pe celelalte, pentru ca o sa scot mai mutle din ele inainte sa il pun pe acesta. Il las la urma intrucat este un subiect mai delicat si o tehnica avansata. In principiu, eu sunt dispus sa iti spun si acum si daca ma intrebi mai tarziu, ceea ce stiu eu despre lucrul cu elementele, dupa ce am studiat aceste practici si la cursuri, dar si ca traducator al celor 4 carti scrise de Franz Bardon, ca sa poti testa si tu. Nu este o tehnica pe care eu sa fi pus accentul o perioada lunga de timp, desi, evident, am practicat-o.

Cele 10 respiratii tibetane

Aceste tehnici pe care le-am invatat de la Adrian Bajenaru si care se regasesc si in cartea lui, Respiratia Primordiala, fac parte dintr-o serie de 10 respiratii si se pot face toate de 7 ori, desi personal prefer sa le fac de 3 ori, momentan. Ele sunt puternice, usor de practicat si se bazeaza de obicei pe asocierea respiratiei cu o miscare a corpului, cu exceptia unora in care modul in care respiri este elementul principal, cum sunt primele doua.

In majoritatea tehnicilor, inspiram pe nas, puternic si expiram pe gura cu sunetul “Hoooooo”. Cu exceptia primei si ultimei tehnici.

Iti atrag atentia ca exista si o tehnica mai simpla inrudita cu prima respiratie, in care respiram doar pe una dintre nari, numita Anulom Vilom:
– pentru energizar sau re-trezirea chefului de viata, putem respira doar pe nara dreapta
– pentru calm si relaxare, calmarea gandurilor agitate, putem respira pe nara stanga.

1. Respiratia alternativa pe nari (o varianta)

Numarul de secunde (sau timpi) pe care respiram nu este batut in cuie. Poti de asemenea sa inspiri pe 6 timpi si sa expiri pe 6 timpi.

Aceasta respiratie poate fi gasita si sub numele de “nadi shodana”, dar asa cum spun si in clip, exista mai multe variante (chair si in tibet). Ea aduce calm si ne echilibreaza, lucrand asupra celor doua canale numite Ida si Pingala.

Atentie! In aceasta tehnica nu expiram cu sunetul “Hooo” asa cum am spus ca facem in majoritatea tehnicilor din aceasta serie, ci tot pe nas. Din moment ce expiram pe una dintre nari, sper ca acest lucru sa fie evident.

2. Respiratia revigoranta

Aceasta este tehnica in care retinem aerul cel mai mult, ideal 30 de secunde (daca poti). Ai grija ca, daca faci aceasta tehnica intr-un loc in care este mult mai multa enregie (decat esti tu obisnuit(a)), e posibil sa te ia ameteala. Mie asa mi s-a intamplat la Brasov, cand am practicat la Pietrele lui Solomon, unde nu am putut sa imi tin respiratia atat de mult cat o fac in Bucuresti.

3. Respiratia “supercreierului”

4. Respiratia “Creatorul aurei”

5. Respiratia invincibila

6. Respiratia vibranta

9. Respiratia “imortalitatii”

Aceasta respirație energizează chakrele și stimulează întregul sistem endocrin. Se spune că ea stimulează și energia Kundalini.

Există două variante:

Cea mai amplă, în care facem două mișcări pe apnee:
1. Aplecăm capul și dăm capul pe spate, de 3 ori
2. Ne aplecăm din șolduri și ne arcuim pe spate, de 3 ori
Apoi expirăm cu sunetul Hooo când revenim în poziția inițială.

Varianta mai simplă:
1. Aplecăm capul și apoi ne arcuim pe spate
Apoi expirăm cu sunetul Hooo și atunci ne aplecăm o singură dată din șolduri și ne arcuim pe spate.

10. Respiratia perfectă sau Mahayoga Pranayama

Această respirație umple câmpurile cu energie și energizează cel de-al treilea ochi.

Bonus:

Voi adauga si cateva lucruri extra, cum ar fi sunetul vindecator al plamanilor, un exercitiu care stimuelaza un punct care ne ajuta sa respiram mai profund etc.

Recomandari de tehnici suplimentare

Tehnici pe care sa le explorezi pentru alte scopuri, de exemplu cand vrei sa fii mai creativ(a) la un instrument muzical.

1. Pentru creativitate, iti recomand respiratia “oceanica” sau “Ujjaji”.
2. Pentru stari de anxietate sau pentru astm, exista o respiratie numita Buteyko, ce implica a-ti tine respiratia cat mai mult pe gol, inainte de a trage aer in piept. Unul din profesorii mei o numea respiratia sufletului si spunea ca atunci cand ti-e frica, e important sa iti tii respiratia pe gol, pentru ca in acele momente respira sufletul.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Uncategorized

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail