Curs de astrologie chineza BaZi

Introducere – ce este BaZi si cum te ajuta (10:38)

Bine ai venit! De aici înainte, ca sa inveti usor este foarte important sa aplici de la inceput ceea ce inveti pe harta ta – nu te uita doar “ca la televizor”. Lecțiile nu sunt structurate și concepute ca să fie urmărită întâi “teoria” – eu intru DIRECT în partea practică și trec de la un pas la altul, presupunând că tu faci acei pași unul câte unul împreună cu mine.

Chiar daca pe masura ce trecem la lucruri mai avansate, o sa vezi ca interpretarea initiala sa schimba un pic, e important să încerci să aplici fiecare parte pentru a trage concluzii utile despre harta ta și a altor persoane.

Astept intrebarile tale pe grup.

Arhiva cu materialele de curs

Aici poti sa descarci arhiva cu toate materialele de curs, organizate pe foldere intr-un mod foarte eficient si usor de accesat. Cand o dezarhivezi, o sa apara un folder numit “1. BaZi” in interiorul caruia sunt mai multe foldere.

De-a lungul cursului, in afara de lectiile video, din cand in cand ai si link catre anumite lectii care sunt scrise (imagini sau fisiere .doc), ca sa poti să le descizi atunci când ajungem la ele. Dar tu le ai deja în arhiva cu fișiere. Deci nu este nevoie sa le descarci. Fișierele text (.doc) ți se vor decărca automat în Downloads sau unde ai setat tu să descarci fișierele, dar imaginile doar se vor afișa pe ecran.

1. Cum generezi hartile BaZi

Softurile recomandate:

Eu iti recomand sa il folosesti acum doar pe acesta: bazi-calculator.com
Este util pentru ca toate caracterele sunt colorate ca să știi de care element țin (Foc = roșu etc.).

În acest generator, harta natală este cea din stânga. În dreapta ai posibilitatea să introduci datele unei zile și ore când tu îți planifici o activitate. Dacă nu introduci nimic, oricum se va genera încă o hartă în dreapta: harta orei în care tu generezi harta.

Nu îți recomand să debifezi “Date to compare” ci să IGNORI ce este în dreapta. Dacă debifezi, o să apară acolo alte informații care pot să te încurce: generatorul o să facă diverse calcule și o să îți spună puterea elementelor. Tu nu trebuie să te uiți la ce îți dă el pentru că nu este mereu corect. Ce poți face la “Date to compare” este să bifezi “Unknown hour” și “unknown day”, ca să vezi doar energia lunii și a anului. În plus, dacă debifezi “Date to compare” nu îți mai arată nici ciclul de 10 ani în care este persoana, care e foarte important.

Generatorul lui Joey Yap este util ca sa vezi numarul GUA al persoanei, ca sa stii care sector din casa il reprezintă. Vei vedea mai târziu că pe prima pagină când intri mai ai și alte informații utile.

Cum folosim ora de vara

Aplică totul pe harta ta, pas cu pas. Dacă doar te uiți, o să pară mai greu decât e de fapt. Lecția nu e creată ca o privire de ansamblu, ci explică pașii concreți pe care îi avem de făcut.

Cum folosesti ora reala solara (8:06)

Acordă o atenție deosebită la ajustarea orei nașterii după ora de vară și celelalte indicații. Dacă nu ajustezi corect ora, poti sa dai viata cuiva peste cap dandu-i sfaturi opuse celor corecte. La fel și dacă înveți BaZi de la cineva care nu știe că trebuie ținut cont de ora de vară.

Stiu ca partea aceasta poate parea mai complicata, de aceea iti amintesc pasii pe care-i avem de facut si te incurajez sa aplici practic pe harta ta. Metoda e valabila pe bazi-calculator.com

Pasul 1: Uita-te in textul de mai jos (preluat de pe Wikipedia) sa vezi daca era in vigoare ora de vara in ziua in care s-a nascut persoana (daca este nascuta in Romania).

Pasul 2: Pune “GMT +2” si scade MENTAL o oră dacă este cazul. Alternativ, poți pune GMT +3 (dacă ora de vară era în vigoare) și lasă ora neschimbată.

Pasul 3: Cauta orasul nasterii persoanei pe Google si da click pe articolul de pe Wikipedia, apoi gaseste longitudinea. Longitudinea o sa aiba dupa ea litera E sau V (Est sau Vest). Introdu longitudinea in generator si da “Calculate”.

Atentie! NU trebuie sa bifam DST (Daylight Saving Time).

Ora de vară în România de-a lungul istoriei

Informațiile de mai jos te ajută să știi când era în vigoare ora de vară în România, conform Wikipedia. Ele nu trebuiesc memorate. De fiecare dată când faci o hartă, poți reveni aici ca să vezi dacă atunci când s-a născut persoana era sau nu în vigoare ora de vară (dacă este născută în România).

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial.

După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979 cu urmatoarele mentiuni:
> 1979 – 1983: prima duminică din aprilie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00) (cu excepția anului 1979, când ora de vară a început pe 27 mai);
> 1984 – 1996: ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00).

Prezenta regulă este în vigoare din 1997: în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).

Atentie! Daca ora nasterii persoanei, DUPA ce ai corectat pentru ora solara, este intre 23 si 24, e posibil ca generatorul bazi-calculator sa iti genereze gresit pilonul orei. E posibil ca elementul din partea de sus sa fie gresit (tulpina). El trebuie sa fie conform tabelului (sa-mi spui daca nu intelegi cumva acest tabel caci si eu am avut uneor dificultati cu el). E posibil insa ca cei din spatele bazi-calculator sa fi remediat intre timp aceasta problema.

2. Structura unei hărți BaZi

Structura unei harti BaZi
Pilonii hartii, organele si zonele din corp

Ulterior putem intra chiar mai în profunzime legat de sănătate. O să vezi ce părți din corp poate reprezenta fiecare element, de exemplu Apa Yang. Și în funcție de LOCUL unde apare în hartă acel element, vei putea vedea mai precis ce problemă de sănătate poate apărea și când.

3. Cele 5 elemente – Ciclul de creatie si control

Cele 5 elemente – Ciclul de creatie si control

Imagini:
Ciclul celor 5 Elemente
Cele 5 elemente si organele

Aici sunt 3 articole mai lungi, dacă vrei să citești suplimentar despre organe și elemente:
Cele 5 elemente și organele interne
Cele 5 organe interne si emotiile
Principii si tehnici pentru sanatatea organelor interne

4. Codul BaZi – Tulpinile si animalele (Heavenly Stems and Earthly Branches)

CLARIFICARE:

În harta natală, elementele apar sub forma tulpinilor, care nu sunt atlceva decât elementele în varianta lor Yin sau Yang (un fel de “masculin” si “feminin”). Iar animalele din hartă conțin și ele 1-3 tulpini, tot dintre acestea. De exemplu, iepurele are o singură energie: Lemnul Yin (Yi).

Ce poți sări dacă înveți doar pentru tine, ca să-ți ia mai puțin timp

1. Lectia despre tulpinile ceresti este destul de lunga. Poti trece mai departe si dupa ce ai vazut doar primele 4 tulpini: Focul Yin si Yang, Lemnul Yin si Yang. Totusi, tulpinile sunt foarte importante si ar fi bine sa le inveti pe dinafara cat mai repede – sunt doar 10!. Eu am facut videoclipul atat de lung ca sa te ajut si sa iti dau cateva sugestii despre cum sa le tii minte.

2. La animale poți să te uiți doar la primele 6, cele care țin de Primăvară și Vară. Și îți recomnd să ții minte ce energie au Iepurele și Calul (Cardinalii).

Tulpinile ceresti si cum sa le tii minte

Cele 12 animale – Introducere

Energiile din interiorul celor 12 animale

Atenție – poți fi chiar consultant BaZi și să nu cunoști pe dinafară energiile din fiecare animal. Dar învățarea lor te ajută să te descurci mai bine și să te miști mai repede, să faci conexiunile mai ușor și să alegi date favorabile.

Animalele ascunse – mai jos iti prezint un concept mai putin cunoscut de care e bine sa tii cont de acum incolo in toate analizele tale. Păstează imaginea și revino la ea după ce ajungem la ahretipuri și la clash-uri:

Animale ascunse (imagine)

5. Analiza celor 5 elemente

E important sa stii ca acest nivel de analiza (al elementelor in sine) este doar suprafata. Abia cand vom imparti fiecare element in cele 2 tulpini, fiecare reprezentand un arhetip, intram in detalii cu adevarat.

Acesta este un nivel de baza in analiza BaZi pe care il vei putea folosi in paralel sau in combinatie cu ce vei invata mai tarziu. Lectiile sunt in scris, ca sa poti folosi informatia oriand ai nevoie, pentru ca cel mai probabil nu o vei tine minte din prima.

Dar vezi ca dedesubt avem si un exemplu de analiza video.

Lemn
Foc
Pamant
Metal
Apa

Analiza celor 5 elemente – Studiu de caz

Ce am facut pana acum te va ajuta si mai tarziu, cand o sa impartim fiecare element in cele doua arhetipuri.

De exemplu, daca o persoana are un arhetip numit “Hurting Officer” si acesta este puternic in harta ei, deseori poate sa contrazica oamenii sau sa fie mai certareata, poate sa enerveze oamenii chiar si fara sa vrea. Dar asta e valabil mai ales daca are mult foc in harta. Daca are in schimb multa apa in harta, atunci probabil ca nu se va certa foarte mult, va fi mai degraba pasiv-agresiva.

6. Puterea elementelor dintr-o harta BaZi

Puterea elementelor dintr-o harta BaZi

Acum ca stii cum sa determini puterea elementelor, poti sa revii asupra hartii tale sau a unei persoane dragi si sa analizezi din nou trasaturile conform celor 5 elemente.

In analiza, cand vei cunoaste si arhetipurile, vei putea intra mult mai mult in detaliu.

Fiecare arhetip din harta va tine si de unul din cele 5 elemente, fiind diferit de la o persoana la alta.

Pentru una, arhetipul care o face sa fie un bun antreprenor, dar in acelasi timp sa caute scurtaturi si sa isi piarda rabdarea prea repede daca nu reuseste intr-un business poate sa tina de elementul foc, la alta persoana poate sa tina de elementul lemn.

Ce stii despre elemente te va ajuta mai degraba:
– sa intelegi mai bine cum se manfiesta arhetipurile
– sa stii daca e bine sa colaborezi cu o persoana (daca are elementul tau favorabil)
– sa amplifici sau sa diminuezi tendintele date de fiecare arhetip
– sa stii in ce domeniu ar fi favorabil sa lucreze cineva sau ce ROL sa isi asume
– sa stii care dintre organele corpului poate fi afectat intr-o anumita perioada

Dar mai ales, vei putea sa ajuti persoana sa isi imbunatateasca viata folosind elementul ei favorabil.

Analiza personalitatii insa tine mai mult de cele 10 arhetipuri decat de elementul in sine.

6. Puterea elementelor dintr-o harta BaZi

Puterea elementelor dintr-o harta BaZi

7. Puterea Maestrului Zilei și elementele favorabile

Aici o să înveți cum să-ți dai seama care sunt cele 2 sau 3 elemente favorabile pentru o persoană. Dintre acestea, de obicei unul este mai favorabil decât celelalte, pentru că poate aduce echilibru întregii hărți și să facă și elementele nefavorabile să se comporte într-un mod constructiv. Acele element care este cel mai util dintre toate este numit Useful God.

Atentie! E nevoie sa parcurgi toate lectiile din acest capitol ca sa nu gresesti! Te incurajez sa folosesti ce inveti in fiecare lectie, dar asteapta pana le parcurgi pe toate inainte de a da sfaturi altor persoane, ca sa te asiguri intai ca stabilesti corect elementele favorabile.

Puterea Maestrului Zilei
Precizări suplimentare legate de înrădăcinare și putere
Clash-urile și cum pot afecta puterea maestrului zilei
Influența anotimpului

RECAPITULARE:

Ca sa vedem care sunt elementele favorabile si nefavorabile:
1. Vedem daca exista vreun animal ascuns in harta
2. Calculam puterea Maestrului Zilei
3. Tinem cont de cateva interactiuni care pot modifica lucrurile
5. Daca Maestrul Zilei este prea puternic sau prea slab, ne punem problema daca este o harta obisnuita sau o harta speciala si consultam documentul (dupa care putem pune intrebarea pe grup).
6. Ne gandim apoi care este cel mai favorabil dintre elementele favorabile, care ajuta cel mai mult persoana. Uneori pot fi si doua care sunt la fel de benefice.

Harti speciale (document)

Dupa urmatoarele 5 lectii o sa avem inca un video despre cum alegem CEL MAI FAVORABIL dintre elementele favorabile (Useful God)!

Când vei ajunge la combinațiile de tulpini, o să vezi că atunci când două tulpini se combină, uneori se pot dezactiva. Asta poate schimba puterea MZ. Daca are 5 puncte, dar una din tulpinile care il sustine este dezactivata, poate să devină slab.

Dacă MZ este înrădăcinat în pilonul lunii și luna este în clash, puteți întreba pe grup ca să vă asigurați.

Despre efectele clash-urilor si combinatiilor vei invata dupa ce facem cele 10 arhetipuri sau “cei 10 zei”, ca sa poti intelege care este influenta lor in functie de care arhetipuri sau care dintre “cei 10 zei” care este afectat.

8. Analiza celor 5 factori principali din BaZi

Introducere

Analiza celor 5 factori – Output
Analiza celor 5 factori – Wealth
Analiza celor 5 factori – Officer
Analiza celor 5 factori – Resource
Analiza celor 5 factori – Friend

9. Cum alegem elementul cel mai favorabil (Useful God)

17. Cum alegi elementul cel mai favorabil (Useful God)

10. Cele 10 arhetipuri

Introducere

Aici gasesti lista cu arhetipurile și cum le deduci in functie de MZ (cu toate ca softul ti le spune). Gasesti de asemenea trasaturile lor pe scurt si metoda mea de interpretare: Cele 10 Arhetipuri (.doc).

Va fi cate un videoclip despre fiecare si apoi, mai jos la Resurse, cate un document. Ele sunt și în fișierul .zip pe care îl ai.

Atentie!

Cand vorbesc despre trasaturile fiecarui arhetip, iti explic ce trasaturi aduce DOAR acel arhetip, dar asta nu inseamna ca persoana nu are si alte trasaturi (chiar foarte puternice) aduse de alte arhetipuri. De exemplu, daca un arhetip te face mai zgarcit, poti sa ai si un alt arhetip care te poate face sa vrei sa-ti ajuti prietenii. Conteaza intreaga analiza (inclusiv UNDE apare fiecare). O sa avem studii de caz.

Output:

Hurting Officer
Eating God

Wealth:

Direct Wealth
Indirect Wealth

Officer:

Direct Officer
7 Killings

Resource:

Direct Resource
Indirect Resource

Friend:

Friend
Rob Wealth

11. Clash-ui si combinatii

Ai toate interactiunile (clash-uri, combinatii, etc.) in arhiva cu resurse.
Te rog sa te uiti cu atentie atat la documente cat si la videoclipuri.
Am fost foarte atent sa concentrez materialul si sa il fac cat mai usor de parcurs, si sa ai toate informatiile la un loc, ca sa le ai la indemana cand ai nevoie de ele. Nu te lasa intimidat(a) de informatie. Sunt doar 4 tipuri de combinatii si chiar daca nu le memorezi pe toate, atata timp cat intelegi ce fac ele, poti sa analizezi orice harta cu materialele in fata.

Efectele combinatiilor si clash-urilor
Combinatii de tulpini si combinatii ascunse

Precizare: pentru ca două tulpini care se combină să nu se dezactiveze una pe cealaltă, e nevoie ca una dintre ele să fie înrădăcinată într-un animal de aceeași polaritate (Geng înrădăcint tot în Geng, nu în Xin, de exemplu). Poate fi înrădăcinat și într-o “creștere”, cum ar fi Geng înrădăcinat în Geng-ul din Șarpe.

Celelalte interactiuni negative pe care le ai la suportul de curs:
– Harms
– Destructions
– Punishments
nu schimba puterea MZ si nu elimina atat de mult influenta unui arhetip (precum combinatiile). De aceea nu le luam in considerare atat de mult. Efectul lor este mai degraba psihologic sau emotional.

12. Cele 10 Arhetipuri – Influenta lunilor, anului si a ciclurilor

Ce inseamna fiecare arhetip cand apare intr-un an/luna/ciclu (PDF)
Scurt ghid video

13. Alte lucruri care imbogatesc analiza:

Fu Yin (cand un pilon intalneste un altul identic)
Fan Yin (un pilon intra in clash cu altul)
Death and Emptiness (DE) (Document); Scurta explicatie video

14. Aplicatii practice:

Cum alegi date favorabile prin BaZi
Membrii familiei si cum poti citi “norocul” lor din harta ta

Urmatoarele lectii sunt in scris, ca sa poti accesa rapid informatia de fiecare data cand ai un caz de analizat.

Tu le ai deja in arhiva .zip pe care ai descarcat-o. Dar ti-am pus link-urile de mai jos in caz ca vrei sa le DESCHIZI direct de aici, usor, sau ca sa le poti aceesa de pe drum, daca vrei sa studiezi cand esti in deplasare, etc.

1. Cum iti poti mari veniturile
2. Ce job, domeniu sau rol ti se potriveste
3. Cum poti avansa in cariera sau sa iti cresti autoritatea
4. Cum poti sa angajezi oamenii potriviti
5. Cum stii daca e favorabil sa colaborezi si cu cine
6. Cum gasesti un partener
7. Relatii si casatorie – Harti feminine
7. Relatii si casatorie – Harti masculine
8. Probleme si solutii pentru a avea copii

Studii de caz

Studiu 1: MZ foarte slab; influența anilor și combinații ascunse

BONUS: Alte moduri de a intari elementul tau favorabil

Cum poti intari elementul favorabil prin alimentatie

Cum poti sa te echilibrezi prin Feng Shui

Schema aceasta, explicata in documentul de mai sus, te ajuta sa-ti dai seama cum sunt afectate elementele din harta ta in functie de zonele din casa. De exemplu, daca zona de Nord lipseste din planul casei sau daca este plina cu foarte multe obiecte ingramadite, ceea ce face ca energia sa stagneze, atunci elementul Apa poate fi mai slab si de asemenea, rinichii. In plus, aceasta asociere intre directii si elemente se foloseste in multe alte domenii din metafizica chineza (Feng Shui, Qi Men etc.).

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail