Cum alegi un umidificator potrivit - ultrasunete vs. evaporare - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Cum alegi un umidificator potrivit – ultrasunete vs. evaporare

Atunci când umiditatea relativă scade sub 40%, un umidificator este util pentru a preveni o serie de probleme cum ar fi iritații în gât sau chiar sângerări nazale. Umiditatea foarte scăzută contribuie și la scăderea imunității!

Din cercetările mele, știu că umiditatea ideală este între 40 și 60%, de exemplu, autorul site-ului Ionizer Ions de pe Substack, care e un expert în calitatea aerului, recomandă cel puțin 40%, iar purificatoarele Sharp, care sunt unele din cele mai bune din lume, cu cercetări puternice în spate efectuate în Japonia, reglează automat umiditatea în jur de 60% (sau 55-65, în funcție de temperatură).

Iarna, de exemplu în jur de 15 februarie 2023, umiditatea la mine, în București, era în jur de 23-24% după ce deschideam geamurile și aeriseam bine.

Se poate umidifica aerul punând casolete cu apă pe calorifer?

Folosind un senzor de umiditate de calitate, am constat că, punând cam 4 cutiuțe mici de plastic, cam atâtea câte intră pe caloriferul meu, puteam ușor să ridic umiditatea cu aproximativ 3%, într-o cameră de 16mp, iar punând prosoape ude, tot cam cu 3%, într-un timp relativ scurt, după care creșterea umidității se oprea (deși prosoapele mai erau încă ude, dar umidiatea degajată era mult mai mică).

Așadar, e desul de greu să ridici umiditatea cu 10 procente, cu atât mai mult cu 16, fără un umidificator.

Tipuri de umidificatoare și avantajele lor

Majoritatea umidificatoarelor care se găsesc pe piața din România sunt, după căutările mele, cu ultrasunete.

Ce am constatat este că, dacă dai foarte tare un astfel de umidificator, apar cantități uriașe de particule de 2.5 microni în aer, chiar dacă am folosit apă filtrată cu o cană Aquaphor.

Umidificatorul meu Biovita are 3 nivele:
– la nivelul 1, degasă cam 100ml de apă pe oră
– la nivelul 2, 200ml
– la nivelul 3, 300ml

Pentru a crește umiditatea mai repede spre 40%, am dat pe nivelul 3. Și nu știam de ce senzorul de particule PM2.5 de la purificatorul Taotronics îmi arăta peste 200, chiar 600 la un moment dat. Peste 12 deja este considerat ne-ideal și la 35 (de micrograme pe metru cub) în 24 de ore pot provoca probleme respiratorii.

Vă gândiți probabil că de fapt, senzorul detecta particule de apă, dar nu e neapărat așa. Ultrasunetele pot face ca minerale din compoziția apei să ajungă în aer, chiar dacă a fost filtată. Inițial credeam că problema a fost pentru că am pus 2 picături de ulei esențial, dar după spălări repetate, am înțeles că problema era folosirea unui nivel prea mare de putere. Momentan, am impresia că folosirea nivelului cel mai de jos al umidificatorului cu ultrasunete îmi permite să ajung la o umiditate de 40% fără să crească dramatic numărul particulelor, dar durează mai multe ore până când umiditatea crește suficient.

Umidificatoarele cu ultrasunete sunt numite și umidficatoare cu abur rece. Unii producători scriu la specificații că metoda de umificare este prin evaporare, chiar dacă de fapt e vorba de ultrasunete. Tehnic, e corect – ultrasunetele sunt o metodă de evaporare. Dar alți producători scriu “Metoda de umidficare: Ultrasunete”, așa că nu vă lăsați păcăliți de cei care scriu “Evaporare” fără să verificați.

Este de verifict dacă purificatoarele Sharp cu funcție de umidificare folosesc ultrasunete sau evaporarea la cald.

Eu am găsit un umidificator care folosește evaporarea, fabricat în Elveția. Doar că el are și filtru de apă care trebuie schimbat, precum și un “silver cube” care la fel, teoretic, se schimbă și ambele consumabile costă aproape 100 de lei. Dacă tu ai deja un filtru bun de apă sau folosești apă distilată, nu ai nevoie de filtru însă nu știu dacă este ok să folosești aparatul timp îndelungat fără să schimbi filtrul. Să nu cumva să acumuleze mucegai.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Fizic

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail