• Start
 • Articole
 • Resurse
 • SUPORT DE CURS

  Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

  Cum să practici o mantră de 108 ori fără să numeri

  Pentru cei care primesc acest articol prin newsletter: Scuze! Acest articol face parte din suportul meu de curs creat numai pentru elevi. A ajuns și la tine doar pentru că nu știu cum să fac să nu mai fie inclus de către serviciul automat care trimite e-mailuri. Oricum, nu te speria, este un articol avansat dedicat celor are au învățat despre mantre cu cineva față în față inițial. Dacă vrei să înveți, îți povetesc cu drag și vom lua lucrurile mult mai încet, începând cu începutul.

  Deseori se recomandă ca o mantră să fie practicată de 108 ori. 108 e un număr foarte special care are legătură cu înmulțirea figurilor geometrice principale, triunghiul, pătratul și cercul, căruia îi este atribuit numărul 9. Unele mantre se spune că nu prea au niciun efect dacă nu sunt făcute de 108 ori, cum ar fi cea a lui Buddha al Medicinei sau cea a lui Guru Rimpoche. Eu nu cred că e chiar așa dar sunt sigur că numărul are putere. Dar mai ales, numărătoarea dă minții noastre certitudinea că a făcut o treabă bună. Ei bine, cum poți practica o mantră de 108 ori când mergi pe stradă? Eu practic foarte mult din mers, la recomndarea maeștrilor mei, și am descoperit o metodă foarte simplă:

  108 înseamnă de 3 ori 36.
  36 înseamnă 6×6.
  E destul de ușor să numeri până la 6 fără să spui efectiv în minte “unu”, “doi”, “trei”, etc.

  Așadar, primele 6 repetări poți face mantra gândindu-te la semnificația cuvintelor.
  Următoarele 6, te vei gândi că emiți mantra din toate celulele tale.
  Următoarele 6, te gândești la locul către care o emiți: în întregul univers.
  Următoarele 6, te gândești la entitatea respectivă ca fiind deasupra capului.
  Următoarele 6, te gândești la simbolurile prin care sunt reprezentate atributele ei.
  Următoarele 6, te gândești simultan că tu radiezi lumină și entitatea este deasupra capului tău, revărsându-și lumina și energia asupra ta.

  Când ai terminat, ai ajuns la 36. Prin faptul că fiecare 6 repetări au o altă focalizare, nu ai cum să uiți de câte ori ai făcut înainte, pentru că există o ordine bătută în cuie (pe care tu o alegi, însă odată aleasă, ți-o fixezi în minte). La fel de bine ai putea să faci o mantră cu atenția în fiecare chakră. Dar deseori se recomandă să emiți o mantră din centrul inimii sau din chakra a 6-a, de aceea ți-am recomandat o metodă în care nu te focalizezi pe chakre. Metoda din acest articol te ajută să faci cele 3 lucruri recomandate în tradiția tibetană și de către maeștrii cu care am studiat personal. Pentru că e mai greu să le faci pe toate de-odată, prin metoda asta poți să le faci pe rând:

  1. Să fii conștient de semnificația mantrei pe care o faci.
  2. Să o emiți în toate celulele și din toate celulele corpului tău fizic.
  3. Să o emiți în întregul univers.
  4. Să vizualizezi entitatea deasupra capului, cum ar fi Buddha al Medicinei.
  5. Vizualizarea să conțină și simbolurile care reprezintă abilitățile și modul de acțiune al entității – Buddha al Medicinei are printre altele un bol care conține nectarul nemuririi și care se revarsă în corpul tău, vindecând zona sau zonele bolnave.
  6. Să intri într-o reală comuniune cu acea entitate, adică să nu consideri că tu ești undeva mic și ea vine din exterior și te ajută, ci că este SIMULTAN și în interior, și în exterior. Krishna Das spunea că toate zeitățile impersonale (care nu au fost oameni) sunt de fapt aspecte ale părții mai profunde din noi înșine. Dar și pentru acei Buddha care au fost oameni poate fi valabil, pentru că tu pe măsură ce rostești mantra, îți însușești treptat toate puterile și abilitățile acelui Buddha (cum ar fi abilitatea de a-i ajuta pe toți ceilalți în același timp). Sigur, mai ai până acolo 🙂 Dar acesta poate fi unul din rezultatele practicării mantrelor.

  Avem acum un FORUM privat doar pentru noi:

  Prin comentarii putem discuta despre practica voastră și ce provocări și soluții întâmpinați.

  Mențiune importantă: La suportul de curs au acces doar cei care au studiat cu mine. DAR, dacă vă preocupă intimitatea, trebuie să știți că NU am luat măsuri excepționale de securitate ca să nu poată găsi nimeni aceste articole. TOTUȘI, în mod normal trebuie să cunoști link-ul către suportul de curs ca să ajungi la el, altfel nu ai cum prin mijloace obișnuite.

  Sky above, Qi within