Cărămizile vitalităţii şi armoniei: apă, respiraţie, linişte - Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Cursuri și îndrumare în meditație, Qigong și Laya Yoga

Când îți place să practici pentru tine, disciplina apare natural

Cărămizile vitalităţii şi armoniei: apă, respiraţie, linişte

În acest articol vreau să ofer mai ales inspiraţie, nu informaţii şi argumente. Vreau să împărtăşesc din ceea ce simt eu în interior şi ce mă inspiră să beau apă, să fiu atent la respiraţie şi să cochetez tot mai des cu momente de linişte. De multe ori am avut perioade în care nu mă simţeam în formă maximă, deşi încercam să aplic cât mai multe din principiile vitalităţii şi cultivării energiei învăţate în timp. La un moment dat mi-am dat seama că de fapt, trei elemente sunt mai importante decât tot restul lucrurilor pe care le făceam pentru a fi în formă fizic şi mental: apa, respiraţia şi liniştea.

Ideea acestor trei elemente esenţiale mi-a venit când mă plimbam prin parcul dincolo de care începe Pădurea Băneasa. Deseori în timpul verii, mergeam acolo pentru a-mi încărca bateriile şi a respira aer curat. Mă plimbam prin parc, mergeam un pic prin pădure, îmi făceam exerciţiile de Qigong în poieni înconjurate de copaci mari, apoi mă întorceam şi mai făceam câteva tracţiuni la o bară şi plecam. Totuşi, lucrurile nu mergeau totdeauna aşa de fluid şi deseori, mai mult mă plimbam sau pierdeam timpul gândindu-mă la ale mele. Totuşi, străbăteam Bucureştiul de fiecare dată ca să ajung acolo pentru că teoretic, exerciţiile energetice pe care le fac au efect mult mai puternic la pădure, decât în parcurile din Bucureşti.

Am învăţat multe din aceste excursii la pădure. Durează foarte mult să ajungi la Pădurea Băneasa de unde stau eu, şi chiar şi din centru. Odată ajuns acolo, dacă nu eram impecabil în a fi prezent şi a mă bucura de locul în care sunt, exista riscul să pierd timpul şi apoi aveam iarăşi o oră şi jumătate de mers prin aglomeraţie. Atunci mi-am dat seama că, dacă vreau să mă simt cât mai bine, nu mersul într-un loc încărcat energetic sau exerciţiile mele ajutau cel mai mult, ci tocmai apa, respiraţia şi liniştea.

Apa – cheia vitalităţii şi energiei

Apa este esenţială atât pentru sănătate, cât şi pentru echilibru emoţional şi progresul în practicile energetice. Unul din cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru corpul tău este să-i dai dimineaţa o porţie mare de apă curată şi vie. Circula la un moment dat o glumă pe Facebook, “Surprinde-ţi ficatul: bea nişte apă!”.

De fiecare dată când eram la pădure şi-mi dădeam seama că nu prea mai am spor la exerciţii, îmi aminteam că în ziua respectivă nu prea băusem apă. Consider apa ca fiind mai importantă chiar decât practica zilinică a unor exerciţii şi asta dintr-un motiv simplu: ca să aduni energie este nevoie să ai energie, iar apa te ajută să aduni şi să păstrezi energia. Acest lucru e valabil fie că aduni energie printr-un exerciţiu, fie că te plimbi printr-un parc sau pe munte sau pur şi simplu te relaxezi şi laşi energia Cerului şi a Pământului să te umple fără să faci nimic. Până la urmă, energie adunăm şi în somn. Important este ca ea să poată să circule prin noi şi să stea în noi, iar pentru asta e nevoie de apă.

Băutul apei este o strategie pentru a fi mereu în formă şi plini de energie la oraş. Mi se pare chiar interesant acest joc, această aventură zilnică în care scopul meu este să termin ziua cu mai multă energie decât în momentul în care m-am trezit dimineaţa. Şi tocmai pentru că uneori îmi e greu să fiu atent să beau suficientă apă în timpul zilei, mă asigur că măcar imediat după trezire am băut măcar jumătate de litru. Totuşi, o mutare mult mai inteligentă s-a dovedit a bea 750 de mililitri. Dacă fac asta, e aproape imposibil să nu beau 2 litri până seara.

La fel, înainte de fiecare masă mă străduiesc să beau o porţie bună de apă şi apoi să aştept măcar 20 de minute. Dacă reuşesc să fac asta măcar în cazul primelor două mese, am câştigat! Nu ştiu dacă aţi observat, dar în documentarele despre supravieţuire în sălbăticie, unul din punctele cheie este să găseşti apă rapid. Poate fi vorba de un supravieţuitor care umblă prin tot felul de munţi şi pustietăţi şi jungle şi nu reuşeşte să găsească suficientă apă. Dacă găseşte întâi mâncare, să zicem că vânează un şarpe şi îi prăjeşte carnea, nu va mânca foarte mult din el, pentru că procesul de digestie consumă multă apă, şi atunci ar muri. Mănâncă foarte puţin şi cotinuă să caute apă şi abia apoi îşi permite să mănânce mai mult din acel şarpe.

Cum spuneam, vreau să aduc exemple din mai multe domenii diferite, pentru inspiraţie, căci cifre şi statistici se găsesc peste tot. Totuşi, beneficiile oricărui principiu sănătos se pot simţi imediat în corp de către fiecare persoană care le aplică. Iar ca să aplici eficient un lucru este foarte important să îl aplici cu plăcere.

Un alt lucru care m-a inspirat foarte mult a fost universul filmului Dune (şi al cărţilor). Acolo este vorba de o planetă deşertică unde viaţa era foarte dificilă şi fiecare picătură de apă era preţuită.

În practica Qigong se spune foarte frumos că sângele e părintele energiei şi energia este fiul sângelui. De aceea, sângele trebuie să fie bogat dacă vrem să putem canaliza un flux puternic de energie prin corp. Iar pentru asta tot apa ne ajută.

Respiraţia – puntea dintre corp, emoţii, energie şi spirit

Respiraţia este o punte între corp, minte şi inimă, fiind un proces care poate fi conştient sau inconştient. Putem să respirăm fără să ne dăm seama sau putem să fim atenţi la respiraţia noastră sau să ne-o modificăm, respirând ritmic, respirând pe paşi, respirând în ritmul mişcărilor de Tai Chi sau folosind respiraţia pentru a elimina tensiunile din corp când ne întindem.

Respiraţia poate fi unul din cele mai frumoase lucruri la care să fim atenţi în orice moment al zilei. Până când nu eşti atent la ea, nici nu bănuieşti cât de minunat poate fi acest lucru.

Deseori beam un ceai negru, cacao sau cafea dimineaţa şi mă uitam la un film încercând să simt ceva mai intens lucruile. Atunci mi-am dat seama că de fapt, ceea ce îmi aduce intensitate şi plăcere nu este cafeaua, sau filmul, ci fiecare inspiraţie pe care o făceam în acele momente. Stimulii exteriori erau doar un ajutor. A nu se înţelege de aici că după aceea, am început doar să-mi observ respiraţia de dimineaţă. Am continuat să caut filme şi surse de inspiraţie în exterior şi am trecut de la ceai sau cafea la cacao crudă, dar îmi dau seama din ce în ce mai bine că de fapt stările şi trăirile frumoase sunt în noi şi că le putem accesa şi fără niciun stimulent sau stimul din exterior. De exemplu, când sunt la munte, nu am nevoie de niciun film ca să mă simt bine. Respiraţia ne poate ajuta să ne centrăm, să ne încărcăm cu energie sau să dăm drumul lucrurilor de care nu mai avem nevoie. Iar partea frumoasă este că o avem întotdeauna la noi, în timp ce filmul sau ciocolata sau cafeaua nu le avem mereu şi nici nu ne pot ajuta decât până la un anumit punct.

Liniştea – condiţia sănătăţii şi intuiţiei

“Liniştea dă întotdeauan roade” este una din afirmaţiile cele mai puternice pe care le-am citit într-o carte de mare putere, “The Opening of the Way”. Numai dacă facem linişte în noi putem să ne auzim intuiţia şi să fim în legătură cu divinitatea din noi. Ştiţi probabil proverbul “când te rogi, vorbeşti cu Dumnezeu; când meditezi, îl asculţi pe Dumnezeu”. Dacă avem linişte, mintea noastră raţională şi limitată poate fi în legătură cu mintea universală sau cu Tao. În medicina chineză, liniştea este una din condiţiile esenţiale ale sănătăţii, care ajută toate organele interne să fie în armonie şi toate meridianele se deschid şi sunt liniştite, prin ele putând să curgă o mare cantitate de energie într-un flux continuu şi armonios.

Îmi dau seama că nu este uşor să condensezi într-un articol esenţialul despre apă, respiraţie şi linişte, având grijă şi să nu intri prea mult în partea tehnică, aşa că intenţionez să las acest articol ca un jurnal de câteva zile sau săptămâni în care să tot schimb şi îmbunătăţesc acest mesaj. De fiecare dată când deschideţi acest articol, s-ar putea să găsiţi altceva. Am vrut totuşi să îl pun pentru că ar putea să ajute pe cineva să înceapă ACUM, nu mai târziu, să bea apă, să-şi observe respiraţia şi să mai pună stop galopului prin viaţă şi să se bucure câteva minute şi de linişte în fiecare zi.

Cu un SHARE mă ajuți să ofer inspirație mai multor oameni

Articol publicat în categoria: Emoţii, Fizic
Vezi și alte articole care ating subiectul: ,
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

CADOU: 5 exerciții speciale

Am pregătit pentru tine 5 exerciții pe care le poți învăța fără profesor, prin care poți să-ți crești energia, să-ți întărești imunitatea și să te echilibrezi fizic, emoțional și mental, luând astfel decizii mai bune. Abonează-te la newsletter și le vei primi în primul e-mail, urmate de multe alte informații și resurse utile.

Da, vreau să le încerc!

Subiecte abordate

Curs online de Wuji Gong

Vrei sa vezi gratuit prima parte a cursului meu online de Wuji Gong?

Hai sa vorbim putin despre tine si ce probleme iti doresti sa depasesti prin aceste practici. Vom avea o convorbire de 15min. la telefon sau pe Zoom. Iti ofer si cateva solutii practice, apoi iti trimit prima parte din curs. Daca te hotarasti sa te inscrii in 3 zile la cursul complet, vei avea o reducere.

> Mergi la contact

Azi nu e nevoie să urci un munte ca să afli unele din cele mai eficiente tehnici de Qigong. Am pregătit 5 exerciții pentru tine pe care le poți practica îndată ce le-ai citit.

Primește exercițiile și alte "secrete" pe e-mail

0
Ai intrebari sau curiozitati? Scrie in comentarii!x
()
x