• Home
 • Cursuri şi exersări
 • Consiliere
 • Astrologia Chineză BaZi
 • Terapie
 • Articole | Resurse
 • Despre mine
 • Contact
 • Web Design - Dan Mihăescu | VEZI PORTOFOLIUL MEU

  

  Cadou PDF: Află cum cum poţi să te odihneşti mai bine şi ai armonie în relaţii folosind direcţiile din Feng Shui

  Primeste-l prin newsletter alaturi de alte bunatati

  Despre Qigong aşa cum îl predau eu

  Qigong este cel mai complex sistem de lucru cu energia naturii şi de cultivare a energiei în interiorul corpului, având la bază principiile Medicinei Chineze şi cunoaşterea lor despre meridiane, organele interne şi fazele transformării energiei. Este o cale a echilibrului şi a armoniei cu natura şi propriul corp. Qi înseamnă energie sau forţă vitală, iar Gong înseamnă muncă sau măiestrie. Tehnicile ne ajută să lucrăm cu energia folosind intenţia, stând în diferite poziţii statice, prin mişcări lente, prin respiraţie sau prin contemplare. Fluxul mărit de energie ne curăţă, ne echilibrează şi ne deschide meridianele. Pe măsură ce practicăm aceste tehnici, creşte automat şi accesul la energie.

  Qigong înseamnă pentru mine conectarea cu Cerul şi cu Pământul şi fuzionarea energiilor acestora în interiorul Omului, care devine un canal, dar şi un receptor al acestor energii. Această conectare cu Cerul (sau cu Soarele) şi cu Pământul stă la baza majorităţii exerciţiilor de Qigong. Orice altceva nu este decât o tehnică pe care o facem la un anumit moment, pentru un anumit scop precis, pentru că avem nevoie de acel exerciţiu ca să restabilim curgerea naturală a energiei prin noi.

  Pentru mine, lucrul cu energia aşa cum îl predau depăşeşte cu mult graniţele sistemului strict chinezesc numit Qigong. Şi pot continua totuşi să folosesc acest termen pentru că Qi Gong înseamnă în sens larg lucrul cu energia, măiestria energiei, desăvârşirea obţinută prin muncă perseverentă.

  Pentru mine, Qigong înseamnă măiestra energiei, percepţiei şi intenţiei.

  De ce? Pentru că percepţia este influenţată de calitatea energiei noastre (numită vibraţie) iar intenţia este modul în care înţeleptul alege să acţioneze atunci când simpla acţiune fizică este imposibilă sau insuficientă – intenţia este modul în care ne punem energia să lucreze pentru noi, împreună cu acţiunea propriu-zisă sau chiar în lipsa acesteia. Acest lucru se numeşte în Taoism Wu-Wei sau „not-doing”, adică a face fără să faci, a acţiona prin non-acţiune.

  Etapele practicii ar putea fi clasificate astfel:
  1. Deschidere (Curăţare + Relaxare)
  2. Aspirarea energiei
  3. Deplasarea energiei
  4. Alchimia internă (Nei Kung)

  Întâi ne deschidem spre energie, iar pentru asta ne curăţăm de energia stagnantă şi ne relaxăm. Apoi putem aspira energia benefică şi să o deplasăm pe anumite trasee, ceea ce ne curăţă şi ne deschide şi mai tare. Energia ne ajută în tot ce facem în viaţă. După ce cultivăm energia în tot corpul, stocăm energia în Tan Tien sau rezervorul din abdomenul inferior şi urmează sublimarea energeiei în scopuri mai înalte, prin alchimie internă (NeiGong).

  Acest site se numeşte Nei Qi Gong, înglobând numele practicilor Qi Gong (lucrul cu energia în întregul corp) şi Nei Gong (cultivarea energiei în interior şi alchimia internă). Cartea Magul din Java vă poate da mai multe lămuriri despre Nei Gong.

  Există mai multe tipuri de Qigong (Taoist, Medical, Militar, etc.) şi multe şcoli care au anumite exerciţii specifice, dar esenţa este simplă şi este aceeaşi.

  Cele două aspecte cheie în practica Qigong sunt adunarea energiei şi stabilizarea ei. După ce adună energia trebuie neapărat să o liniştim astfel încât ea să se ducă acolo unde trebuie şi să nu rămână doar în partea de sus a corpului. Dacă intrăm într-o stare de linişte, toate meridianele se deschid şi se relaxează iar energia poate curge în mod natural şi să ajungă în Dantien (centrul din abdomenul inferior), de unde corpul îşi va la mereu atât cât are nevoie. De asemenea, există metode de contemplare a acestui centru energetic, sau de relaxare şi de observare a corpului pentru a intra astfel în meditaţie şi a permite energiei să se stabilizeze în mod natural.

  Întrebări frecvente despre Qigong

  Care este diferenţa dintre Qigong şi Tai Chi?
  Tai Chi-ul a fost creat ca un stil de luptă şi se practică acum pentru sănătate. El are efecte asupra sănătăţii pentru că mişcă energia prin corp, dar la fel face şi Qigong-ul şi forma de Qigong dinamic numită Wuji Gong. Avantajul Tai Chi-ului este pentru oamenii care au probleme de stagnare a energiei la nivelul ficatului şi splinei, pentru că pompează energia cu mai multă putere prin corp. Acesta nu este însă singurul mod de a rezolva problema. Tai Chi-ul este foarte frumos însă eu, pentru că oamenii n-au răbdare să înveţe, prefer să predau o serie de mişcări mult mai simplă, numită Wuji Gong. Este similară din toate punctele de vedere, dar eu o percep ca fiind mult mai puternică. Ea a fost creată special pentru sănătate. Tai Chi-ul, fiind mai greu de învăţat, ne ajută să ne dezvoltăm inteligenţa de mişcare, realizând noi conexiuni neuronale.
  > Citeşte mai multe despre practica Wuji Gong şi despre Tai Chi.

  Există contraindicaţii în practica Qigong?
  Întrucât este puternic, Qigong-ul poate avea efecte diferite în funcţie de modul în care-l folosim. De aceea e important să punem accentul şi pe echilibru atunci când ne creştem energia. Altfel, energia poate să ne facă mai agitaţi şi poate să ne accentueze blocajele energetice. Acest lucru nu se poate întâmpla însă decât dacă nu ţinem cont de recomandările despre drumul corect în Qigong.

  De asemenea, în Qigong putem lucra într-un mod mult mai blând, cu lumină în loc de energie. Ca şi atunci când ne rugăm sau când facem Reiki, putem aduce o energie mult mai subtilă, noi o numim lumină, care vindecă şi echilibrează fără să poată face rău. În anumite cazuri e mai bine să lucrăm întâi cu lumină şi nu cu energie.

  De ce cred eu că funcţionează Qigong-ul?
  Pe lângă faptul că este vechi de peste 5000 de ani, cred că funcţionează pentru că văd efectele la toţi elevii mei şi la mine. Ne ajută să fim mai în formă toată ziua şi să nu ne îmbolnăvim. Ne ajută să fim mai rezistenţi la frig, la efort şi de asemenea, faca ca anumite influenţe nefavorabile care ar trebui să ne afecteze, conform astrologiei Chineze sau Europene, să nu ne afecteze. Qigong-ul funcţionează pe aceleaşi principii ca şi acupunctura care este acum practicată în multe spitale. În plus, energia se poate simţi destul de uşor dacă ştii cum să te deschizi către ea. Eu pot să vă arăt cum să faceţi asta. Un alt motiv pentru care ştiu că funcţionează este faptul că pot să ajut alte persoane prin tehnicile pe caer le folosesc iar rezultatele apar foarte repede.

  Trebuie să ascultăm Liniştea, chiar dacă nimic nu ne vorbeşte şi nimic nu ne răspunde, chiar dacă totul în noi pare stupid şi inert. Liniştea dă întotdeauna roade, dar fructele ei deseori apar în afara perioadelor noastre de linişte, în cele mai neaşteptate momente.

  - The Opening of the Way
  de Isha Shwaller de Lubicz

  Categorii:

  Categorii speciale:

  Articole pentu practicanţi

  Articole despre remedii tradiţionale