• Home
 • Cursuri şi exersări
 • Consiliere
 • Astrologia Chineză BaZi
 • Terapie
 • Articole | Resurse
 • Despre mine
 • Contact
 • Web Design - Dan Mihăescu | VEZI PORTOFOLIUL MEU

  

  Cadou PDF: Află cum cum poţi să te odihneşti mai bine şi ai armonie în relaţii folosind direcţiile din Feng Shui

  Primeste-l prin newsletter alaturi de alte bunatati

  Dantienul inferior (Xia Dantien)

  Dantien-ul inferior (Xia Dantien) este cel mai important centru energetic pentru stocarea energiei vitale. Fiind unul din cei mai importanţi centri ai corpului, el nu este folosit doar în Qigong. În practicile energetice japoneze (Reiki, HaDo), este numit Hara. Când mergeam la antrenamentele de Karate, la începutul fiecărui antrenament respiram şi ne imaginam un fir de lumină care mergea către acest centru şi îl umplea. De asemenea, în practicile şamanice şi în Hermetism se cunoaşte foarte bine acest centru.

  În Qigong, aproape după fiecare tehnică, excesul de energie se direcţionează către Dantien-ul inferior. Aici putem stoca o cantitate aproape infinită de energie care, ulterior, poate fi folosită pentru a hrăni centrii superiori. La început însă, o condensăm în Dantien pentru a putea să o păstrăm în siguranţă. Energia Chi are tendinţa să ascensioneze şi să evadeze, iar dacă se ridică la nivelul pieptului, tinde să accentueze orice emoţii întâlneşte acolo. Dacă suntem agitaţi sau avem multe dorinţe, excesul de energie ni le va amplifica. Dacă energia urcă la nivelul capului, e posibil să ne doară capul. De aceea, e important să avem în vedere două aspecte: starea de linişte şi coborârea energie în partea de jos a corpului şi în Dantien.

  Când exersăm având o stare de linişte, o parte din energia acumulată prin practică se va duce în mod natural în tot corpul, în organele interne şi în oase, stocându-se acolo, dar ceea ce este prea mult şi nu poate fi distribuit eficient în tot corpul, se dirijeaă în mod deliberat în Dantien.

  Concentrarea energiei în Dantien se face în principiu prin atenţie, adică vom lăsa atenţia să se odihnească în acest centru. Principiul de bază este că energia urmează atenţia sau conştiinţa. Există şi anumite moduri de a mişca energia în acest centru pentru a îl consolida, precum şi o poziţie în care putem aşeza palmele. De asemenea, există o poziţie statică în picioare (Zhuang) prin care acumulăm energia direct aici. Poziţia arată ca şi cum am ţine mîinile pe un balon mare aflat în zona abdomenului, cu palmele orientate spre abdomen. După cum vedeţi, există multe şmecherii şi reglaje fine pentru a face ca energia Chi acumulată în timpul exerciţiilor să nu se risipească, ci să se acumuleze de la o zi la alta.

  Stocarea Chi-ului de la o zi la alta este un aspect esenţial şi o provocare majoră pentru practicanţii care nu au un maestru adevărat care să-i îndrume. Eu însumi sunt doar un practicant mai avansat şi profesor pentru cei care mă aleg. Totuşi, cu toate că nu sunt un maestru, am avut marele noroc să primesc nişte informaţii şi metode foarte avansate de la profesori foarte buni, iar înţelegerea aceasta mă ajută să-i îndrum pe alţii sau măcar să-i trimit acolo unde este nevoie, după caz.

  Întrebarea pe care sper că şi-o pun mulţi este: „cum îmi dau seama dacă energia se acumulează şi rămâne în Dantien?”. Răspunsul este simplu: dacă practicaţi serios şi vedeţi că nivelul vostru energetic sau vitaltiatea voastră este aceeaşi pe măsură ce trec săptămânimle şi lunile, atunci probabil că nu acumulaţi. În acest caz, puteţi apela la un maestru care are capacitatea să facă diagnostic, sau puteţi discuta cu cineva ca mine şi să aplicăm tot ceea ce ştiu eu, după care dacă tot nu se acumulează, aveţi nevoie de un profesor cu o foarte mare putere, care poate să vă repare Dantien-ul şi să vă înveţe cum să lucraţi singuri cu el. Şi eu ştiu cum putem lucra cu Dantien-ul, dar sunt anumite manevre pe care nu am cum să vi le transmit decât teoretic. Adică mie îmi ies, dar nu pot să le dau mai departe decât ca teorie. Sunt tehnici pe care e nevoie să ţi le arate cineva care a atins un grad de măiestrie în acea tehnică, nu doar cineva căria îi iese acea tehnică pentru sine.

  Mai este un aspect important legat de aducerea energiei în exces în Dantien: Micul circuit ceresc. Este vorba de un circuit format din două meridiane speciale (sau extra-meridiane) care formează o buclă închisă, unul urcând pe coloană şi terminându-se în vârful limbii, iar celălalt începând deasupra buzei buzei superioare şi mergând în jos până în perineu unde se uneşte cu celălalt. Practica deschiderii acetui circuit esenţial este unul din exerciţiile de bază din Qigong, regăsite în toate şcolile sub o formă sau alta. Dacă acest circuit funcţionează cum trebuie, atunci energia în exces ar trebui să-şi găsească drumul mult mai uşor către Dantien.

  Poti primi prin newsletter lucruri utile pe care nu le public pe site - materiale video sau muzică terapeutică - si poti afla despre directiile tale favorabile potrivit Feng Shui, ca sa te simti mai bine si sa te odihnesti mai bine. Cand te abonezi vei primi un mail (posibil sa ajunga in folderul SPAM) care iti cere sa confirmi inscrierea. PDF-ul il poti descarca din pagina unde vei ajunge cand dai click pe link-ul de confirmare.

  Mai jos poti vedea o scena din filmul Man of Tai Chi care sa iti faca pofta sa cultivi linistea si echilibrul.

  Trebuie să ascultăm Liniştea, chiar dacă nimic nu ne vorbeşte şi nimic nu ne răspunde, chiar dacă totul în noi pare stupid şi inert. Liniştea dă întotdeauna roade, dar fructele ei deseori apar în afara perioadelor noastre de linişte, în cele mai neaşteptate momente.

  - The Opening of the Way
  de Isha Shwaller de Lubicz

  Categorii:

  Categorii speciale:

  Articole pentu practicanţi

  Articole despre remedii tradiţionale