• Home
 • Cursuri şi exersări
 • Consiliere
 • Astrologia Chineză BaZi
 • Terapie
 • Articole | Resurse
 • Despre mine
 • Contact
 • Web Design - Dan Mihăescu | VEZI PORTOFOLIUL MEU

  

  Cadou PDF: Află cum cum poţi să te odihneşti mai bine şi ai armonie în relaţii folosind direcţiile din Feng Shui

  Primeste-l prin newsletter alaturi de alte bunatati

  N-ai chef să practici sau ţi-e lene?

  Deseori oamenii care vor să-şi crească energia şi echilibrul şi merg să înveţe diferite tehnici fac progrese foarte lent. În trecut, progresul era foarte anevoios pentru că oamenii nu găseau profesori care să fie dispuşi să-i înveţe. Alteori profesorii îi învăţau într-un ritm foarte încet. Uneori se practica o singură tehnică ani de zile. Astăzi problema nu este că nu ştim ce să practicăm, ci lenea şi graba. Faptul că nu ne găsim răbdarea şi cheful de a practica. De asemenea, e posibil să nu ştim bine cum să practicăm pentru a avea rezultate bune, dar şi acest lucru s-ar rezolva în timp dacă am fi perseverenţi. Problema principală este lipsa perseverenţei, iar soluţia este disciplina care apare natural, fără efort.

  Această disciplină sau motivaţie naturală de a exersa, care ne ajută să facem exerciţiile cu plăcere şi spor, dacă este înţeleasă greşit pare aproape imposibil de obţinut. Ea pare ceva care vine şi pleacă după cum vrea, ceva foarte greu de prins şi de păstrat. Înţeleasă corect însă, este uşor de obţinut.

  Disciplina înseamnă folosirea corectă a energiei

  Această folosire coretă a energiei vine din înţelegerea reală a modului în care acţionează energia, dar nu mă refer la o înţelegere mentală, căci aceasta este insuficientă. Putem înţelege foarte uşor că agitaţia şi îngrijorarea consumă energia, dar asta nu va duce automat la eliminarea agitaţiei şi grijilor. Sau putem înţelege de exemplu că, dacă stai drept şi nu te sprijini de spătarul scaunului, vei avea mai multă energie la serviciu. Această înţelegere raţională nu te va face neapărat să stai mereu cu spatele drept. Dar dacă mergi la un lama tibetan care are 70 de ani şi arată ca de 40, iar el îţi dă acest sfat simplu, sunt foarte mari şanse ca de atunci înainte, să stai toată viaţa cu spatele drept, sau măcar mai des decât o făceai înainte.

  Asta se datorează faptului că înţelegerea pe care o căutăm este o înţelegere intuitivă, profundă, care implică partea de profunzime a conştiinţei noastre. Acest tip de înţelegere se poate şi transmite (sau se poate lipi de noi) când stăm alături de un om care a înţeles cu adevărat un lucru.

  De asemenea, se poate dobândi prin experienţă personală.

  De aceea uneori este nevoie să învăţăm acţionând, deci să învăţăm din reuşite sau din greşeli, pentru că dacă învăţăm dintr-o carte, înţelegerea va fi superficială. Când înţelegerea e superficială, vom aplica acea cunoaştere uneori.

  Dar nu toate cazurile.

  Uneori vom sta drepţi, alte ori nu. Uneori vom respira corect, alte ori vom uita de respiraţie. Uneori ne va ieşi o tehnică, alteori nu. Uneori ne vom aminti că un anumit lucru ne face bine, alteori nu.

  Chiar dacă un lucru ne-a ajutat înainte, putem uita chiar şi că acel lucru există şi că ne-a ajutat înainte.

  Voi da mai jos câteva soluţii pentru a creşte disciplina şi a diminua risipa de energie.

  Să nu consideri că ai înţeles până când nu aplici
  Din punctul de vedere al Qigong-ului şi al înţelepciunii Taoiste, a înţelege un principiu înseamnă a reuşi să-l şi foloseşti. Dacă ai înţeles că te-ar ajuta să faci un exerciţiu, îl vei face. Dacă ai înţeles că un anumit aliment îţi este dăunător, nu-l vei mai consuma. Dacă ai înţeles ce se întâmplă în corpul tău când te agiţi, nu te vei mai agita. Chiar şi o înţelegere parţială va duce automat la o schimbare de atitudine, măcar în anumite situaţii.

  Personal consider că am făcut mari progrese în lucrul cu energia prin faptul că am rămas mereu deschis către învăţături noi despre subiectele unde aveam provocări. Chiar dacă ştiam teoria, ascultam mereu cu acelaşi entuziasm profesorii care îmi vorbeau despre acel lucru, până când m-am trezit aplicând şi eu la rândul meu, cu succes, ceea ce îmi doream să aplic.

  Curăţă-ţi centrul inimii
  Pentru a putea să luăm decizii liber, aşa cum este mai bine pentru noi, e important să scăpăm de lucrurile care ne parazitează. Din acest punct de vedere, în practicile energetice se vorbeşte despre ce se întâmplă când avem parte de interacţiuni cu alţii în urma cărora unul dintre noi rămâne cu resentimente. Când rămânem supăraţi şi nu putem ierta o persoană, o parte din energia noastră rămâne prizonieră în câmpul energetic al celuilalt. Astfel ajungem să nu mai avem acces la toată energia nostră, ea aflându-se în prezent la alte persoane. Atunci se spue că nu avem sufletul întreg. Recuperarea sufletului este o practică des menţionată în şamanism şi nu numai.

  Pe lângă asta, în interacţiunile în care rămânem cu frustrări sau nu putem să iertăm, se mai întâmplă un lucru. Dacă trecem de exemplu cu maşina şi stropim o persoană, chiar dacă persoana respectivă nu ştie cine se afla în maşină, un semnal sau mesaj negativ pleacă de la ea către câmpul persoanei care a stropit-o. Aceste semnale de nemulţumire rămân în câmpul nostru şi ne afectează starea interioară. Ele ne împiedică să ne relaxăm, să alegem o stare interioară bună sau să ne odihnim. Tot ele ne îndeamnă numai la prostii. Astfel apar comportamentele nedorite care fac să ne risipim energia.

  Voinţa nu poate rezolva această problemă. Numai iertarea şi curăţarea acestor semnale negative poate rezolva problema pe care ele o cauzează. Deseori aceste semnale se află la nivelul centrului inimii şi în Qigong există tehnici speciale pentru asta, precum şi în Reiki sau în sistemul All-Love pe care îl practic.

  Când înveţi ceva, deschide-te către partea de dincolo de cuvinte
  Deseori un sfat nu poate fi aplicat uşor fără partea care se transmite pe lângă cuvinte. Omul care face bine un lucru are şi o experienţă în spate. O parte din această experienţă se transmite odată cu cuvintele pe care le rosteşte. Pentru a primi această transmisie subtilă, e important să fim deschişi.

  Când un atlet de mare performanţă îţi vorbeşte despre alergat, ascultă cu deschidere, chiar dacă nu spune nimic nou prin cuvinte. Când un maestru îţi vorbeşte despre o anumită abilitate deosebită, nu te gândi că nu ştii cum să faci acel lucru, ci la faptul că el vorbindu-ţi, îţi transmite ceva legat de acea abilitate.

  Am experimentat personal acest lucru odată, participând la o conferinţă cu un lama tibetan care era foarte în formă pentru vârsta lui. El ne vorbea despre faptul că, dacă nu te sprijini cu spatele de spătarul scaunului la birou, în avion sau în autocar, nu mai oboseşti. De atunci, vreo două săptămâni nu m-am mai sprijinit de spătar indiferent unde eram şi continui să aplic des acest sfat.

  Practică alături de oameni care au disciplină
  Deseori în trecut, un ucenic învăţa de la un maestru petrecând foarte mult timp împreună. Nu în fiecare zi maestrul îl învăţa ceva nou. Totuşi, prin faptul că ucenicul stătea în câmpul celui care avea mai multă experienţă, ceva se schimba în el. De aceea, un curs de Qigong sau o conferinţă cu un speaker nu trebuie neapărat să conţină informaţii noi ca să-ţi fie utile. Un antrenament împreună cu un sportiv de performană este mereu util, chiar dacă nu afli nimic nou din punct de vedere mental. Mai ales în cazul disciplinei, ea se poate întări dacă practici alături de oameni care au disciplină.

  Întăreşte rinichii şi domoleşte focul inimii
  În medicina chineză, rinichii sunt deseori asociaţi cu o stare de linişte, calm şi perseverenţă.
  Când este echilibrată, inima susţine o stare de împlinire sufletească.
  Când inima are însă prea multă energie, ea duce la o minte agitată şi la grabă. De asemenea, vom avea foarte multe dorinţe şi nu vom avea neapărat puterea de a îndeplini.
  Rinichii sunt cei care, în mod normal, temperează energia inimii, ajutând-o să rămână echilibrată. Pentru asta însă, rinichii trebuie să fie sănătoşi.

  Rinichii sunt bateria energetică a organismului. Ei hrănesc toate celelalte organe şi susţin de asemenea oasele şi partea de profunzime. De aceea, la majoritatea oamenilor rinichii sunt mai slabi şi trebuiesc întăriţi energetic. Tipul de activitate care susţine buna funcţionare a rinichilor nu este propriu-zis o activitate: ei sunt susţinuţi de repaus şi linişte. Meditaţia, contemplarea unui pesiaj şi orice lucru de acest gen duce la creşterea energiei rinichilor. Pe lângă asta, e important să dormim sau să medităm în intervalul 23 – 1:00 noaptea. Aceasta este perioada zilei în care energia apare în mod spontan în interiorul rinichilor, dar numai în condiţiile în care nu suntem agitaţi. Putem de asemenea să întărim rinichihi prin meditaţie şi tehnici de Qigong.

  Soluţiile oferite de Qigong / Metafizica Chineză:

  1) Armonizarea energiei casei: e posibil ca locuinţa în care stai să te predispună la a lenevi sau a fi împrăştiat. Omul sfinţeşte locul dar nu este uşor să anihilezi aceste influenţe prin forţa interioară, de aceea recomand tutuor o expertiză Feng Shui. Aflaţi mai multe pe site-ul MetafizicaChineza.ro.

  2) Pe 20 septembrie am un curs intensiv numit „Disciplina şi sursele ei”. Aici este descrierea conţinutului său.

  În orice perioadă a anului, dacă doriţi să participaţi la un astfel de curs, puteţi să îmi scrieţi. Ori voi organiza din nou cursul la cerere, ori putem să lucrăm individual.

  Poti primi prin newsletter lucruri utile pe care nu le public pe site - materiale video sau muzică terapeutică - si poti afla despre directiile tale favorabile potrivit Feng Shui, ca sa te simti mai bine si sa te odihnesti mai bine. Cand te abonezi vei primi un mail (posibil sa ajunga in folderul SPAM) care iti cere sa confirmi inscrierea. PDF-ul il poti descarca din pagina unde vei ajunge cand dai click pe link-ul de confirmare.

  Mai jos poti vedea o scena din filmul Man of Tai Chi care sa iti faca pofta sa cultivi linistea si echilibrul.

  Trebuie să ascultăm Liniştea, chiar dacă nimic nu ne vorbeşte şi nimic nu ne răspunde, chiar dacă totul în noi pare stupid şi inert. Liniştea dă întotdeauna roade, dar fructele ei deseori apar în afara perioadelor noastre de linişte, în cele mai neaşteptate momente.

  - The Opening of the Way
  de Isha Shwaller de Lubicz

  Categorii:

  Categorii speciale:

  Articole pentu practicanţi

  Articole despre remedii tradiţionale