Modalităţi de lucru cu primele 7 chakre principale

Lucrul cu chakrele este esenţial fie că practici Qigong, Yoga sau orice altă disciplină. De ce? Pentru că chakrele influenţează toate aspectele vieţii noastre de zi cu zi (cum ar fi finanţele sau luarea deciziilor, precum şi aspecte ale vieţii noastre spirituale (cum ar fi conexiunea cu divinitatea). Pentru mine sunt în mare 5 aspecte pe care trebuie lucrat:
– chakrele
– meridianele şi cele 3 focare (Dantien-uri)
– organele interne (fiind tot centri energetici având una sau mai multe chakre ale lor)
– o tehnică (sau mai multe) de acumulare de energie
– meditaţia sau liniştea care permite atât curgerea optimă, cât şi stocarea energiei

Cele 7 chakre principale guvernează fiecare o zonă din corp (la nivelul chakrei) şi o serie de aspecte mentale, emoţionale şi care au legătură cu exteriorul. Starea chakrelor afectează anumite aspecte din viaţă, dar şi ce se întâmplă în viaţa noastră afectează sănătatea chakrelor. De aceea, pentru a echilibra chakrele trebuie să lucrăm şi cu ele (energetic) dar şi să ne ocupăm de ceea ce avem de rezolvat în viaţa noastră.

Aici prezint metodele energetice concrete de lucru, iar într-un alt articol voi face descrierea fiecărei chakre şi a aspectelor mental-emoţionale pe care le guvernează, precum şi a aspectelor din viaţă pe care le influenţează.

Deschiderea chakrelor prin mişcare

Eu cunosc o metodă de deschidere a chakrelor care implică mişcare fizică (ca un fel de gimnastică de clasa a 3-a, cum interpretează unii din elevii mei), dar care are de fapt o anumită intentenţie ataşată mişcării şi secvenţei în sine (ordinea mişcărilor). De aceea, prin aceste mişcări aparent banale – aplecări, mişcări din şold, de gât, etc. – chakrele se deschid şi ne ajută să avem o practică energetică mai puternică, fie că este vorba de Qigong, Tai Chi sau Pase Magice, sau putem pur şi simplu să ne vedem de treabă în ziua respectivă. Această metodă este în primul rând una de deschidere, vitalizare şi energizare a chakrelor.

Încărcarea chakrelor prin respiraţie şi culoare

Metoda standard de echilibrare a chakrelor este inundarea chakrei cu culoarea ei caracteristică. Sunt convins că acest lucru îl poate face oricine la fel de bine şi cu, şi fără o iniţiere. Eu însumi am practicat această metodă după ce am citit-o într-un material. Practic, inspiram energie pură, iar pe expiraţie o coloram în roşu, de exemplu, pentru chakra întâi, şi îmi plasam atenţia în centrul chakrei respective. Culorile le aveţi mai jos. Menţionez aici că există şi teoria conform căreia culoarea standard pentru chakră este culoarea care o energizează, existând şi o altă culoare care trebuie folosită pentru echilibrarea ei. Cu siguranţă însă dacă vă liniştiţi voi înşivă în momentul în care practicaţi, şi folosiţi culoarea pentru întărire, veţi transmite echilibru şi chakrei şi nu veţi greşi prea tare. Voi posta în curând şi o imagine ca să le vedeţi mai frumos.

Chakra 1 – roşu
Chakra 2 – oranj
Chakra 3 – galben
Chakra 4 – verde
Chakra 5 – albastru
Chakra 6 – indigo
Chakra 7 – violet

Echilibrarea şi vitalizarea chakrelor prin silabele sacre

Cunosc de asemenea o metodă de echilibrare şi vitalizare a lor, care presupune folosirea mantrelor sau silabeor sacre ale lor. De exemplu, dacă aţi incantat uneori mantra Om (promunţată OOOOOUUUUMMMM), ei bine, aceasta este pentru chakra a 7-a. Am auzit că s-a făcut şi un studiu care a demonstrat că fiecărei chakre de la 1 la 6 îi corespunde o notă muzicală (do-re-mi-fa-sol-la-si), iar sunetul acelei note avea un efect măsurabil pe aparate asupra chakrei în sine. În schimb, când au ajuns la nivelul chakrei a 7-a, niciun fel de notă sau acord muzical nu avea absolut niciun efect. După un timp au descoperit că exista totuşi un sunet care avea efect şi asupra chakrei a 7-a, şi acela era sunetul silabei Om. Există câte una pentru fiecare chakră, pe care le puteţi şi găsi pe internet. Eu unul nu le-aş fi practicat până acum dacă nu mi le-ar fi arătat cineva în realitate (adică faţă în faţă), însă cu siguranţă dacă încercaţi, veţi avea un efect, întrucât acelea sunt silabele chakrelor, fie că vi le-a predat cineva sau le-aţi luat de pe internet. Tehnica este puternică şi durează doar 1 minut. Acesta este marele ei avantaj – că poate fi făcută oricând şi de foarte multe ori pe zi. Nu contează cât timp se stă, ci cât de atenţi suntem şi faptul că urmăm paşii care ne-au fost predaţi. De asemenea, tehnica lucrează de fapt cu toate cele 10 niveluri principale ale fiinţei (adică şi cu cele 3 chakre de deasupra capului), însă pentru acelea nu avem silabe sacre audibile cu urechea umană, ci le contemplăm în linişte.

Activităţi benefice fiecărei chakre

Aici sunt câteva activităţi simple care pot echilibra charkele. În articolul despre cele 7 chakre şi influenţa lor în viaţa de zi cu zi am detaliat şi cum putem echilibra chakrele ocupându-ne de problemele şi aspectele de care nu suntem mulţumiţi.

Chakra 1 – sport, timp petrecut în natură, a merge desculţi pentru a ne conecta cu Pământul şi fizic, nu doar prin intenţie, a fi în contact cu Pământul stând jos sau punând palmele pe sol, a lucra în grădină.
Chakra 2 – băile cu sare pentru purificare, plimbarea sub luna lină.
Chakra 3 – a face mişcare afară, în soare, a fi activi.
Chakra 4 – a ne deschide către celălalt.
Chakra 5 – a vorbi, dar şi a asculta cu adevărat!, a cânta, a lua decizii mici fără ezitare
Chakra 6 – a privi direct la luna plină (numai în noaptea în care luna este la apogeu), a contempla imaginea lunii pline în interiorul capului în orice moment al lunii.
Chakra 7 – linişte.

Trebuie să ascultăm Liniştea, chiar dacă nimic nu ne vorbeşte şi nimic nu ne răspunde, chiar dacă totul în noi pare stupid şi inert. Liniştea dă întotdeauna roade, dar fructele ei deseori apar în afara perioadelor noastre de linişte, în cele mai neaşteptate momente.

- The Opening of the Way
de Isha Shwaller de Lubicz

Categorii:

Categorii speciale:

Articole pentu practicanţi

Articole despre remedii tradiţionale